Vitamine D – “Hype of hoop” Lezing door Prof. Dr. Jörg Spitz

Bijna geen enkel ander medisch onderwerp wordt zo controversieel besproken als vitamine D. Voor sommigen is het een wondermiddel en voor anderen is het gewoon winst maken met een giftige stof! Het is al lang duidelijk: Vitamine D is helemaal geen vitamine, maar een voorloper van het zonnehormoon, dat we, net als alle andere hormonen, absoluut nodig hebben voor het goed functioneren van ons lichaam (en geest!). En het maakt niet uit of het geslachtshormoon, schildklierhormoon of zonnehormoon is. Vanwege de levensstijl in . Helaas verloren grote delen van de bevolking in de 20e eeuw vitamine D – met ernstige gevolgen voor de gezondheid van de getroffenen. De spreker, die in Duitstalige landen ook wel bekend staat als de vitamine D-paus, goochelt in zijn lezing met de nieuwste bevindingen uit internationale databases, maar vergeet niet tussendoor de lachspieren van zijn toehoorders te trainen: Edutainment op zijn best. U kunt de dia's van de presentatie gratis downloaden via de volgende link: 👉 Meer over Biogena: 👉 #Biogena #VitaminD Meer interessante evenementen vindt u op m

Top 7 Vitaminen D-supplementen

vitamine d supplementen de zonvitamine

Vitaminen D Supplementen Kopen?

Vitamins D is de essentiële voor uw speciale en geestelijke gezondheid en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Te lage vitamines D-Spiegel kan dood lijden aan aantal gezondheidsproblemen. De volgende supplementen

zijn van de beste kwaliteit, betrouwbaar en makkelijk in te nemen.

1. Vitaminen D in extra hoge dosis

Extra hoog kan aarden vitamine D

66 microgram oftewel 2020 IE (Internationale Eenheden, ook wel Internationale Eenheden) per capsule. Zeer geschikt voor like niet eerder een vitamines D supplement heeft gebruikt, en bij like een tekort is vastgesteld. De supplementen kunnen net zo goed als multivitaminen worden gebruikt, ook als bijvoorbeeld al van microgram vitamine D bevat.

Super D3 Extra Kracht 66 mcg vitamine D Super D3 Extra Kracht van Vitaminstore bevat maar ran 66 mcg vitamine D3 per softgel. De vitamine D3 in het product bestaat uit Quali®-D vitamine D3. Dit wordt geproduceerd door een van de grootste producenten van vitamine D3. De staatsgarantie voor stabiliteit en kwaliteit van vitamine D3.

 

2. Vitamin D-3 4000 IU /100 µg (vitamine D uit wolvet)

Solgar is een bekende producent van de hoogste kwaliteit supplementen.Solgar Vitamin D-3 4000 IU/100 µg bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

3. Viridian Vitamin D3 (Vegan) 2000 IU (50 µg)

viridian_vitamin-d3-vegan-2000-iu-50-g_800Deze hooggedoseerde vitamine D3 van Viridian is geproduceerd uit veganistische bron (korstmos).Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en is goed voor de opname van calcium (bot)

 

4. Vitamine D3 Vloeibaar 25 mcg (1000 IE vitamine d druppels)

vitamine-d3-vloeibaar-25-mcg-1000-ie-vitamine-d-druppels_800Deze vitamine D in druppelvorm is zeer geschikt om de dosering naar eigen behoefte aan te passen en voor mensen met slikproblemen.Een flesje van 25 ml levert circa 450 druppels en devitamine D is opgelost in olijfolie.

5. Advanced Vitamin D-3 Immune Complex (vitamine D, vlierbes, zink, Ester-C)

advanced-vitamin-d-3-immune-complex-vitamine-d-vlierbes-zink-ester-c_800Solgar’s Advanced Vitamin D-3 Immune Complex ondersteunt het immuunsysteem (vitamine C, D-3, koper, selenium, zink, vlierbessen) en bevat een combinatie van vitaminen, mineralen en vlierbessen concentraat met anti-oxidatieve (celbeschermende) eigenschappen (vitamine C, selenium, koper en zink).

Boost voor het immuunsysteem

De formule mag het hele jaar door gebruikt worden maar is vooral erg nuttig tijdens de koude, donkere maanden en voor een boost van je weerstand en immuunsysteem.Levert o.a. 25 mcg vitamine D-3 (1000 IE), 200 mg vitamine C (als Ester-C), 7,5 mg zink, 62,5 mcg selenium en 750 mcg koper.Deze formule kan naast elke gewenste multivitamine worden gebruikt.

Vitamine D voor Kinderen

Vitamine D druppels speciaal gedoseerd voor kinderen.Handig om ongemerkt te geven in bv. eten of drinken zodat uw kind toch voldoende binnenkrijgt zonder gedoe van slikken etc.

ViridiKid™ (Vegan) Vitamin D3 400 IU (10µg)

vitamine-d-voor-kinderen_viridikid-vegan-vitamin-d3-400-iu-10g_800

Vitamine D Kauwtabletten

Als u moeite heeft met slikken of u vindt capsules innemen vervelend, dan kunt u kiezen voor handige kauwtabletten.solgar_vitamin-d-3-25-g1000-iu-vitamine-d-kauwtablet_800Solgar Vitamin D-3 25 µg/1000 IU Chewable Tablets bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

Wat is Vitamine D?

Vitamine D behoort tot de essentiële vitamines die je nodig hebt om je lichaam goed te laten functioneren.Officieel is het eigenlijk geen vitamine maar een verzameling van vet oplosbare hormonen die je lichaam zelf kan aanmaken.Dit gebeurt door een proces in het lichaam waar zonlicht voor nodig is, UV licht om precies te zijn.De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn vitamine D2 en vitamine D3.Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Vitamine D3, of cholecalciferol, is de dierlijke vorm.Vitamine D3 is de actieve vorm die vanuit UV licht door onze huid wordt gesynthetiseerd.Ook wanneer je kiest voor vitamine D suppletie, kies dan voor de actieve vorm vitamine D3 omdat die goed opneembaar is in je lichaam.Vitamine D2 is 66% minder efficiënt in het verhogen van de vitamine D waardes in het lichaam. Vitamine D staat bekend als de “zonneschijn” -vitamine.Het is een essentiële in vet oplosbare voedingsstof.Het helpt de botten gezond en sterk te houden, bevordert de celgroei en bevordert de immuunfunctie.Je lichaam neemt vitamine D voornamelijk op door blootstelling aan de zon, hoewel voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen ook bronnen van de voedingsstof kunnen zijn.Vitamine D-tekort treedt op wanneer uw lichaam de aanbevolen niveaus niet opneemt.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen ervoor zorgen dat uw botten misvormd, broos of dun worden.Het kan ook leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

 • bot verzachting ( osteomalacie )
 • lage botdichtheid ( osteopenie )
 • artrose
 • hartziekte
 • kanker
 • rachitis bij kinderen

Vitamine D en depressie

Studies hebben een verband aangetoond tussen vitamine D-tekort en depressie.Onderzoekers achter een meta-analyse uit 2013 merkten op dat studiedeelnemers met depressie ook lage vitamine D-spiegels hadden.Uit dezelfde analyse bleek dat mensen met een lage vitamine D statistisch gezien een veel groter risico op depressie liepen.De onderzoekers zijn van mening dat, omdat vitamine D belangrijk is voor een gezonde hersenfunctie, onvoldoende voedingsstoffen een rol kunnen sp elen bij depressie en andere psychische aandoeningen.Een eerdere 2005studieVertrouwde bron geïdentificeerde vitamine D-receptoren in dezelfde delen van de hersenen die geassocieerd zijn met depressie.

Risicofactoren voor vitamine D-tekort

Beperkte blootstelling aan de zon, levensstijl en leeftijd kunnen bijdragen aan lage vitamine D-spiegels. Blijf lezen om meer te weten te komen over de risicofactoren voor vitamine D-tekort.

Beperkte blootstelling aan de zon

Blootstelling aan zonlicht is voor de meeste mensen de belangrijkste bron van vitamine D.Als u uit de zon blijft of te veel sunblock gebruikt, beperkt u uw blootstelling.Dat kan leiden tot vitamine D-tekort.De hoeveelheid blootstelling aan de zon die u nodig heeft, is afhankelijk van uw klimaat, het tijdstip van de dag en de tijd van het jaar.Mensen met een lichtere huid hebben de neiging vitamine D sneller op te nemen.U heeft mogelijk tussen de 15 minuten en 3 uur blootstelling aan de zon per dag nodig om voldoende vitamine D binnen te krijgen door alleen blootstelling aan de zon.De hoeveelheid blootstelling aan de zon hangt grotendeels af van de tijd van het jaar en uw huidskleur. 

Eetpatroon

Weinig voedingsmiddelen zijn van nature rijk aan vitamine D.Eet meer van deze natuurlijke bronnen van vitamine D om uw inname te verhogen:

 • Zalm
 • Makreel
 • Andere vette vis
 • Visleveroliën
 • Dierlijke vetten
 • Met vitamine D verrijkte voedingsproducten, zoals sinaasappelsap en ontbijtgranen

Als u een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, bestaat de kans dat u niet genoeg vitamine D binnenkrijgt.

Als u een donkere huidskleur heeft

Mensen met een donkere huid hebben grotere hoeveelheden melanine, een natuurlijk pigment dat de huid zijn kleur geeft.Melanine vermindert de productie van vitamine D in de huid.Een onderzoek uit 2006 wees uit dat vitamine D-tekort in de Verenigde Staten vaker voorkomt bij Afro-Amerikanen dan bij andere Amerikaanse populaties.Volgens The Cooper Institute heeft ongeveer 40 procent van de Afro-Amerikaanse volwassenen een vitamine D-tekort.Het is onduidelijk of lagere vitamine D-spiegels bij mensen met een donkere huid ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.Als u zich zorgen maakt over uw vitamine D-productie door blootstelling aan de zon, overleg dan met uw arts over wat u kunt doen.Het is ook belangrijk om meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet toe te voegen.

Zwaarlijvigheid

Er is een verband tussen vitamine D-tekort en mensen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger.Mensen met obesitas hebben mogelijk meer vitamine D nodig dan mensen met een gemiddeld gewicht om de aanbevolen voedingswaarde te bereiken.Als uw BMI 30 of hoger is, werk dan samen met uw arts om een ​​beheersbaar plan voor gewichtsverlies op te stellen, evenals een dieet dat u kan helpen uw vitamine D-inname te verhogen.

Leeftijd

Leeftijd kan bijdragen aan vitamine D-tekort.Naarmate u ouder wordt, wordt uw huid minder efficiënt in het aanmaken van vitamine D.Oudere volwassenen hebben ook de neiging de tijd in de zon te beperken en kunnen diëten eten met onvoldoende hoeveelheden vitamine D.

Symptomen van vitamine D-tekort

Als u een vitamine D-tekort heeft, kunt u last krijgen van:

 • pijnlijke botten
 • vermoeidheid of sufheid
 • zwakte en pijn van de spieren en gewrichten
 • U kunt ook symptomen van depressie ervaren, waaronder:
 • overweldigende gevoelens van verdriet, hopeloosheid en hulpeloosheid
 • slapeloosheid of overmatige slaperigheid, bekend als hypersomnie
 • verlies van interesse in activiteiten die u ooit leuk vond
 • lethargie
 • overmatig gewichtsverlies of gewichtstoename
 • verlies van eetlust
 • problemen met concentreren
 • vergeetachtigheid
 • verlies van seksuele interesse
 • hoofdpijn of rugklachten
 • ongerustheid
 • gedachten aan overlijden of zelfmoord

Als u een van deze symptomen van depressie ervaart, is het belangrijk dat u onmiddellijk een afspraak maakt met uw arts.

Diagnose van vitamine D-tekort

Om een ​​vitamine D-tekort te diagnosticeren, zal uw arts een test bestellen om de hoeveelheid vitamine D in uw bloed te meten.Om een ​​diagnose van depressie te stellen, zal uw arts u vragen stellen over uw symptomen.Mogelijk wordt u ook gevraagd om een ​​zelfbeoordeling te maken.Depressie kan niet worden vastgesteld met een bloedtest.Uw arts zal u ook vragen stellen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen of u een depressie heeft.En er kunnen andere examens en laboratoriumtests zijn om andere mogelijke onderliggende problemen uit te sluiten, en om te bepalen of uw symptomen van depressie mogelijk verband houden met een vitamine D-tekort. 

Vitamine D-tekort behandelen

U kunt vitamine D-tekort en de symptomen ervan behandelen door uw inname van deze essentiële voedingsstof te verhogen.Manieren waarop u meer vitamine D kunt consumeren, zijn onder meer:

 • vitamine D-supplementen nemen
 • het verhogen van uw blootstelling aan de zon
 • voedsel eten dat vitamine D bevat of verrijkt is met vitamine D

Om depressie te behandelen, zijn psychotherapie en antidepressiva veel voorkomende behandelingen.Ze kunnen afzonderlijk of in combinatie met dieetveranderingen worden opgenomen, afhankelijk van uw symptomen en behandeldoelen.Als uw depressie verband houdt met een vitamine D-tekort, kan het verhogen van uw vitamine D helpen om uw symptomen te verlichten.Praat met uw arts over uw behandelingsopties en wat voor u het beste zou werken.Mensen met een depressie kunnen ook stappen ondernemen om de symptomen van depressie te verlichten. Enkele van uw opties kunnen zijn:

Regelmatig sporten

Routinematige lichaamsbeweging kan de symptomen van depressie helpen verminderen door ‘feel-good’-chemicaliën zoals endorfine in de hersenen vrij te geven.Oefening kan ook de chemicaliën van het immuunsysteem verminderen die depressie kunnen verergeren.Begin met drie keer per week 30 minuten cardio en voeg zo nodig dagen en minuten toe.

Een regelmatig slaapschema aanhouden

Slapeloosheid, hypersomnie en andere slaapproblemen zijn in verband gebracht met depressie.Maak een regelmatig slaapschema om met deze symptomen om te gaan.Dat kan betekenen dat je een slaap- en wekker moet instellen.U kunt ook een dagboek bijhouden om bij te houden hoe lang u hebt geslapen en de kwaliteit van uw slaap.Dit zal u helpen uw voortgang bij te houden.

Contact opnemen met dierbaren

Uw vrienden en familie kunnen u steun en kracht geven bij het omgaan met uw symptomen.Het is belangrijk dat u uw dierbaren laat weten hoe ze kunnen helpen en wanneer hun acties niet bijdragen aan uw behandelplan.Vitamine D is essentieel voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder depressie.Enkele manieren om depressie te behandelen die verband houdt met onvoldoende vitamine D-spiegels zijn:

 • meer zon krijgen
 • het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet
 • een gezond gewicht behouden
 • voedingssupplementen nemen

Praat met uw arts over uw beste behandelingsopties.Bekijk Vitamine D Supplementen >

30 gedachten over “Vitamine D – “Hype of hoop” Lezing door Prof. Dr. Jörg Spitz”

 1. Onzin! Slechts één defect is slecht. Meer brengt niet meer. En VitD helpt niet tegen hartaandoeningen, depressies of zelfs kanker! Het voordeel tegen infectieziekten is ook NIET wetenschappelijk bewezen! 1x per week 30Tr Oleovit aan ziektekostenverzekeringskosten is voor iedereen voldoende. Biogena wil alleen maar winst maken! Normaal gevoede en niet ernstig zieke mensen hebben geen vitaminepreparaten of voedingssupplementen nodig! Met vriendelijke groet

 2. Minuut 9:00 Robert Koch Institute – RKI “ze hebben kleine kinderen afgeslacht” Ik begrijp dat goed, heb er keer op keer naar geluisterd en begrijp nog steeds hetzelfde …

 3. Alles was voor zover aannemelijk, leerzaam, coherent en persoonlijk – met humor overgebracht en van mijn kant vastgelegd. Het vermelden van het woord “NEJER / NESCHER” in de context van het onderwerp was echter hoogst ongepast, verouderd, absoluut smakeloos en verachtte de menselijke waardigheid. Met iemand met zo'n niveau van intellect en potentieel voor invloed, zou je denken dat je een intelligentere en sociaal gepaste keuze van woorden en uitdrukkingen zou verwachten.

 4. Ik vind het goed dat het wordt opgehelderd, alleen vind ik het onverantwoord als een dokter zo'n misvatting verspreidt dat alle mensen over de hele wereld een tekort aan vitamine D hebben. Er zijn jarenlange onderzoeken door het Robert Koch Instituut die aantonen dat slechts een bepaald deel van de mensen in Duitsland een tekort heeft. Het risico van een sluipende overdosis en mogelijke leverschade is hier niet uitgesloten. Ik vind het onmogelijk om hier met angsten te spelen. Een dokter zou dat niet moeten doen. Als je het echt zeker wilt weten, ga dan naar de dokter en laat je vitamine D-spiegel meten en als er een tekort is, neem dan een individueel aangepaste dosering, want elk lichaam is anders. Wees sceptisch over algemene uitspraken over gezondheid en vraag uzelf altijd af of de ander er baat bij heeft u zoiets te adviseren! Deze persoon werd gesubsidieerd om de lezing te geven.

 5. Bedankt voor deze geweldige en gedetailleerde video, zeer begrijpelijk en informatief. Ik en mijn zoon nemen sinds vorig jaar vitamine D 20000ie. Wekelijks. Had jarenlang een traag werkende schildklier, hij is weg. Ik weet niet of het daar iets mee te maken heeft. Ondanks dit alles kan ik het aanbevelen. Zal deze video ook ijverig delen. 💚☘️🙏

 6. Gezond eten Vitaminen geen hemmmmmmiiiiiiiiii voor mensen. Lach het leven, geen slechte zaak, dat is gezondheid voor bier. Kan gezond blijven. Wat onze mama-chat zei, wat mus eet. Vrolijk kerstfeest.

 7. COVID Vaccins IN DE HANDEN VAN DE MILITAIRE OM TE VOORKOMEN DAT IEMAND ZE ANALYSES? Als er militairen zijn, dan is het een militaire operatie, geen verdere uitleg. Ze waren klaar in mei toen de operatie werd uitgesteld en de meerderheid van het leger, inclusief de karabijnen, staat centraal in de feiten. MATTARELLA BEVRAAGT DE MILITAIRE EN CONTE EN SPERANZA KOMEN OVEREEN: TEN MINSTE 33% VAN DE ITALIAANEN MOET DEZE SHIT INJECTEREN OM 20 MILJOEN DOOD TE ONTVANGEN IN 2025, ZOALS VERMELD OP DE MILITAIRE INFO DEAGEL WEBSITE (ONZE POST 24 JUNI 2020 HAD NIET BEGRIJPEN) dat de staat met hen in oorlog is, maar dat ze spoedig zullen begrijpen. DE DINGEN DIE VAN BLADERUNNER GEBEURDEN, ALS IEMAND U NIET STOPT, ZAL HET EEN ONGEËVENAARDE EXTINCTIE ZIJN. Begreep u dat vaccins een door het leger beheerd biologisch wapen zijn? Heb je het begrepen, ja of nee? CONTE HEEFT 280 MILJOEN EURO VERWIJDERD OM DE SCHADE TE BETALEN VAN EVENTUELE VACCINREACTIES DIE OOK 20% VAN HET ONDERZOEK NIET GENOEG DETECTEREN. Vindt u het niet vreemd dat er zoveel geld wordt verwacht ter compensatie? DEZE SHIT VAN 🔗ARCURI HUURT 20.000 GEZONDHEIDSKILLERS IN OM ALLEN IN SLECHTS 2 WEKEN TE VACCEREN OM DODELIJKE REACTIES, BIJWERKINGEN EN DE TERRORS VAN BLOKKERENDE VACCINATIES TE VOORKOMEN! OPEN JE OGEN OMDAT DEZE GEKKE RATTEN LOPEN OM ONS TE HOUDEN GRATIS PRINT WORDEN LID VAN

 8. Geachte heer Spitz, bedankt voor de lezing. Ik heb één vraag. Ik heb twee waarden gekregen van een laboratorium: – 25 oh vit. D3 (ik ben onder die op 20) – 1,25 Di-OH vit. D3 (ik ben ongeveer 99) Moet ik supplementen toevoegen of niet of zijn er andere dingen ?????

 9. Hallo, zoals bekend word je gevoeliger voor de zon als je sint-janskruid inneemt (in hoeverre is een open vraag). Ik zou dit kunnen verklaren door het feit dat sint-janskruid ervoor zorgt dat onze huid meer D3 opneemt, waardoor het gevoeliger kan worden voor licht. Zou het kunnen dat hoe hoger het vitamine D3-bloedgehalte, hoe minder lichtgevoelig je bent? Zou het betekenen dat mensen over het algemeen lichtgevoelig zijn met een Suppletie kan zonnebrand tegengaan, zijn daar studies naar? Ik zou het heel spannend vinden Groetjes Pennerbert.

Reacties zijn gesloten.