Vitamine D: Geen hoge doseringen | SUPERMARKT


# SUPER.MARKT #VitaminD Hoe nuttig is het om vitamine D te slikken in de winter? Vitamine D: Verkrijgbaar in elke drogisterij, voor weinig geld. Er wordt gezegd dat het de botten en het immuunsysteem en de spieren versterkt. En nu zijn er ook berichten dat deze pillen het verloop van de ziekte in Corona zouden kunnen verlichten. Klinkt een beetje te simpel om waar te zijn. En in feite is dit niet bewezen door wetenschappelijke studies. Maar wat is vitamine D precies? Hoe wordt het gevormd? En hoeveel is goed voor mij? SUPER.MARKT voedingsdeskundige Britta Müller legt ook uit hoe we vitamine D ook via onze voeding kunnen opnemen. Meer informatie over de show: l

Top 7 vitamine D-supplementen

vitamine d supplementen de zonvitamine

Vitamine D-supplementen Kopenhagen?

Vitamine D is ontstaan ​​voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. De locatie vitamine D-spiegels kunnen dodelijke gezondheidsproblemen hebben. De volgende

supplementen

zijn van de beste kwaliteit, betrouwbaar en makkelijk in te nemen.

1. Vitamine D in extra hoge dosering

Extra hoge potaarde vitamine D extra hoog gedoseerde Vitamine D 60 microgram oftewel 2006 IE (Internationale Eenheden, ook wel Internationale Eenheden) per capsule. Zeer geschikt voor zoals niet eerder een vitamine D supplement heeft gebruikt, en bij zoals een tekort is gebruikt. De supplementen kunnen net zo goed gebruikt worden als multivitaminen, ook als bijvoorbeeld al van microgram vitamine D bevat.

Super D3 Extra Kracht 62 mcg vitamine D extra hoog gedoseerde Vitamine D extra hoog gedoseerde Vitamine D

Super D3 Extra Kracht van Vitaminstore

bevat maar liep 75 mcg vitamine D3 per softgel. De vitamine D3 in het product bestaat uit Quali®-D vitamine D3. Deze wordt geproduceerd door een van de grootste producenten van vitamine D3. De staatsgarantie voor stabiliteit en kwaliteit van vitamine D3.

 

2. Vitamin D-3 4000 IU /100 µg (vitamine D uit wolvet)

Solgar is een bekende producent van de hoogste kwaliteit supplementen.Solgar Vitamin D-3 4000 IU/100 µg bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

3. Viridian Vitamin D3 (Vegan) 2000 IU (50 µg)

viridian_vitamin-d3-vegan-2000-iu-50-g_800Deze hooggedoseerde vitamine D3 van Viridian is geproduceerd uit veganistische bron (korstmos).Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en is goed voor de opname van calcium (bot)

 

4. Vitamine D3 Vloeibaar 25 mcg (1000 IE vitamine d druppels)

vitamine-d3-vloeibaar-25-mcg-1000-ie-vitamine-d-druppels_800Deze vitamine D in druppelvorm is zeer geschikt om de dosering naar eigen behoefte aan te passen en voor mensen met slikproblemen.Een flesje van 25 ml levert circa 450 druppels en devitamine D is opgelost in olijfolie.

5. Advanced Vitamin D-3 Immune Complex (vitamine D, vlierbes, zink, Ester-C)

advanced-vitamin-d-3-immune-complex-vitamine-d-vlierbes-zink-ester-c_800Solgar’s Advanced Vitamin D-3 Immune Complex ondersteunt het immuunsysteem (vitamine C, D-3, koper, selenium, zink, vlierbessen) en bevat een combinatie van vitaminen, mineralen en vlierbessen concentraat met anti-oxidatieve (celbeschermende) eigenschappen (vitamine C, selenium, koper en zink).

Boost voor het immuunsysteem

De formule mag het hele jaar door gebruikt worden maar is vooral erg nuttig tijdens de koude, donkere maanden en voor een boost van je weerstand en immuunsysteem.Levert o.a. 25 mcg vitamine D-3 (1000 IE), 200 mg vitamine C (als Ester-C), 7,5 mg zink, 62,5 mcg selenium en 750 mcg koper.Deze formule kan naast elke gewenste multivitamine worden gebruikt.

Vitamine D voor Kinderen

Vitamine D druppels speciaal gedoseerd voor kinderen.Handig om ongemerkt te geven in bv. eten of drinken zodat uw kind toch voldoende binnenkrijgt zonder gedoe van slikken etc.

ViridiKid™ (Vegan) Vitamin D3 400 IU (10µg)

vitamine-d-voor-kinderen_viridikid-vegan-vitamin-d3-400-iu-10g_800

Vitamine D Kauwtabletten

Als u moeite heeft met slikken of u vindt capsules innemen vervelend, dan kunt u kiezen voor handige kauwtabletten.solgar_vitamin-d-3-25-g1000-iu-vitamine-d-kauwtablet_800Solgar Vitamin D-3 25 µg/1000 IU Chewable Tablets bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

Wat is Vitamine D?

Vitamine D behoort tot de essentiële vitamines die je nodig hebt om je lichaam goed te laten functioneren.Officieel is het eigenlijk geen vitamine maar een verzameling van vet oplosbare hormonen die je lichaam zelf kan aanmaken.Dit gebeurt door een proces in het lichaam waar zonlicht voor nodig is, UV licht om precies te zijn.De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn vitamine D2 en vitamine D3.Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Vitamine D3, of cholecalciferol, is de dierlijke vorm.Vitamine D3 is de actieve vorm die vanuit UV licht door onze huid wordt gesynthetiseerd.Ook wanneer je kiest voor vitamine D suppletie, kies dan voor de actieve vorm vitamine D3 omdat die goed opneembaar is in je lichaam.Vitamine D2 is 66% minder efficiënt in het verhogen van de vitamine D waardes in het lichaam. Vitamine D staat bekend als de “zonneschijn” -vitamine.Het is een essentiële in vet oplosbare voedingsstof.Het helpt de botten gezond en sterk te houden, bevordert de celgroei en bevordert de immuunfunctie.Je lichaam neemt vitamine D voornamelijk op door blootstelling aan de zon, hoewel voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen ook bronnen van de voedingsstof kunnen zijn.Vitamine D-tekort treedt op wanneer uw lichaam de aanbevolen niveaus niet opneemt.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen ervoor zorgen dat uw botten misvormd, broos of dun worden.Het kan ook leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

 • bot verzachting ( osteomalacie )
 • lage botdichtheid ( osteopenie )
 • artrose
 • hartziekte
 • kanker
 • rachitis bij kinderen

Vitamine D en depressie

Studies hebben een verband aangetoond tussen vitamine D-tekort en depressie.Onderzoekers achter een meta-analyse uit 2013 merkten op dat studiedeelnemers met depressie ook lage vitamine D-spiegels hadden.Uit dezelfde analyse bleek dat mensen met een lage vitamine D statistisch gezien een veel groter risico op depressie liepen.De onderzoekers zijn van mening dat, omdat vitamine D belangrijk is voor een gezonde hersenfunctie, onvoldoende voedingsstoffen een rol kunnen spelen bij depressie en andere psychische aandoeningen.Een eerdere 2005studieVertrouwde bron geïdentificeerde vitamine D-receptoren in dezelfde delen van de hersenen die geassocieerd zijn met depressie.

Risicofactoren voor vitamine D-tekort

Beperkte blootstelling aan de zon, levensstijl en leeftijd kunnen bijdragen aan lage vitamine D-spiegels. Blijf lezen om meer te weten te komen over de risicofactoren voor vitamine D-tekort.

Beperkte blootstelling aan de zon

Blootstelling aan zonlicht is voor de meeste mensen de belangrijkste bron van vitamine D.Als u uit de zon blijft of te veel sunblock gebruikt, beperkt u uw blootstelling.Dat kan leiden tot vitamine D-tekort.De hoeveelheid blootstelling aan de zon die u nodig heeft, is afhankelijk van uw klimaat, het tijdstip van de dag en de tijd van het jaar.Mensen met een lichtere huid hebben de neiging vitamine D sneller op te nemen.U heeft mogelijk tussen de 15 minuten en 3 uur blootstelling aan de zon per dag nodig om voldoende vitamine D binnen te krijgen door alleen blootstelling aan de zon.De hoeveelheid blootstelling aan de zon hangt grotendeels af van de tijd van het jaar en uw huidskleur. 

Eetpatroon

Weinig voedingsmiddelen zijn van nature rijk aan vitamine D.Eet meer van deze natuurlijke bronnen van vitamine D om uw inname te verhogen:

 • Zalm
 • Makreel
 • Andere vette vis
 • Visleveroliën
 • Dierlijke vetten
 • Met vitamine D verrijkte voedingsproducten, zoals sinaasappelsap en ontbijtgranen

Als u een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, bestaat de kans dat u niet genoeg vitamine D binnenkrijgt.

Als u een donkere huidskleur heeft

Mensen met een donkere huid hebben grotere hoeveelheden melanine, een natuurlijk pigment dat de huid zijn kleur geeft.Melanine vermindert de productie van vitamine D in de huid.Een onderzoek uit 2006 wees uit dat vitamine D-tekort in de Verenigde Staten vaker voorkomt bij Afro-Amerikanen dan bij andere Amerikaanse populaties.Volgens The Cooper Institute heeft ongeveer 40 procent van de Afro-Amerikaanse volwassenen een vitamine D-tekort.Het is onduidelijk of lagere vitamine D-spiegels bij mensen met een donkere huid ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.Als u zich zorgen maakt over uw vitamine D-productie door blootstelling aan de zon, overleg dan met uw arts over wat u kunt doen.Het is ook belangrijk om meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet toe te voegen.

Zwaarlijvigheid

Er is een verband tussen vitamine D-tekort en mensen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger.Mensen met obesitas hebben mogelijk meer vitamine D nodig dan mensen met een gemiddeld gewicht om de aanbevolen voedingswaarde te bereiken.Als uw BMI 30 of hoger is, werk dan samen met uw arts om een ​​beheersbaar plan voor gewichtsverlies op te stellen, evenals een dieet dat u kan helpen uw vitamine D-inname te verhogen.

Leeftijd

Leeftijd kan bijdragen aan vitamine D-tekort.Naarmate u ouder wordt, wordt uw huid minder efficiënt in het aanmaken van vitamine D.Oudere volwassenen hebben ook de neiging de tijd in de zon te beperken en kunnen diëten eten met onvoldoende hoeveelheden vitamine D.

Symptomen van vitamine D-tekort

Als u een vitamine D-tekort heeft, kunt u last krijgen van:

 • pijnlijke botten
 • vermoeidheid of sufheid
 • zwakte en pijn van de spieren en gewrichten
 • U kunt ook symptomen van depressie ervaren, waaronder:
 • overweldigende gevoelens van verdriet, hopeloosheid en hulpeloosheid
 • slapeloosheid of overmatige slaperigheid, bekend als hypersomnie
 • verlies van interesse in activiteiten die u ooit leuk vond
 • lethargie
 • overmatig gewichtsverlies of gewichtstoename
 • verlies van eetlust
 • problemen met concentreren
 • vergeetachtigheid
 • verlies van seksuele interesse
 • hoofdpijn of rugklachten
 • ongerustheid
 • gedachten aan overlijden of zelfmoord

Als u een van deze symptomen van depressie ervaart, is het belangrijk dat u onmiddellijk een afspraak maakt met uw arts.

Diagnose van vitamine D-tekort

Om een ​​vitamine D-tekort te diagnosticeren, zal uw arts een test bestellen om de hoeveelheid vitamine D in uw bloed te meten.Om een ​​diagnose van depressie te stellen, zal uw arts u vragen stellen over uw symptomen.Mogelijk wordt u ook gevraagd om een ​​zelfbeoordeling te maken.Depressie kan niet worden vastgesteld met een bloedtest.Uw arts zal u ook vragen stellen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen of u een depressie heeft.En er kunnen andere examens en laboratoriumtests zijn om andere mogelijke onderliggende problemen uit te sluiten, en om te bepalen of uw symptomen van depressie mogelijk verband houden met een vitamine D-tekort. 

Vitamine D-tekort behandelen

U kunt vitamine D-tekort en de symptomen ervan behandelen door uw inname van deze essentiële voedingsstof te verhogen.Manieren waarop u meer vitamine D kunt consumeren, zijn onder meer:

 • vitamine D-supplementen nemen
 • het verhogen van uw blootstelling aan de zon
 • voedsel eten dat vitamine D bevat of verrijkt is met vitamine D

Om depressie te behandelen, zijn psychotherapie en antidepressiva veel voorkomende behandelingen.Ze kunnen afzonderlijk of in combinatie met dieetveranderingen worden opgenomen, afhankelijk van uw symptomen en behandeldoelen.Als uw depressie verband houdt met een vitamine D-tekort, kan het verhogen van uw vitamine D helpen om uw symptomen te verlichten.Praat met uw arts over uw behandelingsopties en wat voor u het beste zou werken.Mensen met een depressie kunnen ook stappen ondernemen om de symptomen van depressie te verlichten. Enkele van uw opties kunnen zijn:

Regelmatig sporten

Routinematige lichaamsbeweging kan de symptomen van depressie helpen verminderen door ‘feel-good’-chemicaliën zoals endorfine in de hersenen vrij te geven.Oefening kan ook de chemicaliën van het immuunsysteem verminderen die depressie kunnen verergeren.Begin met drie keer per week 30 minuten cardio en voeg zo nodig dagen en minuten toe.

Een regelmatig slaapschema aanhouden

Slapeloosheid, hypersomnie en andere slaapproblemen zijn in verband gebracht met depressie.Maak een regelmatig slaapschema om met deze symptomen om te gaan.Dat kan betekenen dat je een slaap- en wekker moet instellen.U kunt ook een dagboek bijhouden om bij te houden hoe lang u hebt geslapen en de kwaliteit van uw slaap.Dit zal u helpen uw voortgang bij te houden.

Contact opnemen met dierbaren

Uw vrienden en familie kunnen u steun en kracht geven bij het omgaan met uw symptomen.Het is belangrijk dat u uw dierbaren laat weten hoe ze kunnen helpen en wanneer hun acties niet bijdragen aan uw behandelplan.Vitamine D is essentieel voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder depressie.Enkele manieren om depressie te behandelen die verband houdt met onvoldoende vitamine D-spiegels zijn:

 • meer zon krijgen
 • het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet
 • een gezond gewicht behouden
 • voedingssupplementen nemen

Praat met uw arts over uw beste behandelingsopties.Bekijk Vitamine D Supplementen >

30 gedachten over “Vitamine D: Geen hoge doseringen | SUPERMARKT”

 1. Hoe kun je alleen maar zeggen ” Een half uur buiten blijven in de zomer is genoeg om de meeste van zijn behoeften te dekken “in een serieuze documentaire. De hoeveelheid geproduceerde vitamine D hangt af van het opnamegebied van de huid, dat per kleding, bijv. T-shirt met jeans of gewoon zwembroek, heel verschillend is, zodat deze uitspraak volkomen zinloos is. Ik kan echt niet begrijpen hoe je zulke aanbevelingen of verwijzingen kunt doen, heel slechte journalistiek..

 2. slik al een paar jaar dagelijks 5000 IE vitamine D, maar nierwaarden zijn voor mij prima?! Natuurlijk slik ik ook vitamine K2 en magnesium. Gewoon mijn persoonlijke ervaring hierover

 3. @rbb Uw bijdrage is onvoldoende! Vitamine D3 heeft vitamine K2 en magnesium nodig om te worden gemetaboliseerd! Calcinose treedt op wanneer D3 niet goed wordt gemetaboliseerd. Je verspreidt desinformatie!

 4. Ik zou ook niet naar de supermarkt gaan. En Vit D heeft niets met lifestyle producten te maken Extreem slecht onderzocht artikel!!! Voordat je zoiets publiceert, moet je het eerst aan experts vragen en niet zomaar aan een voedingsdeskundige of de DGE. De meeste orthodoxe artsen hebben geen idee van micronutriënten, er wordt bijvoorbeeld niets gerapporteerd over cofactoren. Kijk eens bij dr. von Helden, prof.dr. Spitz, prof. Amon, dr. Edalatpour of Uwe Gröber.Vandaag krijgen we bijna geen vitamine D binnen via onze voeding, of wil je kilo's vis eten waar veel microplastic in zit ??? en 15 uur, en dan is 1/4 uur genoeg om ongeveer 15.000 IE. Een supplement tot 5.000 IE kan dus helemaal niet schadelijk zijn als je voldoende Magnesoum inneemt. Vitamine D heeft dringend magnesium nodig om het te activeren en neem geen extra calcium, want we krijgen er echt genoeg van met onze voeding, hoewel het nog steeds ten onrechte wordt voorgeschreven door artsen. Dit zijn uiterst zeldzame gevallen waarin calcium nodig is, maar MAGNESIUM is absoluut noodzakelijk, ongeveer 400 – 600 mg verspreid over de dag en NIET allemaal tegelijk!Waarom wordt het niet vermeld? Wat zijn dat voor mensen die iets vertellen en geen idee hebben!!!! Helaas wordt er nog steeds te veel onware en slecht onderzochte informatie gepubliceerd over vitamine D, en uiteindelijk betaalt de bevolking het met hun gezondheid. Ik heb een D-spiegel van 80 ng/ml, en ik voel me fantastisch na het overleven van kanker. Soms nam ik 10.000 IE om op te waarderen, en nu heb ik nog maar een onderhoudsdisis van 5.000 IE en op de dagen dat ik zonnebaad hoef ik niets in te nemen. Er moet niet gepraat worden over het nemen van 20.000 I E. Dekrustol eenmaal per week. Totale onzin, want vitamine D heeft een lage halfwaardetijd en moet dagelijks bij een vetrijke maaltijd worden ingenomen – bij voorkeur 's middags – omdat vitamine D een in vet oplosbare vitamine is! Ik denk dat iedereen die tegen vitamine D protesteert wordt gesponsord door de farmaceutische industrie! De mensheid zou dan te gezond zijn en de farmaceutische industrie arm!!!

 5. Ik ben een patiënt met een stoornis van het metabolisme van vitamine D en dus mensen kent die daarin gespecialiseerd zijn Artsen. Ze raden ook hogere doseringen aan voor gezonde mensen. Ik wou dat ze ook om deze post waren gevraagd.

 6. mensen, gelooft de video niet, is waarschijnlijk gesponsord door de farmaceutische industrie, ik, 68 jaar oud, neem al meer dan 2 jaar elke dag 4000iE, eerst mijn spiegel laten controleren, het is 48ng /ml, volgens het laboratorium aangegeven tussen 20 en 70ng/ml, so what the fuck, ik ben fit en gezond en wil niet ingeënt worden tegen corona, er zijn duidelijk wetenschappelijk bewezen studies dat vitamine D het verloop kan verlichten van de ziekte bij corona, en bij anderen in het algemeen Ziekten ook, waarom wilde Julia Klöckner vitamine D laten verbieden,.. ja, ze weet al waarom, en vitamine D is een doorn in het oog van de farmaceutische industrie

 7. 800 dwz is voor baby's, een volwassene moet minstens 4000 eenheden per dag nemen, afhankelijk van het lichaamsgewicht, om een ​​goede waarde te behouden. Om op te waarderen kun je aanzienlijk meer nemen, en de arts kan ook 20.000 tabletten

 8. Dit rapport verspreidt grove en populistische theorieën. Bijvoorbeeld: Dat je met voeding en een beetje frisse lucht grotendeels in je behoefte kunt voorzien. Dit is natuurlijk de grootste onzin ooit!

 9. Wij zijn een bedrijf van couch Potatoes. De rest van de tijd wordt er zonnebrandcrème op de huid gesmeerd. Dit leidt namelijk tot chronisch lage vitamine D-spiegels. Toch is het niet raadzaam om het afval van Doppelherz en dergelijke door te slikken. Er zijn veel betere alternatieven. Het beste zou zijn om meer buiten te zijn. Anders zijn er op olie gebaseerde vitamine D-producten. Tot 10.000 stuks per dag zijn geen probleem. Iedereen die als bouwvakker of badmeester werkt, kan zonder.

 10. Ik heb zelden zulke geconcentreerde onzin gehoord. Valse informatie van voor naar achter. Het is niet voldoende om in de zomer met lichte kleding gewoon een beetje de zon in te gaan om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Vitamine D wordt niet aangemaakt waar de huid bedekt is. Als de zon plat staat (vuistregel: je eigen schaduw is langer dan je eigen lengte), wordt er geen vitamine D gevormd, dus alleen tijdens de lunch en helemaal niet in de winter. Als je zonnebrandcrème op de huid smeert, wordt er geen vitamine D gevormd. Zo vaak een onderaanbod, zelfs in de zomer. Om nog maar te zwijgen van de winter. Het enige dat hier ontbrak was de informatie dat het vitamine D-gehalte voldoende was voor de winter. Dit zou ook een leugen zijn, aangezien Vit D snel wordt afgebroken en zeker niet in de buurt komt.Ik heb mijn niveau laten meten, het was 18,8 ng/ml. Daarna nam ik 7 dagen 100.000 IE, gevolgd door een onderhoudsdosis van gemiddeld minimaal 5.000 IE per dag. Ongeveer een jaar later was mijn niveau slechts 35 ng / ml, hoewel ik mezelf een streefwaarde van 60-80 stelde en deze ook voor deze waarde nam. Ik heb het zelf nog eens gecontroleerd, mijn onderhoudsdosis ligt rond de 7.500 IE per dag. Het begint met het feit dat de aanbevolen dagelijkse dosis 800 IE is. Als je vanaf het begin zulke verkeerde informatie geeft, dan kun je eigenlijk niet veel verwachten van de rest. De aanbevolen dagelijkse dosis voor volwassenen is 1.000 IE. Dit is, zoals al geschreven, veel te laag gesteld. Ook wordt er niet vermeld dat je vet moet toevoegen als je het inneemt en dat je zeker vitamine K2 en magnesium mee moet nemen. Ik raad ten zeerste aan om video's van vitamine D-specialisten te bekijken. wees prof.dr. Jörg Spitz en Dr. Raimund von Helden (hier op youtube te vinden). Hier heb je goed onderbouwde informatie over het effect van vitamine D, inname, dosering etc. Hier, duimpje omlaag, want complete verkeerde informatie.

 11. Helaas kan je video niet als eerste worden gemaakt! 800 IE per dag is zo weinig, je kunt het meteen laten! Beweren dat vitamine D alleen calcium transporteert is onjuist. T-cellen zijn afhankelijk van vitamine D, zonder vitamine D of met een onderaanbod, het immuunsysteem is verzwakt!

 12. Ja, de zonnevitamine is erg belangrijk voor ons. Je krijgt het van de zon en van het solarium. Al het andere is onzin. De cellen nemen niets synthetisch op. Dit geldt voor alle vitamines. Echte vitamines zijn plantaardige stoffen die na de oogst maar heel kort meegaan. Vitaminen kunnen niet worden bewaard. Ze komen allemaal uit de natuur en niet uit het laboratorium. Alle synthetische vitamines zijn schadelijk voor de gezondheid.

Reacties zijn gesloten.