Vitamine D (cholecalciferol) | D2 versus D3 | Vitamine D-tekort


Vitamine D (Cholecalciferol) | D2 versus D3 | Vitamine D-tekort kan leiden tot botproblemen (rachitis, osteomalacie). 💊 Antibiotica-lezingen: 📚 Sapira's kunst en wetenschap van bedside-diagnose: 🧠 CNS-farmacologiecursus: 👨‍🏫 Bekijk de eerste lezing van mijn CNS-farmacologiecursus: 🧪 Elektrolytenvideo's: 💊 Antibiotica-lezingen: 😍🖼Animated Mnemonics (Picmonic): 💊 Pharmacology-lezingen : ► 🧠 Fysiologie Afspeellijst: ► 🩸 hematologievideo's: ► 😍 Steun mij op Patreon: ► 🥰 Steun mij op PayPal: ► 😚 Word lid van mijn kanaal op YouTube: ► 👨‍🏫 Al mijn premium cursussen zijn TE KOOP: ► ❤️ Cardiale farmacologie : 📚 Aanbevolen boeken: ► ❓Als je vragen hebt, stuur me dan een e-mail op: medicosisperfectionalis@gmail.com ► 💪 Reumatologie 🎁 Klein cadeautje: hier zijn 2 GRATIS audioboeken van Audible 📖 Probeer Amazon Kindle onbeperkt GRATIS, ze hebben een aantal goede medische boeken die je GRATIS kunt lezen. –Als je lid bent geworden van mijn kanaal op youtube (de lidmaatschapsknop naast de abonneerknop), ga dan naar het “community-tabblad” en je zult enkele berichten vinden die alleen voor leden zijn. Heel erg bedankt voor het steunen van mijn kanaal! Liefs ️. Veel plezier met studeren!! 😍🖼Geanimeerde ezelsbruggetjes (Picmonic): 📱Bespaar op uw mobiele telefoonrekening: 📊 Mijn favoriete productiviteitsapps: /vitamine d supplementen de zonvitamine

Top 7 Vitamine D-supplementen

vitamine d supplementen de zonvitamine vitamine d supplementen de zonvitamineVitamine D Supplementen Kopen?

supplementen

zijn van de beste kwaliteit, betrouwbaar en makkelijk in te nemen.1. Vitamine D in extra hoge dosis

Extra hoog gedoseerde vitamine Dextra hoog gedoseerde Vitamine D 197 microgram oftewel 3000 IE (Internationale Eenheden, ook wel Internationale Eenheden) per capsule. Zeer geschikt voor wie niet eerder een vitamine D supplement heeft gebruikt, en bij wie een tekort is gebruikt. Deze supplementen kunnen prima naast een multivitamine worden gebruikt, ook als die bijvoorbeeld al 10 van 25 microgram vitamine D bevat.

Super D3 Extra Sterk 62 mcg vitamine D

Super D3 Extra Sterk van Vitaminstore bevat maar liefst 75 mcg vitamine D3 per softgel. De vitamine D3 in dit product bestaat uit Quali®-D vitamine D3. Dit wordt geproduceerd door een van 's werelds grootste van vitamine D3. Dit staat garant voor de stabiliteit en kwaliteit van de vitamine D3.

 

2. Vitamin D-3 4000 IU /100 µg (vitamine D uit wolvet)

Solgar is een bekende producent van de hoogste kwaliteit supplementen.Solgar Vitamin D-3 4000 IU/100 µg bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

3. Viridian Vitamin D3 (Vegan) 2000 IU (50 µg)

viridian_vitamin-d3-vegan-2000-iu-50-g_800Deze hooggedoseerde vitamine D3 van Viridian is geproduceerd uit veganistische bron (korstmos).Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en is goed voor de opname van calcium (bot)

 

4. Vitamine D3 Vloeibaar 25 mcg (1000 IE vitamine d druppels)

vitamine-d3-vloeibaar-25-mcg-1000-ie-vitamine-d-druppels_800Deze vitamine D in druppelvorm is zeer geschikt om de dosering naar eigen behoefte aan te passen en voor mensen met slikproblemen.Een flesje van 25 ml levert circa 450 druppels en devitamine D is opgelost in olijfolie.

5. Advanced Vitamin D-3 Immune Complex (vitamine D, vlierbes, zink, Ester-C)

advanced-vitamin-d-3-immune-complex-vitamine-d-vlierbes-zink-ester-c_800Solgar’s Advanced Vitamin D-3 Immune Complex ondersteunt het immuunsysteem (vitamine C, D-3, koper, selenium, zink, vlierbessen) en bevat een combinatie van vitaminen, mineralen en vlierbessen concentraat met anti-oxidatieve (celbeschermende) eigenschappen (vitamine C, selenium, koper en zink).

Boost voor het immuunsysteem

De formule mag het hele jaar door gebruikt worden maar is vooral erg nuttig tijdens de koude, donkere maanden en voor een boost van je weerstand en immuunsysteem.Levert o.a. 25 mcg vitamine D-3 (1000 IE), 200 mg vitamine C (als Ester-C), 7,5 mg zink, 62,5 mcg selenium en 750 mcg koper.Deze formule kan naast elke gewenste multivitamine worden gebruikt.

Vitamine D voor Kinderen

Vitamine D druppels speciaal gedoseerd voor kinderen.Handig om ongemerkt te geven in bv. eten of drinken zodat uw kind toch voldoende binnenkrijgt zonder gedoe van slikken etc.

ViridiKid™ (Vegan) Vitamin D3 400 IU (10µg)

vitamine-d-voor-kinderen_viridikid-vegan-vitamin-d3-400-iu-10g_800

Vitamine D Kauwtabletten

Als u moeite heeft met slikken of u vindt capsules innemen vervelend, dan kunt u kiezen voor handige kauwtabletten.solgar_vitamin-d-3-25-g1000-iu-vitamine-d-kauwtablet_800Solgar Vitamin D-3 25 µg/1000 IU Chewable Tablets bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

Wat is Vitamine D?

Vitamine D behoort tot de essentiële vitamines die je nodig hebt om je lichaam goed te laten functioneren.Officieel is het eigenlijk geen vitamine maar een verzameling van vet oplosbare hormonen die je lichaam zelf kan aanmaken.Dit gebeurt door een proces in het lichaam waar zonlicht voor nodig is, UV licht om precies te zijn.De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn vitamine D2 en vitamine D3.Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Vitamine D3, of cholecalciferol, is de dierlijke vorm.Vitamine D3 is de actieve vorm die vanuit UV licht door onze huid wordt gesynthetiseerd.Ook wanneer je kiest voor vitamine D suppletie, kies dan voor de actieve vorm vitamine D3 omdat die goed opneembaar is in je lichaam.Vitamine D2 is 66% minder efficiënt in het verhogen van de vitamine D waardes in het lichaam. Vitamine D staat bekend als de “zonneschijn” -vitamine.Het is een essentiële in vet oplosbare voedingsstof.Het helpt de botten gezond en sterk te houden, bevordert de celgroei en bevordert de immuunfunctie.Je lichaam neemt vitamine D voornamelijk op door blootstelling aan de zon, hoewel voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen ook bronnen van de voedingsstof kunnen zijn.Vitamine D-tekort treedt op wanneer uw lichaam de aanbevolen niveaus niet opneemt.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen ervoor zorgen dat uw botten misvormd, broos of dun worden.Het kan ook leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

 • bot verzachting ( osteomalacie )
 • lage botdichtheid ( osteopenie )
 • artrose
 • hartziekte
 • kanker
 • rachitis bij kinderen

Vitamine D en depressie

Studies hebben een verband aangetoond tussen vitamine D-tekort en depressie.Onderzoekers achter een meta-analyse uit 2013 merkten op dat studiedeelnemers met depressie ook lage vitamine D-spiegels hadden.Uit dezelfde analyse bleek dat mensen met een lage vitamine D statistisch gezien een veel groter risico op depressie liepen.De onderzoekers zijn van mening dat, omdat vitamine D b elangrijk is voor een gezonde hersenfunctie, onvoldoende voedingsstoffen een rol kunnen spelen bij depressie en andere psychische aandoeningen.Een eerdere 2005studieVertrouwde bron geïdentificeerde vitamine D-receptoren in dezelfde delen van de hersenen die geassocieerd zijn met depressie.

Risicofactoren voor vitamine D-tekort

Beperkte blootstelling aan de zon, levensstijl en leeftijd kunnen bijdragen aan lage vitamine D-spiegels. Blijf lezen om meer te weten te komen over de risicofactoren voor vitamine D-tekort.

Beperkte blootstelling aan de zon

Blootstelling aan zonlicht is voor de meeste mensen de belangrijkste bron van vitamine D.Als u uit de zon blijft of te veel sunblock gebruikt, beperkt u uw blootstelling.Dat kan leiden tot vitamine D-tekort.De hoeveelheid blootstelling aan de zon die u nodig heeft, is afhankelijk van uw klimaat, het tijdstip van de dag en de tijd van het jaar.Mensen met een lichtere huid hebben de neiging vitamine D sneller op te nemen.U heeft mogelijk tussen de 15 minuten en 3 uur blootstelling aan de zon per dag nodig om voldoende vitamine D binnen te krijgen door alleen blootstelling aan de zon.De hoeveelheid blootstelling aan de zon hangt grotendeels af van de tijd van het jaar en uw huidskleur. 

Eetpatroon

Weinig voedingsmiddelen zijn van nature rijk aan vitamine D.Eet meer van deze natuurlijke bronnen van vitamine D om uw inname te verhogen:

 • Zalm
 • Makreel
 • Andere vette vis
 • Visleveroliën
 • Dierlijke vetten
 • Met vitamine D verrijkte voedingsproducten, zoals sinaasappelsap en ontbijtgranen

Als u een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, bestaat de kans dat u niet genoeg vitamine D binnenkrijgt.

Als u een donkere huidskleur heeft

Mensen met een donkere huid hebben grotere hoeveelheden melanine, een natuurlijk pigment dat de huid zijn kleur geeft.Melanine vermindert de productie van vitamine D in de huid.Een onderzoek uit 2006 wees uit dat vitamine D-tekort in de Verenigde Staten vaker voorkomt bij Afro-Amerikanen dan bij andere Amerikaanse populaties.Volgens The Cooper Institute heeft ongeveer 40 procent van de Afro-Amerikaanse volwassenen een vitamine D-tekort.Het is onduidelijk of lagere vitamine D-spiegels bij mensen met een donkere huid ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.Als u zich zorgen maakt over uw vitamine D-productie door blootstelling aan de zon, overleg dan met uw arts over wat u kunt doen.Het is ook belangrijk om meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet toe te voegen.

Zwaarlijvigheid

Er is een verband tussen vitamine D-tekort en mensen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger.Mensen met obesitas hebben mogelijk meer vitamine D nodig dan mensen met een gemiddeld gewicht om de aanbevolen voedingswaarde te bereiken.Als uw BMI 30 of hoger is, werk dan samen met uw arts om een ​​beheersbaar plan voor gewichtsverlies op te stellen, evenals een dieet dat u kan helpen uw vitamine D-inname te verhogen.

Leeftijd

Leeftijd kan bijdragen aan vitamine D-tekort.Naarmate u ouder wordt, wordt uw huid minder efficiënt in het aanmaken van vitamine D.Oudere volwassenen hebben ook de neiging de tijd in de zon te beperken en kunnen diëten eten met onvoldoende hoeveelheden vitamine D.

Symptomen van vitamine D-tekort

Als u een vitamine D-tekort heeft, kunt u last krijgen van:

 • pijnlijke botten
 • vermoeidheid of sufheid
 • zwakte en pijn van de spieren en gewrichten
 • U kunt ook symptomen van depressie ervaren, waaronder:
 • overweldigende gevoelens van verdriet, hopeloosheid en hulpeloosheid
 • slapeloosheid of overmatige slaperigheid, bekend als hypersomnie
 • verlies van interesse in activiteiten die u ooit leuk vond
 • lethargie
 • overmatig gewichtsverlies of gewichtstoename
 • verlies van eetlust
 • problemen met concentreren
 • vergeetachtigheid
 • verlies van seksuele interesse
 • hoofdpijn of rugklachten
 • ongerustheid
 • gedachten aan overlijden of zelfmoord

Als u een van deze symptomen van depressie ervaart, is het belangrijk dat u onmiddellijk een afspraak maakt met uw arts.

Diagnose van vitamine D-tekort

Om een ​​vitamine D-tekort te diagnosticeren, zal uw arts een test bestellen om de hoeveelheid vitamine D in uw bloed te meten.Om een ​​diagnose van depressie te stellen, zal uw arts u vragen stellen over uw symptomen.Mogelijk wordt u ook gevraagd om een ​​zelfbeoordeling te maken.Depressie kan niet worden vastgesteld met een bloedtest.Uw arts zal u ook vragen stellen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen of u een depressie heeft.En er kunnen andere examens en laboratoriumtests zijn om andere mogelijke onderliggende problemen uit te sluiten, en om te bepalen of uw symptomen van depressie mogelijk verband houden met een vitamine D-tekort. 

Vitamine D-tekort behandelen

U kunt vitamine D-tekort en de symptomen ervan behandelen door uw inname van deze essentiële voedingsstof te verhogen.Manieren waarop u meer vitamine D kunt consumeren, zijn onder meer:

 • vitamine D-supplementen nemen
 • het verhogen van uw blootstelling aan de zon
 • voedsel eten dat vitamine D bevat of verrijkt is met vitamine D

Om depressie te behandelen, zijn psychotherapie en antidepressiva veel voorkomende behandelingen.Ze kunnen afzonderlijk of in combinatie met dieetveranderingen worden opgenomen, afhankelijk van uw symptomen en behandeldoelen.Als uw depressie verband houdt met een vitamine D-tekort, kan het verhogen van uw vitamine D helpen om uw symptomen te verlichten.Praat met uw arts over uw behandelingsopties en wat voor u het beste zou werken.Mensen met een depressie kunnen ook stappen ondernemen om de symptomen van depressie te verlichten. Enkele van uw opties kunnen zijn:

Regelmatig sporten

Routinematige lichaamsbeweging kan de symptomen van depressie helpen verminderen door ‘feel-good’-chemicaliën zoals endorfine in de hersenen vrij te geven.Oefening kan ook de chemicaliën van het immuunsysteem verminderen die depressie kunnen verergeren.Begin met drie keer per week 30 minuten cardio en voeg zo nodig dagen en minuten toe.

Een regelmatig slaapschema aanhouden

Slapeloosheid, hypersomnie en andere slaapproblemen zijn in verband gebracht met depressie.Maak een regelmatig slaapschema om met deze symptomen om te gaan.Dat kan betekenen dat je een slaap- en wekker moet instellen.U kunt ook een dagboek bijhouden om bij te houden hoe lang u hebt geslapen en de kwaliteit van uw slaap.Dit zal u helpen uw voortgang bij te houden.

Contact opnemen met dierbaren

Uw vrienden en familie kunnen u steun en kracht geven bij het omgaan met uw symptomen.Het is belangrijk dat u uw dierbaren laat weten hoe ze kunnen helpen en wanneer hun acties niet bijdragen aan uw behandelplan.Vitamine D is essentieel voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder depressie.Enkele manieren om depressie te behandelen die verband houdt met onvoldoende vitamine D-spiegels zijn:

 • meer zon krijgen
 • het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet
 • een gezond gewicht behouden
 • voedingssupplementen nemen

Praat met uw arts over uw beste behandelingsopties.Bekijk Vitamine D Supplementen >

30 gedachten over “Vitamine D (cholecalciferol) | D2 versus D3 | Vitamine D-tekort”

 1. Kom net je kanaal tegen, gesubbed. Eerste snelle vraag: wat zijn je academische prestaties, inclusief huidige studies (om eerlijk te zijn ben ik niet zo 'FRIKIN' gehinderd omdat de inhoud belangrijk en enigszins nauwkeurig is). Ik hoop te zijner tijd meer van je video's te zien 👊🏻💯

 2. We zijn geëvolueerd om naakt rond te rennen van zonsopgang tot zonsondergang in de equatoriale Afrika. Als je schaduw korter is dan je lengte, is er niet genoeg ultraviolet licht om vitamine D in je huid aan te maken. Een donkere huid, lichaamsvet en leeftijd verminderen uw vermogen om het te maken aanzienlijk. Niemand eet lever. Vis is vol giftige stoffen, zuivel verstopt je aderen en je zou honderden eieren moeten eten om de dagelijkse aanbeveling te krijgen. Elke volwassene moet dagelijks 5.000 IE (125 mg) innemen.

 3. Medicose een vraag voor jou….🤔 wat gebeurde er als een folaatmolecuul een hydroxylgroep kreeg? ……. het maakte een dwaas …. een dwaas van je😜🤣😂😂🤣🤣 PS het was echter een geweldige video 👍🏽🙌🏼

 4. Ik heb letterlijk gelachen om de toon die werd gebruikt toen ik PTH beschreef als de vader van Vit D: D Heel erg bedankt voor je video's! Echt nuttig en ook vermakelijk.

 5. In een van uw dia's werd aangegeven dat de ADH voor D3 800 IE is. Ik las dat toen deze studie werd uitgevoerd, er een omzettingsfout was met een factor 10 en dat het 8000 IE had moeten zijn. Ze hebben nooit de moeite genomen om de studie te corrigeren.

 6. Hallo mijn leeftijd is 24 en mijn vitamine D-niveaurapport is 28,6 kan iemand me uitleggen wat mijn rapport zegt is het normaal of heb ik vitamine D-tekort?? kan ik vitamine D-tablet nemen

 7. oh mijn god, dat is grappig! Ik hou ervan … Maar (de spreekwoordelijke maar met één T) … 7dehydrocholesterol in huidcellen kan cholesterol worden met behulp van een enzym, of het kan mechanisch worden gesynthetiseerd (UVB +warmte) naar cholecalciferol (7dehydrocholesterol wordt aangemaakt in die huidcellen, de leverbong die je beschreef is niet nodig) (cholecalciferol is niet actief, maar het heeft een hoge voorkeur voor veel cellen, omdat alle cellen dan de verdere metaboliet calcitriol, het actieve vitd3-hormoon)(*Er is geen vitamine d ergocalciferol in planten (ergo=schimmel).(*Aanvullend cholecalciferol is precies dezelfde verbinding die in onze huid wordt gesynthetiseerd. afval(*cholecalciferol verspreidt zich vrij, dus meestal nix op dat intestinale absorptiebit, (*voor zover ik weet, is er geen enzymatische feedbacklus voor de aanmaak van 25OHD(*de eerste hydroxylering is van cholecalciferol in de lever, de tweede van calcidiol in de nier in c alcitriol(*vergeet de retinoïde X-receptor (RXR) niet ….dancholecalciferol zal een kleine hoeveelheid vrij hebben, en meestal gebonden door VDBP/albumine (indien ingenomen kan het ook het cholesteroltransport beïnvloeden. Een deel van dat cholecalciferol zal inderdaad de lever bereiken cellen en worden gehydroxyleerd tot calcidiol en dat vervolgens in de systemische circulatie gaat, en dat zal grotendeels worden gebonden door VDVBP / albumine, een deel ervan zal vrij zijn, slechts een deel van dat calcidiol (geen willekeurige conversies hier – alleen op fysiologische vraag, we zou niet veel actief calcitriol in de systeemcirculatie willen hebben: endocrien systeem) wanneer het de nier bereikt (yadada) wordt gehydroxyleerd tot 1,25OH2D3, het actieve hormoon (de andere twee: cholecalciferol en calcidiol zijn niet “actief” maar zijn sterk gebruikt door de autocriene/paracriene/intracriene/juxta je krijgt het beeldsysteem – denk aan immuunmodulatie.Lees alstublieft: Over moedermelk/vitamine d- Hier is een artikel dat de basisprincipes van de metabolieten heel goed beschrijft, lees alstublieft: De rol van de Ouderverbinding vitamine D met betrekking tot metabolisme en functie: waarom klinische dosisintervallen de klinische resultaten kunnen beïnvloeden: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3849670/

Reacties zijn gesloten.