VITAMINE D (correct gebruik, vitamine D-tekort) – Uzm. Dr. Erhan Ozel

Exp. Dr. Erhan Ozel is bij je met een uitgebreide video waarin hij uitlegt wat #Dvitamine is, hoe je het correct gebruikt, vitamine D-tekort, misvattingen over vitamine D. Om op de hoogte te zijn van onze nieuwe video's, ZIEKTEN EN BEHANDELINGSMETHODEN INFORMATIE RADIOLOGISCHE KWESTIES HUIDIGE GENEESKUNDE STEMMING Ons kanaal werd geopend om informatieve video's uit te zenden over onderwerpen als gezond leven, ziekten en behandelingsmethoden voor ziekten. Het doel is om gemeenschappen te informeren over gezondheid. Uw artsen kunnen de meest nauwkeurige diagnose en behandelingen bepalen.

Top 7 Vitamine D-supplementen

vitamine d supplementen de zonvitamine

Vitamine D Supplement Kopen ?

Vitamine D is het essentiële voor uw essentiële en geestelijke gezondheid en heeft een positieve invloed op het systeem. Te lage vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een aantal gezondheidsproblemen. De volgende supplement zijn van de composing kwaliteit, betrouwbaar en makkelijk in volwassenheid.

een. Vitamine D in extra hoge dosis

Extra hoog gedoseerde vitamine D

66 microgram oftewel 2020 IE (Internationale Eenheden, ook wel Internationale Eenheden) per capsule. Zeer geschikt voor wie niet eerder een vitamine D supplement heeft gebruikt, en bij wie een tekort is vastgesteld. Deze supplementen kunnen prima naast een multivitamine gebruikt worden, ook als die bijvoorbeeld van microgram vitamine D bevat.

Super D3 Extra Sterk 63 mcg vitamine D Super D3 Extra Sterk van Vitaminstore

bevat maar liefst 66 mcg vitamine D3 per softgel. De vitamine D3 in dit product bestaat uit Quali®-D vitamine D3. Dit wordt geproduceerd door een van 's werelds grootste producenten van vitamine D3. Dit staat gegarandeerd voor de stabiliteit en kwaliteit van de vitamine D3.

 

2. Vitamin D-3 4000 IU /100 µg (vitamine D uit wolvet)

Solgar is een bekende producent van de hoogste kwaliteit supplementen.Solgar Vitamin D-3 4000 IU/100 µg bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

3. Viridian Vitamin D3 (Vegan) 2000 IU (50 µg)

viridian_vitamin-d3-vegan-2000-iu-50-g_800Deze hooggedoseerde vitamine D3 van Viridian is geproduceerd uit veganistische bron (korstmos).Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en is goed voor de opname van calcium (bot)

 

4. Vitamine D3 Vloeibaar 25 mcg (1000 IE vitamine d druppels)

vitamine-d3-vloeibaar-25-mcg-1000-ie-vitamine-d-druppels_800Deze vitamine D in druppelvorm is zeer geschikt om de dosering naar eigen behoefte aan te passen en voor mensen met slikproblemen.Een flesje van 25 ml levert circa 450 druppels en devitamine D is opgelost in olijfolie.

5. Advanced Vitamin D-3 Immune Complex (vitamine D, vlierbes, zink, Ester-C)

advanced-vitamin-d-3-immune-complex-vitamine-d-vlierbes-zink-ester-c_800Solgar’s Advanced Vitamin D-3 Immune Complex ondersteunt het immuunsysteem (vitamine C, D-3, koper, selenium, zink, vlierbessen) en bevat een combinatie van vitaminen, mineralen en vlierbessen concentraat met anti-oxidatieve (celbeschermende) eigenschappen (vitamine C, selenium, koper en zink).

Boost voor het immuunsysteem

De formule mag het hele jaar door gebruikt worden maar is vooral erg nuttig tijdens de koude, donkere maanden en voor een boost van je weerstand en immuunsysteem.Levert o.a. 25 mcg vitamine D-3 (1000 IE), 200 mg vitamine C (als Ester-C), 7,5 mg zink, 62,5 mcg selenium en 750 mcg koper.Deze formule kan naast elke gewenste multivitamine worden gebruikt.

Vitamine D voor Kinderen

Vitamine D druppels speciaal gedoseerd voor kinderen.Handig om ongemerkt te geven in bv. eten of drinken zodat uw kind toch voldoende binnenkrijgt zonder gedoe van slikken etc.

ViridiKid™ (Vegan) Vitamin D3 400 IU (10µg)

vitamine-d-voor-kinderen_viridikid-vegan-vitamin-d3-400-iu-10g_800

Vitamine D Kauwtabletten

Als u moeite heeft met slikken of u vindt capsules innemen vervelend, dan kunt u kiezen voor handige kauwtabletten.solgar_vitamin-d-3-25-g1000-iu-vitamine-d-kauwtablet_800Solgar Vitamin D-3 25 µg/1000 IU Chewable Tablets bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

Wat is Vitamine D?

Vitamine D behoort tot de essentiële vitamines die je nodig hebt om je lichaam goed te laten functioneren.Officieel is het eigenlijk geen vitamine maar een verzameling van vet oplosbare hormonen die je lichaam zelf kan aanmaken.Dit gebeurt door een proces in het lichaam waar zonlicht voor nodig is, UV licht om precies te zijn.De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn vitamine D2 en vitamine D3.Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Vitamine D3, of cholecalciferol, is de dierlijke vorm.Vitamine D3 is de actieve vorm die vanuit UV licht door onze huid wordt gesynthetiseerd.Ook wanneer je kiest voor vitamine D suppletie, kies dan voor de actieve vorm vitamine D3 omdat die goed opneembaar is in je lichaam.Vitamine D2 is 66% minder efficiënt in het verhogen van de vitamine D waardes in het lichaam. Vitamine D staat bekend als de “zonneschijn” -vitamine.Het is een essentiële in vet oplosbare voedingsstof.Het helpt de botten gezond en sterk te houden, bevordert de celgroei en bevordert de immuunfunctie.Je lichaam neemt vitamine D voornamelijk op door blootstelling aan de zon, hoewel voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen ook bronnen van de voedingsstof kunnen zijn.Vitamine D-tekort treedt op wanneer uw lichaam de aanbevolen niveaus niet opneemt.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen ervoor zorgen dat uw botten misvormd, broos of dun worden.Het kan ook leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

 • bot verzachting ( osteomalacie )
 • lage botdichtheid ( osteopenie )
 • artrose
 • hartziekte
 • kanker
 • rachitis bij kinderen

Vitamine D en depressie

Studies hebben een verband aangetoond tussen vitamine D-tekort en depressie.Onderzoekers achter een meta-analyse uit 2013 merkten op dat studiedeelnemers met depressie ook lage vitamine D-spiegels hadden.Uit dezelfde analyse bleek dat mensen met een lage vitamine D statistisch gezien een veel groter risico op depressie liepen.De onderzoekers zijn van mening dat, omdat vitamine D belangrijk is voor een gezonde hersenfunctie, onvoldoende voedingsstoffen een rol kunnen spelen bij depressie en andere psychische aandoeningen.Een eerdere 2005studieVertrouwde bron geïdentificeerde vitamine D-receptoren in dezelfde delen van de hersenen die geassocieerd zijn met depressie.

Risicofactoren voor vitamine D-tekort

Beperkte blootstelling aan de zon, levensstijl en leeftijd kunnen bijdragen aan lage vitamine D-spiegels. Blijf lezen om meer te weten te komen over de risicofactoren voor vitamine D-tekort.

Beperkte blootstelling aan de zon

B lootstelling aan zonlicht is voor de meeste mensen de belangrijkste bron van vitamine D.Als u uit de zon blijft of te veel sunblock gebruikt, beperkt u uw blootstelling.Dat kan leiden tot vitamine D-tekort.De hoeveelheid blootstelling aan de zon die u nodig heeft, is afhankelijk van uw klimaat, het tijdstip van de dag en de tijd van het jaar.Mensen met een lichtere huid hebben de neiging vitamine D sneller op te nemen.U heeft mogelijk tussen de 15 minuten en 3 uur blootstelling aan de zon per dag nodig om voldoende vitamine D binnen te krijgen door alleen blootstelling aan de zon.De hoeveelheid blootstelling aan de zon hangt grotendeels af van de tijd van het jaar en uw huidskleur. 

Eetpatroon

Weinig voedingsmiddelen zijn van nature rijk aan vitamine D.Eet meer van deze natuurlijke bronnen van vitamine D om uw inname te verhogen:

 • Zalm
 • Makreel
 • Andere vette vis
 • Visleveroliën
 • Dierlijke vetten
 • Met vitamine D verrijkte voedingsproducten, zoals sinaasappelsap en ontbijtgranen

Als u een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, bestaat de kans dat u niet genoeg vitamine D binnenkrijgt.

Als u een donkere huidskleur heeft

Mensen met een donkere huid hebben grotere hoeveelheden melanine, een natuurlijk pigment dat de huid zijn kleur geeft.Melanine vermindert de productie van vitamine D in de huid.Een onderzoek uit 2006 wees uit dat vitamine D-tekort in de Verenigde Staten vaker voorkomt bij Afro-Amerikanen dan bij andere Amerikaanse populaties.Volgens The Cooper Institute heeft ongeveer 40 procent van de Afro-Amerikaanse volwassenen een vitamine D-tekort.Het is onduidelijk of lagere vitamine D-spiegels bij mensen met een donkere huid ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.Als u zich zorgen maakt over uw vitamine D-productie door blootstelling aan de zon, overleg dan met uw arts over wat u kunt doen.Het is ook belangrijk om meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet toe te voegen.

Zwaarlijvigheid

Er is een verband tussen vitamine D-tekort en mensen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger.Mensen met obesitas hebben mogelijk meer vitamine D nodig dan mensen met een gemiddeld gewicht om de aanbevolen voedingswaarde te bereiken.Als uw BMI 30 of hoger is, werk dan samen met uw arts om een ​​beheersbaar plan voor gewichtsverlies op te stellen, evenals een dieet dat u kan helpen uw vitamine D-inname te verhogen.

Leeftijd

Leeftijd kan bijdragen aan vitamine D-tekort.Naarmate u ouder wordt, wordt uw huid minder efficiënt in het aanmaken van vitamine D.Oudere volwassenen hebben ook de neiging de tijd in de zon te beperken en kunnen diëten eten met onvoldoende hoeveelheden vitamine D.

Symptomen van vitamine D-tekort

Als u een vitamine D-tekort heeft, kunt u last krijgen van:

 • pijnlijke botten
 • vermoeidheid of sufheid
 • zwakte en pijn van de spieren en gewrichten
 • U kunt ook symptomen van depressie ervaren, waaronder:
 • overweldigende gevoelens van verdriet, hopeloosheid en hulpeloosheid
 • slapeloosheid of overmatige slaperigheid, bekend als hypersomnie
 • verlies van interesse in activiteiten die u ooit leuk vond
 • lethargie
 • overmatig gewichtsverlies of gewichtstoename
 • verlies van eetlust
 • problemen met concentreren
 • vergeetachtigheid
 • verlies van seksuele interesse
 • hoofdpijn of rugklachten
 • ongerustheid
 • gedachten aan overlijden of zelfmoord

Als u een van deze symptomen van depressie ervaart, is het belangrijk dat u onmiddellijk een afspraak maakt met uw arts.

Diagnose van vitamine D-tekort

Om een ​​vitamine D-tekort te diagnosticeren, zal uw arts een test bestellen om de hoeveelheid vitamine D in uw bloed te meten.Om een ​​diagnose van depressie te stellen, zal uw arts u vragen stellen over uw symptomen.Mogelijk wordt u ook gevraagd om een ​​zelfbeoordeling te maken.Depressie kan niet worden vastgesteld met een bloedtest.Uw arts zal u ook vragen stellen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen of u een depressie heeft.En er kunnen andere examens en laboratoriumtests zijn om andere mogelijke onderliggende problemen uit te sluiten, en om te bepalen of uw symptomen van depressie mogelijk verband houden met een vitamine D-tekort. 

Vitamine D-tekort behandelen

U kunt vitamine D-tekort en de symptomen ervan behandelen door uw inname van deze essentiële voedingsstof te verhogen.Manieren waarop u meer vitamine D kunt consumeren, zijn onder meer:

 • vitamine D-supplementen nemen
 • het verhogen van uw blootstelling aan de zon
 • voedsel eten dat vitamine D bevat of verrijkt is met vitamine D

Om depressie te behandelen, zijn psychotherapie en antidepressiva veel voorkomende behandelingen.Ze kunnen afzonderlijk of in combinatie met dieetveranderingen worden opgenomen, afhankelijk van uw symptomen en behandeldoelen.Als uw depressie verband houdt met een vitamine D-tekort, kan het verhogen van uw vitamine D helpen om uw symptomen te verlichten.Praat met uw arts over uw behandelingsopties en wat voor u het beste zou werken.Mensen met een depressie kunnen ook stappen ondernemen om de symptomen van depressie te verlichten. Enkele van uw opties kunnen zijn:

Regelmatig sporten

Routinematige lichaamsbeweging kan de symptomen van depressie helpen verminderen door ‘feel-good’-chemicaliën zoals endorfine in de hersenen vrij te geven.Oefening kan ook de chemicaliën van het immuunsysteem verminderen die depressie kunnen verergeren.Begin met drie keer per week 30 minuten cardio en voeg zo nodig dagen en minuten toe.

Een regelmatig slaapschema aanhouden

Slapeloosheid, hypersomnie en andere slaapproblemen zijn in verband gebracht met depressie.Maak een regelmatig slaapschema om met deze symptomen om te gaan.Dat kan betekenen dat je een slaap- en wekker moet instellen.U kunt ook een dagboek bijhouden om bij te houden hoe lang u hebt geslapen en de kwaliteit van uw slaap.Dit zal u helpen uw voortgang bij te houden.

Contact opnemen met dierbaren

Uw vrienden en familie kunnen u steun en kracht geven bij het omgaan met uw symptomen.Het is belangrijk dat u uw dierbaren laat weten hoe ze kunnen helpen en wanneer hun acties niet bijdragen aan uw behandelplan.Vitamine D is essentieel voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder depressie.Enkele manieren om depressie te behandelen die verband houdt met onvoldoende vitamine D-spiegels zijn:

 • meer zon krijgen
 • het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet
 • een gezond gewicht behouden
 • voedingssupplementen nemen

Praat met uw arts over uw beste behandelingsopties.Bekijk Vitamine D Supplementen >

30 gedachten over “VITAMINE D (correct gebruik, vitamine D-tekort) – Uzm. Dr. Erhan Ozel”

 1. Herkese merhaba, sizlerin bu videomun altında bana sormuş olduğunuz soruların bir çoğunu yeni bir video ile cevaplandırdım. Videoma bu bağlantıdan 👉🏻 https://youtu.be/8kDTdvkOsDw ulaşabilirsiniz, yine sorularınız olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım, sağlıkla sağlıcakla kalın..

 2. Hocam önerileriniz için çok teşekkürler ben 66 .yaşındayım allaha şükür bir rahatsızlığım yok şimdilik ama bu korona yüzünden çok endişeliyiz şimdi kış olduğu için güneş yüzü görmüyoruz zate pandemi nedeniyle evlerden çıkamıyoruz ben daha önce bütün değerlerimi ölçtürmüştüm hepsi iyi ama şimdi evden çıkamadıgım>z için yürüyüş yok güneşte görmüyoruz ben eczaneden COLEDAN- D.150.000./10 ml oral damla aldım günde 4. Damla almamı söyledi eczacı nasıl kullanayımmı bir sakıncası olurmu koronayı ne kadar ve faydası varmıdır bilgilendirirseniz minnettar olurum teşekkürler

 3. Teşekkürler. Faydalı bilgiler.

  (Not: bize gerçekleri,doğruları, söylerse ancak bilim söyler..arabın hayali tanrısı değil..sadece bilime güvenin)

 4. Hocam merhabalar, videolariniz cok ilgimi çekti sizi yeni tanidim. Ben Almanya da yasiyorum. Geçen hafta aile Dr. uma gittim ve tüm degerlerime baktirdim . D vitamini 33 cikti ki kendim markette aldigim ve ictigim tabletler neticesinde bu seviyede . Sizin soyledigimiz göre bu sinir sayilir ama Dr bana ilac vermedi sonuç iyi dedi. Ben bu hafta tekrar gidecegim ve sizin önerdiginiz 50.000 unitelik damladan isteyecegim çünkü devit 3 ,2000, disindaki ilaçlar recetesiz alinamiyor. Sormak istedigim Devit 3 disinda bir damlami istesem, bana onerebileceginiz bir damla var ve yazarsaniz sevinirim. Yoksa Devit 3 un 50.000 unitelik olani nini yazdirabilirmiyim, siz Devit 3 un 300 bin unitelik olaninin sakincali ve kaldirilmasi gerektigini söylüyorsunuz o yüzden biraz tereddute düstüm. Beni aydinlatirsaniz sevinirim. Tesekkurler, Saglikla kalin.

 5. Çok güzel ve faydalı bir video olmuş.Teşekkür ederim.
  Yorumlarda sorulan soruları ve hocanın verdiği cevapları beğenmekten yoruldum:)).
  Bıkmadan usanmadan aynı sorulara cevap veren hocamıza ayrıca teşekkür ederim.
  Herkese SAĞLIKLI GÜNLER dilerim.

 6. Merhaba doktor bey. D vitim düşük çıktı ve doktor 150.000 IU Forte D vitamini yazdı. Her gün sabah kahvaltısı ettikten sonra ekmeğe 2 kere damlatıp ekmeği yiyorum. Sizce d vitamini eksikliği şikayetlerim ne zaman geçer

 7. Merhabalar hocam,ben hekim tavsiyesiyle edindiğim takviyelere, sürekli edindiğim güneş ışınlarına karşı d vitamini değerlerini bir türlü yükseltemiyorum.Sizin de de dediğiniz gibi iç organlardan mı bilemiyorum.Napabilirim acaba?

 8. Merhaba hocam ben sunu anlamıyorum 1 ml de 25 damla var 1 ml 1000 unite ıcerıyor gunluk 1000 ıle 2000 almamız lazım benım d vıtamınım 25 sımdı 1ml 1000 unıte 25 damla demek her gun 25 damla alınması gerek tamam anladımm pekı devıd 3 de 50000 I.U/15ml yazıyor sımdı kac damla almalıyım her gun kı 1000 ıle 2000 unıteye denk gelsın her gun alınan d vıtamını kafam karıstı sıselerın uzerınde sayılar farklı olunca

 9. Hocam bir şey rica edeceğim bir cevaplarsa çok sevinirim Ben de şöyle bir sıkıntı var günün belli bir kısmı hasta oluyorum belli bir kısmı çok çok iyi hissediyorum kendimi bugün hastayım Yarın kötü yani Bir düzensizlik var bunun sebebini Düşünüyorum Düşünüyorum bulamıyorum artık aklımı oynatacağım covid-19 bulaştı biraz b 12 eksikliği var bir de helikobakter pilori var geri bütün Kan değerlerim muhteşem. Sitres var bide. Bi iyi bi kötü olma hali neden olabilir sizce
  Psikolojik mi acaba????

 10. Hocam merhaba öncelikle emeğinize sağlık ben erkek bir vatandaşım29 yasimdayim dq vitamini değerini ölcturdum 19.42 çıktı doktor bana bir kerelik yükleme yapalım dedi devit-3 yazdı 300.000 ıu onu önermediginiz için kullanmayacgim bir de d-colefor yazdı 20.000 ıu haftada iki defa vu ürünü kullanmam da sakınca varmıdır acaba ?

 11. Merhaba hocam öncelikle videonuz için teşekkür ederim çok faydalı olmuş bizler için benim d vitamini değerim 14.2 çıktı d-colefor kapsül 20.000 hafta 1 gün kullandım ama değerlerim yükselmedi hala çok düşük bana önereceğiniz farklı bir marka varmıdır hangi ürünü kullanmam daha faydalı olur

Reacties zijn gesloten.