Vitamine D – de basis van gezondheid – legt dokter uit!

Top 7 Vitamine D-supplementen

vitamine d supplementen de zonvitamine

Vitamine D-supplementen Kopenhagen ?

Vitamine D is ontstaan ​​voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. De locatie vitamine D-spiegels kunnen dodelijke gezondheidsproblemen hebben. De volgende

supplementen

zijn van de beste kwaliteit, betrouwbaar en makkelijk in te nemen.

1. Vitamine D in extra hoge dosering

Extra hoge potaarde vitamine D extra hoog gedoseerde Vitamine D 60 microgram oftewel 2006 IE (Internationale Eenheden, ook wel Internationale Eenheden) per capsule. Zeer geschikt voor zoals niet eerder een vitamine D supplement heeft gebruikt, en bij zoals een tekort is gebruikt. De supplementen kunnen net zo goed gebruikt worden als multivitaminen, ook als bijvoorbeeld al van microgram vitamine D bevat.

Super D3 Extra Kracht 62 mcg vitamine D extra hoog gedoseerde Vitamine D extra hoog gedoseerde Vitamine D

Super D3 Extra Kracht van Vitaminstore

bevat maar liep 75 mcg vitamine D3 per softgel. De vitamine D3 in het product bestaat uit Quali®-D vitamine D3. Deze wordt geproduceerd door een van de grootste producenten van vitamine D3. De staatsgarantie voor stabiliteit en kwaliteit van vitamine D3.

 

2. Vitamin D-3 4000 IU /100 µg (vitamine D uit wolvet)

Solgar is een bekende producent van de hoogste kwaliteit supplementen.Solgar Vitamin D-3 4000 IU/100 µg bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

3. Viridian Vitamin D3 (Vegan) 2000 IU (50 µg)

viridian_vitamin-d3-vegan-2000-iu-50-g_800Deze hooggedoseerde vitamine D3 van Viridian is geproduceerd uit veganistische bron (korstmos).Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en is goed voor de opname van calcium (bot)

 

4. Vitamine D3 Vloeibaar 25 mcg (1000 IE vitamine d druppels)

vitamine-d3-vloeibaar-25-mcg-1000-ie-vitamine-d-druppels_800Deze vitamine D in druppelvorm is zeer geschikt om de dosering naar eigen behoefte aan te passen en voor mensen met slikproblemen.Een flesje van 25 ml levert circa 450 druppels en devitamine D is opgelost in olijfolie.

5. Advanced Vitamin D-3 Immune Complex (vitamine D, vlierbes, zink, Ester-C)

advanced-vitamin-d-3-immune-complex-vitamine-d-vlierbes-zink-ester-c_800Solgar’s Advanced Vitamin D-3 Immune Complex ondersteunt het immuunsysteem (vitamine C, D-3, koper, selenium, zink, vlierbessen) en bevat een combinatie van vitaminen, mineralen en vlierbessen concentraat met anti-oxidatieve (celbeschermende) eigenschappen (vitamine C, selenium, koper en zink).

Boost voor het immuunsysteem

De formule mag het hele jaar door gebruikt worden maar is vooral erg nuttig tijdens de koude, donkere maanden en voor een boost van je weerstand en immuunsysteem.Levert o.a. 25 mcg vitamine D-3 (1000 IE), 200 mg vitamine C (als Ester-C), 7,5 mg zink, 62,5 mcg selenium en 750 mcg koper.Deze formule kan naast elke gewenste multivitamine worden gebruikt.

Vitamine D voor Kinderen

Vitamine D druppels speciaal gedoseerd voor kinderen.Handig om ongemerkt te geven in bv. eten of drinken zodat uw kind toch voldoende binnenkrijgt zonder gedoe van slikken etc.

ViridiKid™ (Vegan) Vitamin D3 400 IU (10µg)

vitamine-d-voor-kinderen_viridikid-vegan-vitamin-d3-400-iu-10g_800

Vitamine D Kauwtabletten

Als u moeite heeft met slikken of u vindt capsules innemen vervelend, dan kunt u kiezen voor handige kauwtabletten.solgar_vitamin-d-3-25-g1000-iu-vitamine-d-kauwtablet_800Solgar Vitamin D-3 25 µg/1000 IU Chewable Tablets bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

Wat is Vitamine D?

Vitamine D behoort tot de essentiële vitamines die je nodig hebt om je lichaam goed te laten functioneren.Officieel is het eigenlijk geen vitamine maar een verzameling van vet oplosbare hormonen die je lichaam zelf kan aanmaken.Dit gebeurt door een proces in het lichaam waar zonlicht voor nodig is, UV licht om precies te zijn.De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn vitamine D2 en vitamine D3.Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Vitamine D3, of cholecalciferol, is de dierlijke vorm.Vitamine D3 is de actieve vorm die vanuit UV licht door onze huid wordt gesynthetiseerd.Ook wanneer je kiest voor vitamine D suppletie, kies dan voor de actieve vorm vitamine D3 omdat die goed opneembaar is in je lichaam.Vitamine D2 is 66% minder efficiënt in het verhogen van de vitamine D waardes in het lichaam. Vitamine D staat bekend als de “zonneschijn” -vitamine.Het is een essentiële in vet oplosbare voedingsstof.Het helpt de botten gezond en sterk te houden, bevordert de celgroei en bevordert de immuunfunctie.Je lichaam neemt vitamine D voornamelijk op door blootstelling aan de zon, hoewel voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen ook bronnen van de voedingsstof kunnen zijn.Vitamine D-tekort treedt op wanneer uw lichaam de aanbevolen niveaus niet opneemt.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen ervoor zorgen dat uw botten misvormd, broos of dun worden.Het kan ook leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

 • bot verzachting ( osteomalacie )
 • lage botdichtheid ( osteopenie )
 • artrose
 • hartziekte
 • kanker
 • rachitis bij kinderen

Vitamine D en depressie

Studies hebben een verband aangetoond tussen vitamine D-tekort en depressie.Onderzoekers achter een meta-analyse uit 2013 merkten op dat studiedeelnemers met depressie ook lage vitamine D-spiegels hadden.Uit dezelfde analyse bleek dat mensen met een lage vitamine D statistisch gezien een veel groter risico op depressie liepen.De onderzoekers zijn van mening dat, omdat vitamine D belangrijk is voor een gezonde hersenfunctie, onvoldoende voedingsstoffen een rol kunnen spelen bij depressie en andere psychische aandoeningen.Een eerdere 2005studieVertrouwde bron geïdentificeerde vitamine D-receptoren in dezelfde delen van de hersenen die geassocieerd zijn met depressie.

Risicofactoren voor vitamine D-tekort

Beperkte blootstelling aan de zon, levensstijl en leeftijd kunnen bijdragen aan lage vitamine D-spiegels. Blijf lezen om meer te weten te komen over de risicofactoren voor vitamine D-tekort.

Beperkte blootstelling aan de zon

Blootstelling aan zonlicht is voor de meeste mensen de belangrijkste bron van vitamine D.Als u uit de zon blijft of te veel sunblock gebruikt, beperkt u uw blootstelling.Dat kan leiden tot vitamine D-tekort.De hoeveelheid blootstelling aan de zon die u nodig heeft, is afhankelijk van uw klimaat, het tijdstip van de dag en de tijd van het jaar.Mensen met een lichtere huid hebben de neiging vitamine D sneller op te nemen.U heeft mogelijk tussen de 15 minuten en 3 uur blootstelling aan de zon per dag nodig om voldoende vitamine D binnen te krijgen door alleen blootstelling aan de zon.De hoeveelheid blootstelling aan de zon hangt grotendeels af van de tijd van het jaar en uw huidskleur. 

Eetpatroon

Weinig voedingsmiddelen zijn van nature rijk aan vitamine D.Eet meer van deze natuurlijke bronnen van vitamine D om uw inname te verhogen:

 • Zalm
 • Makreel
 • Andere vette vis
 • Visleveroliën
 • Dierlijke vetten
 • Met vitamine D verrijkte voedingsproducten, zoals sinaasappelsap en ontbijtgranen

Als u een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, bestaat de kans dat u niet genoeg vitamine D binnenkrijgt.

Als u een donkere huidskleur heeft

Mensen met een donkere huid hebben grotere hoeveelheden melanine, een natuurlijk pigment dat de huid zijn kleur geeft.Melanine vermindert de productie van vitamine D in de huid.Een onderzoek uit 2006 wees uit dat vitamine D-tekort in de Verenigde Staten vaker voorkomt bij Afro-Amerikanen dan bij andere Amerikaanse populaties.Volgens The Cooper Institute heeft ongeveer 40 procent van de Afro-Amerikaanse volwassenen een vitamine D-tekort.Het is onduidelijk of lagere vitamine D-spiegels bij mensen met een donkere huid ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.Als u zich zorgen maakt over uw vitamine D-productie door blootstelling aan de zon, overleg dan met uw arts over wat u kunt doen.Het is ook belangrijk om meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet toe te voegen.

Zwaarlijvigheid

Er is een verband tussen vitamine D-tekort en mensen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger.Mensen met obesitas hebben mogelijk meer vitamine D nodig dan mensen met een gemiddeld gewicht om de aanbevolen voedingswaarde te bereiken.Als uw BMI 30 of hoger is, werk dan samen met uw arts om een ​​beheersbaar plan voor gewichtsverlies op te stellen, evenals een dieet dat u kan helpen uw vitamine D-inname te verhogen.

Leeftijd

Leeftijd kan bijdragen aan vitamine D-tekort.Naarmate u ouder wordt, wordt uw huid minder efficiënt in het aanmaken van vitamine D.Oudere volwassenen hebben ook de neiging de tijd in de zon te beperken en kunnen diëten eten met onvoldoende hoeveelheden vitamine D.

Symptomen van vitamine D-tekort

Als u een vitamine D-tekort heeft, kunt u last krijgen van:

 • pijnlijke botten
 • vermoeidheid of sufheid
 • zwakte en pijn van de spieren en gewrichten
 • U kunt ook symptomen van depressie ervaren, waaronder:
 • overweldigende gevoelens van verdriet, hopeloosheid en hulpeloosheid
 • slapeloosheid of overmatige slaperigheid, bekend als hypersomnie
 • verlies van interesse in activiteiten die u ooit leuk vond
 • lethargie
 • overmatig gewichtsverlies of gewichtstoename
 • verlies van eetlust
 • problemen met concentreren
 • vergeetachtigheid
 • verlies van seksuele interesse
 • hoofdpijn of rugklachten
 • ongerustheid
 • gedachten aan overlijden of zelfmoord

Als u een van deze symptomen van depressie ervaart, is het belangrijk dat u onmiddellijk een afspraak maakt met uw arts.

Diagnose van vitamine D-tekort

Om een ​​vitamine D-tekort te diagnosticeren, zal uw arts een test bestellen om de hoeveelheid vitamine D in uw bloed te meten.Om een ​​diagnose van depressie te stellen, zal uw arts u vragen stellen over uw symptomen.Mogelijk wordt u ook gevraagd om een ​​zelfbeoordeling te maken.Depressie kan niet worden vastgesteld met een bloedtest.Uw arts zal u ook vragen stellen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen of u een depressie heeft.En er kunnen andere examens en laboratoriumtests zijn om andere mogelijke onderliggende problemen uit te sluiten, en om te bepalen of uw symptomen van depressie mogelijk verband houden met een vitamine D-tekort. 

Vitamine D-tekort behandelen

U kunt vitamine D-tekort en de symptomen ervan behandelen door uw inname van deze essentiële voedingsstof te verhogen.Manieren waarop u meer vitamine D kunt consumeren, zijn onder meer:

 • vitamine D-supplementen nemen
 • het verhogen van uw blootstelling aan de zon
 • voedsel eten dat vitamine D bevat of verrijkt is met vitamine D

Om depressie te behandelen, zijn psychotherapie en antidepressiva veel voorkomende behandelingen.Ze kunnen afzonderlijk of in combinatie met dieetveranderingen worden opgenomen, afhankelijk van uw symptomen en behandeldoelen.Als uw depressie verband houdt met een vitamine D-tekort, kan het verhogen van uw vitamine D helpen om uw symptomen te verlichten.Praat met uw arts over uw behandelingsopties en wat voor u het beste zou werken.Mensen met een depressie kunnen ook stappen ondernemen om de symptomen van depressie te verlichten. Enkele van uw opties kunnen zijn:

Regelmatig sporten

Routinematige lichaamsbeweging kan de symptomen van depressie helpen verminderen door ‘feel-good’-chemicaliën zoals endorfine in de hersenen vrij te geven.Oefening kan ook de chemicaliën van het immuunsysteem verminderen die depressie kunnen verergeren.Begin met drie keer per week 30 minuten cardio en voeg zo nodig dagen en minuten toe.

Een regelmatig slaapschema aanhouden

Slapeloosheid, hypersomnie en a ndere slaapproblemen zijn in verband gebracht met depressie.Maak een regelmatig slaapschema om met deze symptomen om te gaan.Dat kan betekenen dat je een slaap- en wekker moet instellen.U kunt ook een dagboek bijhouden om bij te houden hoe lang u hebt geslapen en de kwaliteit van uw slaap.Dit zal u helpen uw voortgang bij te houden.

Contact opnemen met dierbaren

Uw vrienden en familie kunnen u steun en kracht geven bij het omgaan met uw symptomen.Het is belangrijk dat u uw dierbaren laat weten hoe ze kunnen helpen en wanneer hun acties niet bijdragen aan uw behandelplan.Vitamine D is essentieel voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder depressie.Enkele manieren om depressie te behandelen die verband houdt met onvoldoende vitamine D-spiegels zijn:

 • meer zon krijgen
 • het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet
 • een gezond gewicht behouden
 • voedingssupplementen nemen

Praat met uw arts over uw beste behandelingsopties.Bekijk Vitamine D Supplementen >

30 gedachten over “Vitamine D – de basis van gezondheid – legt dokter uit!”

 1. Nu begrijp ik er niets meer van. dr. Spitz zei onlangs in een interview dat nog geen onderzoek heeft kunnen bevestigen dat D3 K2 moet worden ingenomen. Het kan zelfs schadelijk zijn omdat K2 niet in het bloed kan worden gemeten en daarom kan niemand weten hoeveel hij nodig heeft of overdoses. Het is gewoon een rage waar de industrie misbruik van heeft gemaakt. Dat is best zwaar. Nu wordt zijn kennis hier ook gehonoreerd, hoewel hij deze mening is.Ik zou erg blij zijn met een verduidelijking, want ik ben erg onzeker.

 2. Wow, geweldige video. 😊👍 Ik las het boek van Raimund von Helden jaren geleden en slik sindsdien regelmatig vitamine D, wat mijn CVS-ziekte en chronische migraine IETS heeft verbeterd. Maar er moeten ook andere redenen zijn … In ieder geval was de lezing erg interessant en natuurlijk geef ik je een duim omhoog en mijn abonnement erop. Bedankt voor het waardevolle werk en vriendelijke groeten van Freya 😊

 3. Door een auto-immuunziekte (lichen ruber planus in de mond) vraag ik me af of mijn vitamine D-gebruik verstoord kan zijn, ook al heb ik al bijna 4 jaar een bloedspiegel van 86 ng?

 4. Inhoudsopgave: 00: 01 Presentatie van Dr. med. Edalatpour01: 55 Inleiding02: 54 Biochemie van vitamine D: metabolisme07: 58 Schema: conversieprocessen08: 42 Vitamine D-tekort11: 26 Typische deficiëntiesymptomen MANO-S13: 54 Mogelijke toepassingen (voorbeelden) 14:04 – Therapeutisch15: 13 – Preventief16: 09 Vitamine D-gehalte: normaal, natuurlijk, optimaal18: 29 Typisch vitamine D-gehalte in D20: 31 zonder UVB daalt het vitamine D-gehalte maandelijks met 10-30% 20:44 typisch verloop van het vitamine D-gehalte in het winterhalfjaar met een startwaarde van 60 ng/ml21:28 voeding levert geen noemenswaardige bijdrage aan de vitamine D3-voorziening21:50 EINDE en verwijzing naar deel 2: https://youtube.com/watch?v=61ufmdmPzsM Bedankt voor je waardevolle Educatieve werk , dr. edalaat. Met vriendelijke groeten uit Midden-Hessen!

 5. Door een gelukkig toeval vestigde mijn HP de aandacht van mijn HP op vitamine D. Omdat ik van nature nieuwsgierig ben, maar ook sceptisch – alweer zo'n wondermiddel – las ik het boek van von Helden. Nieuwsgierig, afspraak gemaakt in de praktijk Onderzoeksuitslag vitamine D = Nn Ohh, ik ben vaak buiten in de frisse lucht Na deze ervaring raadde iemand uit mijn omgeving de arts aan om het vitamine D gehalte te meten Opmerking van de arts: Stok ze prefereren om het geld voor het onderzoek in de spaarpot te stoppen!! Gelukkig heeft hij het niet gehoord We hebben de VD verhoogd, van arts gewisseld, veel gezondheidsproblemen zijn enorm verbeterd rt. Laatste bloedbeeld: Verklaring van de dokter: De meeste 30-jarigen hebben dergelijke waarden niet in mijn praktijk. De persoon in kwestie nadert de 80 !! Natuurlijk hoort ook een gezonde levensstijl erbij en worden noodzakelijke NM vervangen.

 6. Ik raad aan om de volgende uitspraken van de BfR over vitamine D door Anke Ehlers te bekijken. https://mobil.bfr.bund.de/cm/343/vitamin-d-der-aktuelle-da-ch-referenzwert-aus-sicht-der-risikoberung.pdf vooral de diagrammen op pagina's 7-9. Pagina 7. 20 ng / ml voldoende, 8, 20-160 ng / ml voldoende. Op pagina 9 wordt het grappig, 5 diagrammen, waarvan één gezonde senioren (66-96 jaar) 80% optimaal => 20ng/ml, alle andere diagrammen 60-80% onvoldoende of onvoldoende geleverd. Deze stelling is ook interessant: ” “Maar wat is eigenlijk een gebrek? “We praten er alleen over als mensen symptomen hebben, dat wil zeggen wanneer ze ziek zijn”, legt Birgit Niemann van het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) uit. “We delen uitdrukkelijk niet de mening dat er een alomvattend vitamine D-tekort is in Duitsland. “Blijf gezond

 7. Bedankt voor de info Mijn vraag, alsjeblieft, ik ben 55 jaar en neem elke dag 10 druppels vitamine D 3. Is de juiste dosering ???? bedankt voor het antwoord Sandra uit Oostenrijk

 8. Bedankt voor de geweldige eenvoudige uitleg, heeft een waarde van 15,3. Mijn arts vindt het helemaal niet twijfelachtig. Nu weet ik ook waarom ik een hoog cholesterolgehalte heb. Maar niet alles komt van hem, volgens de dokter. De dokter van mijn man zegt zelfs, voordat ik zo'n test doe, koop ik er liever een schnitzel voor 🤦🏻‍♀️ hij vindt een D-tekort onder de 20 prima 😠😠

 9. Hallo, geweldige video. Ik begrijp nog steeds niet helemaal waarom om 8.08 uur weer een pijl weggaat van de cholecalciferol. Dat lijkt me de directe weg naar de cel. Waarom zijn er nu 2 varianten die in de cel komen

 10. Hallo DOC. Ik weet nog steeds niet zeker hoe ik mijn vitamine D en K2 en magnesium moet innemen. Op een lege maag, na een maaltijd of met of zonder vet Samen of vitamine D3 en K2 en magnesium met vertraging? Of hoeveel magnesium tegelijk? Zo veel als je kunt nemen zonder een stevige Otto, of kan het lichaam maar een bepaalde hoeveelheid tegelijk gebruiken? Hoe hoog moet de individuele gift dan zijn? En hoe hoog is de dagelijkse dosis? Ik ben halverwege de vijftig en atletisch. Je leest dat het minimaal rond de 700 mg moet zijn. Ik zou zeer dankbaar zijn voor een antwoord op mijn vragen. Met vriendelijke groet, Tomas.

Reacties zijn gesloten.