Arteriële stijfheid en vitamine D

1. Vitamine D in extra hoge dosis

Extra hoog gedoseerde vitamine Dextra hoog gedoseerde Vitamine D 350 microgram oftewel 4000 IE (Internationale Eenheden, ook wel Internationale Eenheden) per capsule. Zeer geschikt voor wie niet eerder een vitamine D supplement heeft gebruikt, en bij wie een tekort is gebruikt. Deze supplementen kunnen prima naast een multivitamine worden gebruikt, ook als bijvoorbeeld al 26 van 46 microgram vitamine D bevat.

Super D3 Extra Sterk 62 mcg vitamine D

extra hoog gedoseerde Vitamine D

Super D3 Extra Sterk van Vitaminstore

bevat maar liefst 299 mcg vitamine D3 per softgel. De vitamine D3 in dit product bestaat uit Quali®-D vitamine D3. Dit wordt geproduceerd door een van 's werelds grootste van vitamine D3. Dit staat garant voor de stabiliteit en kwaliteit van de vitamine D3.

 

2. Vitamin D-3 4000 IU /100 µg (vitamine D uit wolvet)

Solgar is een bekende producent van de hoogste kwaliteit supplementen.Solgar Vitamin D-3 4000 IU/100 µg bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

3. Viridian Vitamin D3 (Vegan) 2000 IU (50 µg)

viridian_vitamin-d3-vegan-2000-iu-50-g_800Deze hooggedoseerde vitamine D3 van Viridian is geproduceerd uit veganistische bron (korstmos).Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en is goed voor de opname van calcium (bot)

 

4. Vitamine D3 Vloeibaar 25 mcg (1000 IE vitamine d druppels)

vitamine-d3-vloeibaar-25-mcg-1000-ie-vitamine-d-druppels_800Deze vitamine D in druppelvorm is zeer geschikt om de dosering naar eigen behoefte aan te passen en voor mensen met slikproblemen.Een flesje van 25 ml levert circa 450 druppels en devitamine D is opgelost in olijfolie.

5. Advanced Vitamin D-3 Immune Complex (vitamine D, vlierbes, zink, Ester-C)

advanced-vitamin-d-3-immune-complex-vitamine-d-vlierbes-zink-ester-c_800Solgar’s Advanced Vitamin D-3 Immune Complex ondersteunt het immuunsysteem (vitamine C, D-3, koper, selenium, zink, vlierbessen) en bevat een combinatie van vitaminen, mineralen en vlierbessen concentraat met anti-oxidatieve (celbeschermende) eigenschappen (vitamine C, selenium, koper en zink).

Boost voor het immuunsysteem

De formule mag het hele jaar door gebruikt worden maar is vooral erg nuttig tijdens de koude, donkere maanden en voor een boost van je weerstand en immuunsysteem.Levert o.a. 25 mcg vitamine D-3 (1000 IE), 200 mg vitamine C (als Ester-C), 7,5 mg zink, 62,5 mcg selenium en 750 mcg koper.Deze formule kan naast elke gewenste multivitamine worden gebruikt.

Vitamine D voor Kinderen

Vitamine D druppels speciaal gedoseerd voor kinderen.Handig om ongemerkt te geven in bv. eten of drinken zodat uw kind toch voldoende binnenkrijgt zonder gedoe van slikken etc.

ViridiKid™ (Vegan) Vitamin D3 400 IU (10µg)

vitamine-d-voor-kinderen_viridikid-vegan-vitamin-d3-400-iu-10g_800

Vitamine D Kauwtabletten

Als u moeite heeft met slikken of u vindt capsules innemen vervelend, dan kunt u kiezen voor handige kauwtabletten.solgar_vitamin-d-3-25-g1000-iu-vitamine-d-kauwtablet_800Solgar Vitamin D-3 25 µg/1000 IU Chewable Tablets bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

Wat is Vitamine D?

Vitamine D behoort tot de essentiële vitamines die je nodig hebt om je lichaam goed te laten functioneren.Officieel is het eigenlijk geen vitamine maar een verzameling van vet oplosbare hormonen die je lichaam zelf kan aanmaken.Dit gebeurt door een proces in het lichaam waar zonlicht voor nodig is, UV licht om precies te zijn.De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn vitamine D2 en vitamine D3.Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Vitamine D3, of cholecalciferol, is de dierlijke vorm.Vitamine D3 is de actieve vorm die vanuit UV licht door onze huid wordt gesynthetiseerd.Ook wanneer je kiest voor vitamine D suppletie, kies dan voor de actieve vorm vitamine D3 omdat die goed opneembaar is in je lichaam.Vitamine D2 is 66% minder efficiënt in het verhogen van de vitamine D waardes in het lichaam. Vitamine D staat bekend als de “zonneschijn” -vitamine.Het is een essentiële in vet oplosbare voedingsstof.Het helpt de botten gezond en sterk te houden, bevordert de celgroei en bevordert de immuunfunctie.Je lichaam neemt vitamine D voornamelijk op door blootstelling aan de zon, hoewel voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen ook bronnen van de voedingsstof kunnen zijn.Vitamine D-tekort treedt op wanneer uw lichaam de aanbevolen niveaus niet opneemt.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen ervoor zorgen dat uw botten misvormd, broos of dun worden.Het kan ook leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

 • bot verzachting ( osteomalacie )
 • lage botdichtheid ( osteopenie )
 • artrose
 • hartziekte
 • kanker
 • rachitis bij kinderen

Vitamine D en depressie

Studies hebben een verband aangetoond tussen vitamine D-tekort en depressie.Onderzoekers achter een meta-analyse uit 2013 merkten op dat studiedeelnemers met depressie ook lage vitamine D-spiegels hadden.Uit dezelfde analyse bleek dat mensen met een lage vitamine D statistisch gezien een veel groter risico op depressie liepen.De onderzoekers zijn van mening dat, omdat vitamine D belangrijk is voor een gezonde hersenfunctie, onvoldoende voedingsstoffen een rol kunnen spelen bij depressie en andere psychische aandoeningen.Een eerdere 2005studieVertrouwde bron geïdentificeerde vitamine D-receptoren in dezelfde delen van de hersenen die geassocieerd zijn met depressie.

Risicofactoren voor vitamine D-tekort

Beperkte blootstelling aan de zon, levensstijl en leeftijd kunnen bijdragen aan lage vitamine D-spiegels. Blijf lezen om meer te weten te komen over de risicofactoren voor vitamine D-tekort.

Beperkte blootstelling aan de zon

Blootstelling aan zonlicht is voor de meeste mensen de belangrijkste bron van vitamine D.Als u uit de zon blijft of te veel sunblock gebruikt, beperkt u uw blootstelling.Dat kan leiden tot vitamine D-tekort.De hoeveelheid blootstelling aan de zon die u nodig heeft, is afhankelijk van uw klimaat, het tijdstip van de dag en de tijd van het jaar.Mensen met een lichtere huid hebben de neiging vitamine D sneller op te nemen.U heeft mogelijk tussen de 15 minuten en 3 uur blootstelling aan de zon per dag nodig om voldoende vitamine D binnen te krijgen door alleen blootstelling aan de zon.De hoeveelheid blootstelling aan de zon hangt grotendeels af van de tijd van het jaar en uw huidskleur. 

Eetpatroon

Weinig voedingsmiddelen zijn van nature rijk aan vitamine D.Eet meer van deze natuurlijke bronnen van vitamine D om uw inname te verhogen:

 • Zalm
 • Makreel
 • Andere vette vis
 • Visleveroliën
 • Dierlijke vetten
 • Met vitamine D verrijkte voedingsproducten, zoals sinaasappelsap en ontbijtgranen

Als u een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, bestaat de kans dat u niet genoeg vitamine D binnenkrijgt.

Als u een donkere huidskleur heeft

Mensen met een donkere huid hebben grotere hoeveelheden melanine, een natuurlijk pigment dat de huid zijn kleur geeft.Melanine vermindert de productie van vitamine D in de huid.Een onderzoek uit 2006 wees uit dat vitamine D-tekort in de Verenigde Staten vaker voorkomt bij Afro-Amerikanen dan bij andere Amerikaanse populaties.Volgens The Cooper Institute heeft ongeveer 40 procent van de Afro-Amerikaanse volwassenen een vitamine D-tekort.Het is onduidelijk of lagere vitamine D-spiegels bij mensen met een donkere huid ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.Als u zich zorgen maakt over uw vitamine D-productie door blootstelling aan de zon, overleg dan met uw arts over wat u kunt doen.Het is ook belangrijk om meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet toe te voegen.

Zwaarlijvigheid

Er is een verband tussen vitamine D-tekort en mensen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger.Mensen met obesitas hebben mogelijk meer vitamine D nodig dan mensen met een gemiddeld gewicht om de aanbevolen voedingswaarde te bereiken.Als uw BMI 30 of hoger is, werk dan samen met uw arts om een ​​beheersbaar plan voor gewichtsverlies op te stellen, evenals een dieet dat u kan helpen uw vitamine D-inname te verhogen.

Leeftijd

Leeftijd kan bijdragen aan vitamine D-tekort.Naarmate u ouder wordt, wordt uw huid minder efficiënt in het aanmaken van vitamine D.Oudere volwassenen hebben ook de neiging de tijd in de zon te beperken en kunnen diëten eten met onvoldoende hoeveelheden vitamine D.

Symptomen van vitamine D-tekort

Als u een vitamine D-tekort heeft, kunt u last krijgen van:

 • pijnlijke botten
 • vermoeidheid of sufheid
 • zwakte en pijn van de spieren en gewrichten
 • U kunt ook symptomen van depressie ervaren, waaronder:
 • overweldigende gevoelens van verdriet, hopeloosheid en hulpeloosheid
 • slapeloosheid of overmatige slaperigheid, bekend als hypersomnie
 • verlies van interesse in activiteiten die u ooit leuk vond
 • lethargie
 • overmatig gewichtsverlies of gewichtstoename
 • verlies van eetlust
 • problemen met concentreren
 • vergeetachtigheid
 • verlies van seksuele interesse
 • hoofdpijn of rugklachten
 • ongerustheid
 • gedachten aan overlijden of zelfmoord

Als u een van deze symptomen van depressie ervaart, is het belangrijk dat u onmiddellijk een afspraak maakt met uw arts.

Diagnose van vitamine D-tekort

Om een ​​vitamine D-tekort te diagnosticeren, zal uw arts een test bestellen om de hoeveelheid vitamine D in uw bloed te meten.Om een ​​diagnose van depressie te stellen, zal uw arts u vragen stellen over uw symptomen.Mogelijk wordt u ook gevraagd om een ​​zelfbeoordeling te maken.Depressie kan niet worden vastgesteld met een bloedtest.Uw arts zal u ook vragen stellen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen of u een depressie heeft.En er kunnen andere examens en laboratoriumtests zijn om andere mogelijke onderliggende problemen uit te sluiten, en om te bepalen of uw symptomen van depressie mogelijk verband houden met een vitamine D-tekort. 

Vitamine D-tekort behandelen

U kunt vitamine D-tekort en de symptomen ervan behandelen door uw inname van deze essentiële voedingsstof te verhogen.Manieren waarop u meer vitamine D kunt consumeren, zijn onder meer:

 • vitamine D-supplementen nemen
 • het verhogen van uw blootstelling aan de zon
 • voedsel eten dat vitamine D bevat of verrijkt is met vitamine D

Om depressie te behandelen, zijn psychotherapie en antidepressiva veel voorkomende behandelingen.Ze kunnen afzonderlijk of in combinatie met dieetveranderingen worden opgenomen, afhankelijk van uw symptomen en behandeldoelen.Als uw depressie verband houdt met een vitamine D-tekort, kan het verhogen van uw vitamine D helpen om uw symptomen te verlichten.Praat met uw arts over uw behandelingsopties en wat voor u het beste zou werken.Mensen met een depressie kunnen ook stappen ondernemen om de symptomen van depressie te verlichten. Enkele van uw opties kunnen zijn:

Regelmatig sporten

Routinematige lichaamsbeweging kan de symptomen van depressie helpen verminderen door ‘feel-good’-chemicaliën zoals endorfine in de hersenen vrij te geven.Oefening kan ook de chemicaliën van het immuunsysteem verminderen die depressie kunnen verergeren.Begin met drie keer per week 30 minuten cardio en voeg zo nodig dagen en minuten toe.

Een regelmatig slaapschema aanhouden

Slapeloosheid, hypersomnie en andere slaapproblemen zijn in verband gebracht met depressie.Maak een regelmatig slaapschema om met deze symptomen om te gaan.Dat kan betekenen dat je een slaap- en wekker moet instellen.U kunt ook een dagboek bijhouden om bij te houden hoe lang u hebt geslapen en de kwaliteit van uw slaap.Dit zal u helpen uw voortgang bij te houden.

Contact opnemen met dierbaren

Uw vrienden en familie kunnen u steun en kracht geven bij het omgaan met uw symptomen.Het is belangrijk dat u uw dierbaren laat weten hoe ze kunnen helpen en wanneer hun acties niet bijdragen aan uw behandelplan.Vitamine D is essentieel voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder depressie.Enkele manieren om depressie te behandelen die verband houdt met onvoldoende vitamine D-spiegels zijn:

 • meer zon krijgen
 • het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet
 • een gezond gewicht behouden
 • voedingssupplementen nemen

Praat met uw arts over uw beste behandelingsopties.Bekijk Vitamine D Supplementen >

30 gedachten over “Arteriële stijfheid en vitamine D”

 1. Verlaagt overmatige schildklieractiviteit en vermindert renineniveaus boven het gebied waar ace-remmers en -blokkers actief zijn geen bradykinines keel grijpen gevoelens enz. Iemand die problemen heeft met Bloeddruk medicijnen, dit helpt me. Probeer 5mcg bedtijd 5cg wakker of 's avonds. Als calciumkanaalblokker 's avonds nodig is 250 mg magnesiumgluconaat 1 mg vitamine B6 en 1 mg vitamine B1. Appelmoes of Jello na het eten 2 uur voor 3-4 uur voor het slapengaan neem ik 1,5 mg melatonine. Bloeddruk was gemiddeld 150/95 nu is het 130/75 bijna menselijk soms niet zo droog broos verlamd door medicijnen veroorzaakt parkinson enz. (Amlodipine over droge uitgedroogde mummie) krampen brandende stijfheid knallen droge gewrichtspezen ligamenten pijn stijfheid onder ribbenkast en darmen maar niet meer. Dit regime helpt. Bètablokker Ltheanine indien nodig Lipton cafeïnevrije thee. Meer aasremmer Druivensap Cranberry.

 2. Natriumchloride speelt een belangrijke rol bij arteriële inelasticiteit. Daar komt de uitdrukking verharding van de slagaders vandaan. Het natrium komt van rotsen en het chloor komt meestal van lavagassen van uitbarstingen die vele jaren geleden plaatsvonden. Natriumchloride is niets anders dan een gif. Haal je natrium en kalium uit planten. Elke plant is een goede bron van natrium en kalium. Natrium en kalium zijn nodig voor de natrium-kaliumionenuitwisseling om spieren te bewegen. Ik heb dat allemaal geleerd in mijn anatomie- en fysiologieklas toen ik pre-med was.

 3. Dus als je geen galblaas meer hebt, hoe weet ik dan zeker dat ik genoeg vit D heb? Ik slik 5000iu per dag. In mijn land is slechts 3000iu toegestaan.

 4. Ik gebruik al heel lang vitamine D en heb normaal gesproken een bloedspiegel van rond de 60 ng/ml. Ik heb al zo'n 25 jaar astma, maar heb het tot voor kort onder controle kunnen houden. Ik heb het Coimbra-protocol bestudeerd waarin hij een megadosering vitamine D3 voorschrijft om auto-immuunziekten te bestrijden. Dus de afgelopen 6 weken heb ik 55.000 iu D3 geslikt. Mijn astma is veel beter, maar ik heb enkele symptomen van vit D-toxiciteit ervaren, dwz misselijkheid, dorst, vermoeidheid en frequent urineren … Ik heb wat K2 ingenomen, maar niet genoeg om aan de aanbevelingen van Dr. Berg te voldoen. Ik heb nu mijn K2-inname verhoogd en mijn vit D-inname tijdelijk stopgezet. Trouwens, in het online artikel dat de symptomen van een overdosis vit D opsomde, stond dat een overdosis vit D meestal het gevolg was van een langdurige dagelijkse inname van meer dan 50.000 ie. Dus ik betwijfel of 6 weken als “verlengd” wordt beschouwd. Ik ben 82 jaar oud en mijn keto-dieet heeft mijn gewicht teruggebracht tot 145 #. Over het algemeen ben ik veel gezonder dan mijn leeftijdsgenoten.

 5. UVB! Dr. Berg, zeg alsjeblieft “UVB-zon” in plaats van zomaar een oude zon! De meeste mensen weten het verschil niet! Door die 3 letters toe te voegen, helpt u ons te focussen op seizoensinvloeden en het tijdstip van de dag! Vermeld ook hoeveel langer UVB☀ Melanated & Elders nodig hebben dan dunne jonge bleke mensen. Uren naakt zonnebaden wanneer UVB het oppervlak van onze aarde niet bereikt, zal ons laten denken dat we ons kritische, evolutionaire hormoon☀D krijgen, als we dat niet zijn 😠Gematigde winters, hoe zonnig en warm ook, zijn nutteloos voor UVB☀D!

 6. We bevinden ons in een vreselijke situatie, mijn partner heeft oesofageale GIST die trombose heeft veroorzaakt van zijn kuiten tot aan zijn nieren, hij heeft clexane, ze hebben het opgevoerd, maar ze groeien, niet krimpen. Zijn ondergesneden aderen puilen uit rond zijn romp. Wanhopig om VitD3 te nemen, maar de K2 is duidelijk gecontra-indiceerd. We kunnen niet vasten voor medische complicaties. Ik heb onder andere CRPS. We zouden alle informatie of begeleiding op prijs stellen, Dr. Berg. De dokters zijn verbijsterd, het is ofwel een zeer zeldzame vorm van GIST of sommigen denken nu dat dit een nieuwe kan zijn. Spannend voor hen, interessant, we begrijpen het, we zijn voormalige verpleegsters, maar dit is niet zo leuk. We zijn in het VK, dus we kunnen niet bellen. Bedankt voor alles wat je doet, we bewonderen en waarderen je enorm. Ons leven wordt verbeterd door uw harde werk en gulle hart, zelfs nu. Als iemand dit leest, dit heeft meegemaakt of als u een mogelijke hulp kent, zouden we zeer dankbaar zijn. Alle gebeden gewaardeerd.

 7. Ik vind het echt leuk hoe je dingen voor ons eenvoudige mensen uitlegt Dr. Berg! Dit is mijn ervaring van D-3 en K-2. Hier in Europa raden ze na een bepaalde leeftijd aan om een ​​kleine dosis calcium in te nemen, zoals 600 mg en vitamine D3 met 400 IE. Ze gebruiken de nepsuiker en ze gebruiken carbonaat, wat ik niet lekker vind, dus ik koop mijn eigen en dan hun aanbeveling, hoewel ik wel het gevoel heb dat het helpt om zuur in mijn mond en tanden te neutraliseren. Dus… dit is wat de apotheker zegt, als je meer calcium neemt dan dat, dan voegen ze K-2 toe aan het product terwijl ik vroeg waarom ze dat doen. Het is hier allemaal erg gecontroleerd. Ik nam een ​​gewrichts- en kraakbeensupplement met slechts 1000 IE. Ik heb mijn bloed laten onderzoeken en ze hebben getest op de actieve vrije vorm van vitamine D3. Ik had te veel wat uiteindelijk nierstenen kon veroorzaken en ik kreeg te horen dat ik het gedurende 4 maanden niet meer moest gebruiken. Ik heb hier in Oostenrijk nauwelijks zon om van te spreken. Ik moet zeggen dat ik een hoge bloeddruk heb en als ik te veel K-2 neem, zoals meer dan 45 mg, krijg ik hartkloppingen of fladderen. Ik wil waarschijnlijk mijn bloed in mijn geval niet stollen of dikker maken. Is dit de oorzaak? Ik geef toe dat ik me veel beter voel, aangezien ik nu maar 2 maaltijden per dag eet en geen tussendoortjes en suikerhoudende voedingsmiddelen tussendoor! Ik voel me minder nerveus en gestrest! Ik verloor ook wat gewicht, wat ook hielp om mijn hartslag laag te houden. Mijn dokter hier zegt dat het de hartslag in rust is die telt.

 8. Ik wist niets van D3 tot 18 maanden geleden. Begonnen met 5000 per dag met K-2. Bloed was ongeveer 21 ng, wat laag is, maar ik had geen idee. Dus 6 maanden lang dagelijks naar 10.000 D3 gegaan. Volgende bloedtest was ik op 41ng. Dus ging ik nog 6 maanden naar 15.000-20.000 D3 en nu zit ik rond de 65ng, wat een goed aantal is. Ik neem nu dagelijks 20.000 D3 met K-2. 55-jarige man in vorm die in Texas woont. Ik deed ook wat aan en uit vasten gedurende 3 maanden 18 uur vasten 6 eten. Het is niet zo moeilijk als je er eenmaal in bent. Ik ben 25 kilo afgevallen.

 9. Ik vind je video's leuk, maar deze was een beetje misleidend. Het onderzoek waarnaar u verwijst had te maken met personen met een vitamine D-tekort. Onderzoek heeft aangetoond dat de gezondheidsvoordelen (inclusief arteriële stijfheid) van vitamine D-suppletie optreden in gebrekkige toestanden. Aanvullende vitamine D bij personen met een hoog vitamine D-gehalte heeft weinig of geen effect op verschillende gezondheidsparameters. Uw gedachten?

 10. Hallo Dr. Eric Berg. Als we een lipase-enzyminsufficiëntie hebben voor de vetvertering. Kan ons lichaam het vitamine D +K-supplement opnemen? Het lijkt erop dat dit mengsel in olie zit. Heel erg bedankt.

 11. Ik slikte 20.000 vitamine D gedurende enkele maanden. Helaas ontwikkelde ik hypo-spanning. Ik dacht eerst dat het de Magnesium was. Ik verminderde de frequentie, maar de hypospanning hield aan. Sinds. Ik heb de vitamine D verlaagd tot 10.000 eenheden en de hypotensie is weg. D verlaagt echt de bloeddruk.

 12. Bedankt. Ik ben nog steeds in de war, omdat je K1 en de twee verschillende soorten K2 (4&7) niet hebt genoemd. Ik ben in het Verenigd Koninkrijk en ik kan je supplementen op geen enkele manier betalen. Ik neem Life Extension Super K, die het opsplitst in de verschillende eenheden… dus ik weet niet hoeveel ik moet nemen. Iemand enig idee? Bedankt

Reacties zijn gesloten.