De verrassende link tussen vitamine D en de slaapneurotransmitter acetylcholine

Dr. Stasha Gominak gives us an update on Vitamin D and the gut biome. Dr. Gominak’s two past interviews were two of the most popular downloaded podcast episodes.In this 84 minute interview, she will discuss:How vitamin D is linked to acetylcholine, an important brain neurotransmitterAcetylcholine’s role in sleepNew findings about vitamin B5 (pantothenic acid).

Top 7 Vitamine D Supplementen

vitamine d supplementen de zonvitamine

Vitamine D Supplementen Kopen?

Vitamine D is essentieel voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Te lage vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een aantal gezondheidsproblemen.De volgende supplementen zijn van de beste kwaliteit, betrouwbaar en makkelijk in te nemen.

 

1. Vitamine D in extra hoge dosis

Extra hoog gedoseerde vitamine D75 microgram oftewel 3000 IE (Internationale Eenheden, ook wel International Units) per capsule.Zeer geschikt voor wie niet eerder een vitamine D supplement heeft gebruikt, en bij wie een tekort is vastgesteld.Deze supplementen kunnen prima naast een multivitamine gebruikt worden, ook als die bijvoorbeeld al 10 of 25 microgram vitamine D bevat.

Super D3 Extra Sterk 75 mcg vitamine D

extra hoog gedoseerde Vitamine DSuper D3 Extra Sterk van Vitaminstore bevat maar liefst 75 mcg vitamine D3 per softgel.De vitamine D3 in dit product bestaat uit Quali®-D vitamine D3.Dit wordt geproduceerd door een van ‘s werelds grootste producenten van vitamine D3.Dit staat garant voor de stabiliteit en kwaliteit van de vitamine D3.

 

2. Vitamin D-3 4000 IU /100 µg (vitamine D uit wolvet)

Solgar is een bekende producent van de hoogste kwaliteit supplementen.Solgar Vitamin D-3 4000 IU/100 µg bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

3. Viridian Vitamin D3 (Vegan) 2000 IU (50 µg)

viridian_vitamin-d3-vegan-2000-iu-50-g_800Deze hooggedoseerde vitamine D3 van Viridian is geproduceerd uit veganistische bron (korstmos).Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en is goed voor de opname van calcium (bot)

 

4. Vitamine D3 Vloeibaar 25 mcg (1000 IE vitamine d druppels)

vitamine-d3-vloeibaar-25-mcg-1000-ie-vitamine-d-druppels_800Deze vitamine D in druppelvorm is zeer geschikt om de dosering naar eigen behoefte aan te passen en voor mensen met slikproblemen.Een flesje van 25 ml levert circa 450 druppels en devitamine D is opgelost in olijfolie.

5. Advanced Vitamin D-3 Immune Complex (vitamine D, vlierbes, zink, Ester-C)

advanced-vitamin-d-3-immune-complex-vitamine-d-vlierbes-zink-ester-c_800Solgar’s Advanced Vitamin D-3 Immune Complex ondersteunt het immuunsysteem (vitamine C, D-3, koper, selenium, zink, vlierbessen) en bevat een combinatie van vitaminen, mineralen en vlierbessen concentraat met anti-oxidatieve (celbeschermende) eigenschappen (vitamine C, selenium, koper en zink).

Boost voor het immuunsysteem

De formule mag het hele jaar door gebruikt worden maar is vooral erg nuttig tijdens de koude, donkere maanden en voor een boost van je weerstand en immuunsysteem.Levert o.a. 25 mcg vitamine D-3 (1000 IE), 200 mg vitamine C (als Ester-C), 7,5 mg zink, 62,5 mcg selenium en 750 mcg koper.Deze formule kan naast elke gewenste multivitamine worden gebruikt.

Vitamine D voor Kinderen

Vitamine D druppels speciaal gedoseerd voor kinderen.Handig om ongemerkt te geven in bv. eten of drinken zodat uw kind toch voldoende binnenkrijgt zonder gedoe van slikken etc.

ViridiKid™ (Vegan) Vitamin D3 400 IU (10µg)

vitamine-d-voor-kinderen_viridikid-vegan-vitamin-d3-400-iu-10g_800

Vitamine D Kauwtabletten

Als u moeite heeft met slikken of u vindt capsules innemen vervelend, dan kunt u kiezen voor handige kauwtabletten.solgar_vitamin-d-3-25-g1000-iu-vitamine-d-kauwtablet_800Solgar Vitamin D-3 25 µg/1000 IU Chewable Tablets bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

Wat is Vitamine D?

Vitamine D behoort tot de essentiële vitamines die je nodig hebt om je lichaam goed te laten functioneren.Officieel is het eigenlijk geen vitamine maar een verzameling van vet oplosbare hormonen die je lichaam zelf kan aanmaken.Dit gebeurt door een proces in het lichaam waar zonlicht voor nodig is, UV licht om precies te zijn.De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn vitamine D2 en vitamine D3.Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Vitamine D3, of cholecalciferol, is de dierlijke vorm.Vitamine D3 is de actieve vorm die vanuit UV licht door onze huid wordt gesynthetiseerd.Ook wanneer je kiest voor vitamine D suppletie, kies dan voor de actieve vorm vitamine D3 omdat die goed opneembaar is in je lichaam.Vitamine D2 is 66% minder efficiënt in het verhogen van de vitamine D waardes in het lichaam. Vitamine D staat bekend als de “zonneschijn” -vitamine.Het is een essentiële in vet oplosbare voedingsstof.Het helpt de botten gezond en sterk te houden, bevordert de celgroei en bevordert de immuunfunctie.Je lichaam neemt vitamine D voornamelijk op door blootstelling aan de zon, hoewel voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen ook bronnen van de voedingsstof kunnen zijn.Vitamine D-tekort treedt op wanneer uw lichaam de aanbevolen niveaus niet opneemt.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen ervoor zorgen dat uw botten misvormd, broos of dun worden.Het kan ook leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

 • bot verzachting ( osteomalacie )
 • lage botdichtheid ( osteopenie )
 • artrose
 • hartziekte
 • kanker
 • rachitis bij kinderen

Vitamine D en depressie

Studies hebben een verband aangetoond tussen vitamine D-tekort en depressie.Onderzoekers achter een meta-analyse uit 2013 merkten op dat studiedeelnemers met depressie ook lage vitamine D-spiegels hadden.Uit dezelfde analyse bleek dat mensen met een lage vitamine D statistisch gezien een veel groter risico op depressie liepen.De onderzoekers zijn van mening dat, omdat vitamine D belangrijk is voor een gezonde hersenfunctie, onvoldoende voedingsstoffen een rol kunnen spelen bij depressie en andere psychische aandoeningen.Een eerdere 2005studieVertrouwde bron geïdentificeerde vitamine D-receptoren in dezelfde delen van de hersenen die geassocieerd zijn met depressie.

Risicofactoren voor vitamine D-tekort

Beperkte blootstelling aan de zon, levensstijl en leeftijd kunnen bijdragen aan lage vitamine D-spiegels. Blijf lezen om meer te weten te komen over de risicofactoren voor vitamine D-tekort.

Beperkte blootstelling aan de zon

Blootstelling aan zonlicht is voor de meeste mensen de belangrijkste bron van vitamine D.Als u uit de zon blijft of te veel sunblock gebruikt, beperkt u uw blootstelling.Dat kan leiden tot vitami ne D-tekort.De hoeveelheid blootstelling aan de zon die u nodig heeft, is afhankelijk van uw klimaat, het tijdstip van de dag en de tijd van het jaar.Mensen met een lichtere huid hebben de neiging vitamine D sneller op te nemen.U heeft mogelijk tussen de 15 minuten en 3 uur blootstelling aan de zon per dag nodig om voldoende vitamine D binnen te krijgen door alleen blootstelling aan de zon.De hoeveelheid blootstelling aan de zon hangt grotendeels af van de tijd van het jaar en uw huidskleur. 

Eetpatroon

Weinig voedingsmiddelen zijn van nature rijk aan vitamine D.Eet meer van deze natuurlijke bronnen van vitamine D om uw inname te verhogen:

 • Zalm
 • Makreel
 • Andere vette vis
 • Visleveroliën
 • Dierlijke vetten
 • Met vitamine D verrijkte voedingsproducten, zoals sinaasappelsap en ontbijtgranen

Als u een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, bestaat de kans dat u niet genoeg vitamine D binnenkrijgt.

Als u een donkere huidskleur heeft

Mensen met een donkere huid hebben grotere hoeveelheden melanine, een natuurlijk pigment dat de huid zijn kleur geeft.Melanine vermindert de productie van vitamine D in de huid.Een onderzoek uit 2006 wees uit dat vitamine D-tekort in de Verenigde Staten vaker voorkomt bij Afro-Amerikanen dan bij andere Amerikaanse populaties.Volgens The Cooper Institute heeft ongeveer 40 procent van de Afro-Amerikaanse volwassenen een vitamine D-tekort.Het is onduidelijk of lagere vitamine D-spiegels bij mensen met een donkere huid ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.Als u zich zorgen maakt over uw vitamine D-productie door blootstelling aan de zon, overleg dan met uw arts over wat u kunt doen.Het is ook belangrijk om meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet toe te voegen.

Zwaarlijvigheid

Er is een verband tussen vitamine D-tekort en mensen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger.Mensen met obesitas hebben mogelijk meer vitamine D nodig dan mensen met een gemiddeld gewicht om de aanbevolen voedingswaarde te bereiken.Als uw BMI 30 of hoger is, werk dan samen met uw arts om een ​​beheersbaar plan voor gewichtsverlies op te stellen, evenals een dieet dat u kan helpen uw vitamine D-inname te verhogen.

Leeftijd

Leeftijd kan bijdragen aan vitamine D-tekort.Naarmate u ouder wordt, wordt uw huid minder efficiënt in het aanmaken van vitamine D.Oudere volwassenen hebben ook de neiging de tijd in de zon te beperken en kunnen diëten eten met onvoldoende hoeveelheden vitamine D.

Symptomen van vitamine D-tekort

Als u een vitamine D-tekort heeft, kunt u last krijgen van:

 • pijnlijke botten
 • vermoeidheid of sufheid
 • zwakte en pijn van de spieren en gewrichten
 • U kunt ook symptomen van depressie ervaren, waaronder:
 • overweldigende gevoelens van verdriet, hopeloosheid en hulpeloosheid
 • slapeloosheid of overmatige slaperigheid, bekend als hypersomnie
 • verlies van interesse in activiteiten die u ooit leuk vond
 • lethargie
 • overmatig gewichtsverlies of gewichtstoename
 • verlies van eetlust
 • problemen met concentreren
 • vergeetachtigheid
 • verlies van seksuele interesse
 • hoofdpijn of rugklachten
 • ongerustheid
 • gedachten aan overlijden of zelfmoord

Als u een van deze symptomen van depressie ervaart, is het belangrijk dat u onmiddellijk een afspraak maakt met uw arts.

Diagnose van vitamine D-tekort

Om een ​​vitamine D-tekort te diagnosticeren, zal uw arts een test bestellen om de hoeveelheid vitamine D in uw bloed te meten.Om een ​​diagnose van depressie te stellen, zal uw arts u vragen stellen over uw symptomen.Mogelijk wordt u ook gevraagd om een ​​zelfbeoordeling te maken.Depressie kan niet worden vastgesteld met een bloedtest.Uw arts zal u ook vragen stellen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen of u een depressie heeft.En er kunnen andere examens en laboratoriumtests zijn om andere mogelijke onderliggende problemen uit te sluiten, en om te bepalen of uw symptomen van depressie mogelijk verband houden met een vitamine D-tekort. 

Vitamine D-tekort behandelen

U kunt vitamine D-tekort en de symptomen ervan behandelen door uw inname van deze essentiële voedingsstof te verhogen.Manieren waarop u meer vitamine D kunt consumeren, zijn onder meer:

 • vitamine D-supplementen nemen
 • het verhogen van uw blootstelling aan de zon
 • voedsel eten dat vitamine D bevat of verrijkt is met vitamine D

Om depressie te behandelen, zijn psychotherapie en antidepressiva veel voorkomende behandelingen.Ze kunnen afzonderlijk of in combinatie met dieetveranderingen worden opgenomen, afhankelijk van uw symptomen en behandeldoelen.Als uw depressie verband houdt met een vitamine D-tekort, kan het verhogen van uw vitamine D helpen om uw symptomen te verlichten.Praat met uw arts over uw behandelingsopties en wat voor u het beste zou werken.Mensen met een depressie kunnen ook stappen ondernemen om de symptomen van depressie te verlichten. Enkele van uw opties kunnen zijn:

Regelmatig sporten

Routinematige lichaamsbeweging kan de symptomen van depressie helpen verminderen door ‘feel-good’-chemicaliën zoals endorfine in de hersenen vrij te geven.Oefening kan ook de chemicaliën van het immuunsysteem verminderen die depressie kunnen verergeren.Begin met drie keer per week 30 minuten cardio en voeg zo nodig dagen en minuten toe.

Een regelmatig slaapschema aanhouden

Slapeloosheid, hypersomnie en andere slaapproblemen zijn in verband gebracht met depressie.Maak een regelmatig slaapschema om met deze symptomen om te gaan.Dat kan betekenen dat je een slaap- en wekker moet instellen.U kunt ook een dagboek bijhouden om bij te houden hoe lang u hebt geslapen en de kwaliteit van uw slaap.Dit zal u helpen uw voortgang bij te houden.

Contact opnemen met dierbaren

Uw vrienden en familie kunnen u steun en kracht geven bij het omgaan met uw symptomen.Het is belangrijk dat u uw dierbaren laat weten hoe ze kunnen helpen en wanneer hun acties niet bijdragen aan uw behandelplan.Vitamine D is essentieel voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder depressie.Enkele manieren om depressie te behandelen die verband houdt met onvoldoende vitamine D-spiegels zijn:

 • meer zon krijgen
 • het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet
 • een gezond gewicht behouden
 • voedingssupplementen nemen

Praat met uw arts over uw beste behandelingsopties.Bekijk Vitamine D Supplementen >

30 gedachten over “De verrassende link tussen vitamine D en de slaapneurotransmitter acetylcholine”

 1. Om 1:07:20 of zo vraagt ​​hij Stasha naar enkele laatste opmerkingen, en misschien enkele opmerkingen over ijzer – maar ik denk niet dat ze in ijzer ging. Ik zou graag wat informatie willen vinden over hoe ijzer verbonden is met deze onderwerpen. Is er een andere video die hier überhaupt over praat?

 2. Dr., realiseert u zich niet dat de zon zelf zijn vitamine D3-vermogen kan veranderen? Als de zonnevlekactiviteit laag blijft, wordt de D ook laag. Sinds kort verheldert het minimale aantal zonnevlekken het licht van de zon, maar verhoogt het de opname van vitamine D niet. Dit lijkt te gebeuren volgens dokters die rapporteerden dat daklozen, die meer buiten waren, een lage D hadden. D2 werd dus als supplement gegeven. Bent u gelijktijdig?

 3. Ik denk dat je iets van plan bent. Maar iets anders dat we de afgelopen 40-50 jaar hebben veranderd, is wat we eten. Koolhydraatarm en vetarm is geen voorouderlijk dieet.

 4. Dus ik vertelde mijn vader hierover vorige week, hij had geen pantotheenzuur van de hand, maar hij had wel pantethine … het is vergelijkbaar, maar niet in de zuurvorm. Studies tonen aan dat pantethine dyslipidemie vermindert bij doses van 600 tot 1200 mg per dag. Pantotheenzuur lijkt dit effect niet te hebben. Zoals ik het begrijp, wordt pantethine omgezet in pantotheenzuur en vervolgens terug naar pantethine in de darmen. Betekent dit dat er wat pantotheenzuur binnenkomt en de REM-slaap helpt? Waarschijnlijk maar het kan een lage dosis zijn, of een dosisregelaar door darmbacteriën, afhankelijk van hoe die stoffen worden omgezet. Het is een beetje verwarrend. Hoe dan ook, het lijkt erop dat dit mijn vader helpt te slapen, hij was in staat om zijn slaapmedicijnen onmiddellijk doormidden te snijden, en hij wordt wakker na 7 uur slaap en voelt een vermindering van ochtendpijn en stijfheid … op de juiste cortisolrespons. Hij slikt 900 mg Pantethine net voor het slapengaan. Wie bereikt er nog meer een betere slaap door Pantothninezuur te gebruiken, en wat zijn uw D-niveaus?

 5. De bacteriën die vrij pantothnisch zuur produceren zijn Bacteroides fragilis, Prevotella copri, Ruminococcus lactaris, Ruminococcus torques, Salmonella enterica & Helicobacter pylori.

 6. Uitstekende logica! Wat ging er ongeveer 40 jaar geleden mis. Een ding in het noorden is dat we stopten met het eten van echt reuzel – het was de hele winter een bron van vitamine D. Toen begonnen we bewerkte voedingsmiddelen te eten, zaten onze kinderen het grootste deel van de dag binnen en daarna voor de tv. We kunnen niet verwachten dat we gezond zijn als we leven op een manier die we nooit hadden moeten leven.

 7. Ze is een van de beste onderzoekers waar ik ooit naar heb geluisterd. Ze is geworteld in ervaring en het echte leven met echte mensen en ze erkent onze onwetendheid over de schittering van het lichaam. Eerder nederigheid dan de gebruikelijke arrogantie van een arts. Dr. Park ook! Als een baby niet kan ademen vanwege congestie, kijk dan naar het dieet van de moeder. Onzuivere zuivelproducten (gepasteuriseerd) zijn een veel voorkomende boosdoener.

 8. Denk aan de laster van soja. Het soja-bijproduct lecithine is een geweldige bron van acetylcholine en inositol. Het probleem is dat de meeste soja sterk vervuild is met glyfosaat. De industrieën hebben ons lang geleden doelloos doelloos achterna gezeten op zoek naar ongrijpbare en verwarrende signalen. Dank u Dr. Gominak voor het verspreiden van de belangrijke en fascinerende feiten over de B-vitamines.

 9. Zonlicht, Vit-D, Acetylcholine beïnvloedt: waarschuwingen (wektijd) 1. goede diepe slaap (slaaptijd) 2. slaapapneu, REM-slaap3.ADHD4.Ovulatie5.PCOS6.IBS ?? Vitamine-deficiëntie verandert de intestinaal microbioom dat de productie van vitamine B in de darmen vermindert. Het resulterende gebrek aan pantotheenzuur heeft een nadelige invloed op het immuunsysteem en veroorzaakt een 'pro-inflammatoire' toestand die gepaard gaat met atherosclerose en auto-immuniteit. Gominak SC. Medische hypothesen 2016; 94103-107.Co-EnzymeA (Vit-B5) + Vit-D = Acetylcholine Ons slaapsysteem heeft Vit-D3 nodig, niet Vit-D2

 10. Ik heb nooit teveel moeite gehad met slapen, maar ik heb 1000 U Vit. D3 voor 1 jaar. Ik ga elke dag naar buiten. Ik heb de afgelopen 9 maanden een constante goede nachtrust en meer dromen opgemerkt (misschien als gevolg van een betere slaap). Ik vroeg me af waarom maar nu denk ik dat het van de Vit kan komen. D3.

 11. Deze video wordt gedetecteerd door onnodige buffering met volledig signaal terwijl andere video's perfect worden afgespeeld. Dit is een nieuwe truc om echte informatie te detecteren. Bedankt voor de aanwijzingen over wat belangrijk is Google;) dummys

 12. Hoe zit het met de hormonen die in de darmen worden aangemaakt en die ook als slaapmiddel dienen. .? Is dat gewoon het 'feel goid'-hormoon ..? Hoe is Vit D gerelateerd aan de genezing of genezing van depressie?

 13. Het feit dat je te veel pantotheenzuur neemt, waardoor je zenuwkrampen krijgt, interessant. Mijn arts die mij behandelt door middel van natuurlijke therapieën, vertelde me hoe je weet of je te veel of te weinig Vit.B hebt ….. te veel is als je nachtmerries hebt. Als je te weinig bent, zou je kunnen denken dat je helemaal geen dromen hebt. Als je prettige dromen hebt die geen stress veroorzaken … En je kunt het je herinneren, of de meeste ervan, je B-niveaus zijn precies goed. De vitamines hebben misschien ook te maken met of je je dromen in zwart n wit of in kleur ziet, hoe sterk zijn de kleuren …? En etc. Van details, etc.idk.

 14. Geweldig interview, Stasha Gominak is de eerste persoon die ik heb gezien die al mijn symptomen aan elkaar heeft gekoppeld, dus ik vind het allemaal heel herkenbaar. Kleine kritiek op de video – verbeterde geluidskwaliteit zou zeer op prijs worden gesteld, aangezien het een relatief lange luisterervaring is!

 15. Hield van en waardeer deze informatie. Zo behulpzaam. Het heeft zoveel zin. Facinerend over de D3-receptoren op de slaapschakelaars in de pons … en de rol van co-enzymA plus pantotheenzuur + D3 die verandert in acetylcholine! Gefascineerd door de goede darmbacteriën die de Bs maken. Zo goed om dit allemaal te weten. DANK JE.

 16. Toen ik rookte, sliep ik! Ik zou overal kunnen slapen! Al meer dan 10 jaar niet goed geslapen. Ik heb geen probleem om in slaap te vallen – meestal, maar ik word meestal meer dan 4 uur slaap wakker en kan niet meer slapen. Mijn slaapkwaliteit is slecht als ik langer slaap.

Reacties zijn gesloten.