Vitamine D-tekort: zonlicht is belangrijk voor de gezondheid | dr. Wimmer | NDR

Ben je vaak moe en uitgeput en constant ziek? Dan kan dat de oorzaak zijn: een vitamine D-tekort! Bij dr. Johannes Wimmer had zelfs botpijn – dat doet natuurlijk pijn en is ongezond! Vooral in de donkere maanden van het jaar kan een tekort snel merkbaar worden. Omdat we zonlicht nodig hebben voor het lichaam om vitamine D aan te maken. Dus wat te doen Aan uw behoeften voldoen met voedsel zoals eieren en kaas is geen goed idee – waarom doet Dr. Wim in de video. Mis nooit meer een video met Dr. Wimmer en abonneer je nu op ons kanaal. We hebben alle informatie en wat je nog meer moet weten over vitamine D voor je verzameld: #VitaminD #Sonnenvitamin #DrWimmer

Top 7 Vitamine D-supplementen

Vitamine D supplementen Kopen?

Vitamine D is essentieel voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. De locatie vitamine D-spiegels kunnen dodelijke gezondheidsproblemen hebben. De volgende

supplementen

zijn van de beste kwaliteit, betrouwbaar en makkelijk in te nemen.

1. Vitamine D in extra hoge dosering

Extra hoge potaarde vitamine D extra hoog gedoseerde Vitamine D 60 microgram oftewel 2006 IE (Internationale Eenheden, ook wel Internationale Eenheden) per capsule. Zeer geschikt voor zoals niet eerder een vitamine D supplement heeft gebruikt, en bij zoals een tekort is gebruikt. De supplementen kunnen net zo goed gebruikt worden als multivitaminen, ook als bijvoorbeeld al van microgram vitamine D bevat.

Super D3 Extra Kracht 62 mcg vitamine D extra hoog gedoseerde Vitamine D extra hoog gedoseerde Vitamine D

Super D3 Extra Kracht van Vitaminstore

bevat maar liep 75 mcg vitamine D3 per softgel. De vitamine D3 in het product bestaat uit Quali®-D vitamine D3. Deze wordt geproduceerd door een van de grootste producenten van vitamine D3. De staatsgarantie voor stabiliteit en kwaliteit van vitamine D3.

 

2. Vitamin D-3 4000 IU /100 µg (vitamine D uit wolvet)

Solgar is een bekende producent van de hoogste kwaliteit supplementen.Solgar Vitamin D-3 4000 IU/100 µg bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

3. Viridian Vitamin D3 (Vegan) 2000 IU (50 µg)

viridian_vitamin-d3-vegan-2000-iu-50-g_800Deze hooggedoseerde vitamine D3 van Viridian is geproduceerd uit veganistische bron (korstmos).Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en is goed voor de opname van calcium (bot)

 

4. Vitamine D3 Vloeibaar 25 mcg (1000 IE vitamine d druppels)

vitamine-d3-vloeibaar-25-mcg-1000-ie-vitamine-d-druppels_800Deze vitamine D in druppelvorm is zeer geschikt om de dosering naar eigen behoefte aan te passen en voor mensen met slikproblemen.Een flesje van 25 ml levert circa 450 druppels en devitamine D is opgelost in olijfolie.

5. Advanced Vitamin D-3 Immune Complex (vitamine D, vlierbes, zink, Ester-C)

advanced-vitamin-d-3-immune-complex-vitamine-d-vlierbes-zink-ester-c_800Solgar’s Advanced Vitamin D-3 Immune Complex ondersteunt het immuunsysteem (vitamine C, D-3, koper, selenium, zink, vlierbessen) en bevat een combinatie van vitaminen, mineralen en vlierbessen concentraat met anti-oxidatieve (celbeschermende) eigenschappen (vitamine C, selenium, koper en zink).

Boost voor het immuunsysteem

De formule mag het hele jaar door gebruikt worden maar is vooral erg nuttig tijdens de koude, donkere maanden en voor een boost van je weerstand en immuunsysteem.Levert o.a. 25 mcg vitamine D-3 (1000 IE), 200 mg vitamine C (als Ester-C), 7,5 mg zink, 62,5 mcg selenium en 750 mcg koper.Deze formule kan naast elke gewenste multivitamine worden gebruikt.

Vitamine D voor Kinderen

Vitamine D druppels speciaal gedoseerd voor kinderen.Handig om ongemerkt te geven in bv. eten of drinken zodat uw kind toch voldoende binnenkrijgt zonder gedoe van slikken etc.

ViridiKid™ (Vegan) Vitamin D3 400 IU (10µg)

vitamine-d-voor-kinderen_viridikid-vegan-vitamin-d3-400-iu-10g_800

Vitamine D Kauwtabletten

Als u moeite heeft met slikken of u vindt capsules innemen vervelend, dan kunt u kiezen voor handige kauwtabletten.solgar_vitamin-d-3-25-g1000-iu-vitamine-d-kauwtablet_800Solgar Vitamin D-3 25 µg/1000 IU Chewable Tablets bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

Wat is Vitamine D?

Vitamine D behoort tot de essentiële vitamines die je nodig hebt om je lichaam goed te laten functioneren.Officieel is het eigenlijk geen vitamine maar een verzameling van vet oplosbare hormonen die je lichaam zelf kan aanmaken.Dit gebeurt door een proces in het lichaam waar zonlicht voor nodig is, UV licht om precies te zijn.De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn vitamine D2 en vitamine D3.Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Vitamine D3, of cholecalciferol, is de dierlijke vorm.Vitamine D3 is de actieve vorm die vanuit UV licht door onze huid wordt gesynthetiseerd.Ook wanneer je kiest voor vitamine D suppletie, kies dan voor de actieve vorm vitamine D3 omdat die goed opneembaar is in je lichaam.Vitamine D2 is 66% minder efficiënt in het verhogen van de vitamine D waardes in het lichaam. Vitamine D staat bekend als de “zonneschijn” -vitamine.Het is een essentiële in vet oplosbare voedingsstof.Het helpt de botten gezond en sterk te houden, bevordert de celgroei en bevordert de immuunfunctie.Je lichaam neemt vitamine D voornamelijk op door blootstelling aan de zon, hoewel voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen ook bronnen van de voedingsstof kunnen zijn.Vitamine D-tekort treedt op wanneer uw lichaam de aanbevolen niveaus niet opneemt.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen ervoor zorgen dat uw botten misvormd, broos of dun worden.Het kan ook leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

 • bot verzachting ( osteomalacie )
 • lage botdichtheid ( osteopenie )
 • artrose
 • hartziekte
 • kanker
 • rachitis bij kinderen

Vitamine D en depressie

Studies hebben een verband aangetoond tussen vitamine D-tekort en depressie.Onderzoekers achter een meta-analyse uit 2013 merkten op dat studiedeelnemers met depressie ook lage vitamine D-spiegels hadden.Uit dezelfde analyse bleek dat mensen met een lage vitamine D statistisch gezien een veel groter risico op depressie liepen.De onderzoekers zijn van mening dat, omdat vitamine D belangrijk is voor een gezonde hersenfunctie, onvoldoende voedingsstoffen een rol kunnen spelen bij depressie en andere psychische aandoeningen.Een eerdere 2005studieVertrouwde bron geïdentificeerde vitamine D-receptoren in dezelfde delen van de hersenen die geassocieerd zijn met depressie.

Risicofactoren voor vitamine D-tekort

Beperkte blootstelling aan de zon, levensstijl en leeftijd kunnen bijdragen aan lage vitamine D-spiegels. Blijf lezen om meer te weten te komen over de risicofactoren voor vitamine D-tekort.

Beperkte blootstelling aan de zon

Blootstelling aan zonlicht is voor de meeste mensen de belangrijkste bron van vitamine D.Als u uit de zon blijft of te veel sunblock gebruikt, beperkt u uw blootstelling.Dat kan leiden tot vitamine D-tekort.De hoeveelheid blootstelling aan de zon die u nodig heeft, is afhankelijk van uw klimaat, het tijdstip van de dag en de tijd van het jaar.Mensen met een lichtere huid hebben de neiging vitamine D sneller op te nemen.U heeft mogelijk tussen de 15 minuten en 3 uur blootstelling aan de zon per dag nodig om voldoende vitamine D binnen te krijgen door alleen blootstelling aan de zon.De hoeveelheid blootstelling aan de zon hangt grotendeels af van de tijd van het jaar en uw huidskleur. 

Eetpatroon

Weinig voedingsmiddelen zijn van nature rijk aan vitamine D.Eet meer van deze natuurlijke bronnen van vitamine D om uw inname te verhogen:

 • Zalm
 • Makreel
 • Andere vette vis
 • Visleveroliën
 • Dierlijke vetten
 • Met vitamine D verrijkte voedingsproducten, zoals sinaasappelsap en ontbijtgranen

Als u een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, bestaat de kans dat u niet genoeg vitamine D binnenkrijgt.

Als u een donkere huidskleur heeft

Mensen met een donkere huid hebben grotere hoeveelheden melanine, een natuurlijk pigment dat de huid zijn kleur geeft.Melanine vermindert de productie van vitamine D in de huid.Een onderzoek uit 2006 wees uit dat vitamine D-tekort in de Verenigde Staten vaker voorkomt bij Afro-Amerikanen dan bij andere Amerikaanse populaties.Volgens The Cooper Institute heeft ongeveer 40 procent van de Afro-Amerikaanse volwassenen een vitamine D-tekort.Het is onduidelijk of lagere vitamine D-spiegels bij mensen met een donkere huid ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.Als u zich zorgen maakt over uw vitamine D-productie door blootstelling aan de zon, overleg dan met uw arts over wat u kunt doen.Het is ook belangrijk om meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet toe te voegen.

Zwaarlijvigheid

Er is een verband tussen vitamine D-tekort en mensen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger.Mensen met obesitas hebben mogelijk meer vitamine D nodig dan mensen met een gemiddeld gewicht om de aanbevolen voedingswaarde te bereiken.Als uw BMI 30 of hoger is, werk dan samen met uw arts om een ​​beheersbaar plan voor gewichtsverlies op te stellen, evenals een dieet dat u kan helpen uw vitamine D-inname te verhogen.

Leeftijd

Leeftijd kan bijdragen aan vitamine D-tekort.Naarmate u ouder wordt, wordt uw huid minder efficiënt in het aanmaken van vitamine D.Oudere volwassenen hebben ook de neiging de tijd in de zon te beperken en kunnen diëten eten met onvoldoende hoeveelheden vitamine D.

Symptomen van vitamine D-tekort

Als u een vitamine D-tekort heeft, kunt u last krijgen van:

 • pijnlijke botten
 • vermoeidheid of sufheid
 • zwakte en pijn van de spieren en gewrichten
 • U kunt ook symptomen van depressie ervaren, waaronder:
 • overweldigende gevoelens van verdriet, hopeloosheid en hulpeloosheid
 • slapeloosheid of overmatige slaperigheid, bekend als hypersomnie
 • verlies van interesse in activiteiten die u ooit leuk vond
 • lethargie
 • overmatig gewichtsverlies of gewichtstoename
 • verlies van eetlust
 • problemen met concentreren
 • vergeetachtigheid
 • verlies van seksuele interesse
 • hoofdpijn of rugklachten
 • ongerustheid
 • gedachten aan overlijden of zelfmoord

Als u een van deze symptomen van depressie ervaart, is het belangrijk dat u onmiddellijk een afspraak maakt met uw arts.

Diagnose van vitamine D-tekort

Om een ​​vitamine D-tekort te diagnosticeren, zal uw arts een test bestellen om de hoeveelheid vitamine D in uw bloed te meten.Om een ​​diagnose van depressie te stellen, zal uw arts u vragen stellen over uw symptomen.Mogelijk wordt u ook gevraagd om een ​​zelfbeoordeling te maken.Depressie kan niet worden vastgesteld met een bloedtest.Uw arts zal u ook vragen stellen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen of u een depressie heeft.En er kunnen andere examens en laboratoriumtests zijn om andere mogelijke onderliggende problemen uit te sluiten, en om te bepalen of uw symptomen van depressie mogelijk verband houden met een vitamine D-tekort. 

Vitamine D-tekort behandelen

U kunt vitamine D-tekort en de symptomen ervan behandelen door uw inname van deze essentiële voedingsstof te verhogen.Manieren waarop u meer vitamine D kunt consumeren, zijn onder meer:

 • vitamine D-supplementen nemen
 • het verhogen van uw blootstelling aan de zon
 • voedsel eten dat vitamine D bevat of verrijkt is met vitamine D

Om depressie te behandelen, zijn psychotherapie en antidepressiva veel voorkomende behandelingen.Ze kunnen afzonderlijk of in combinatie met dieetveranderingen worden opgenomen, afhankelijk van uw symptomen en behandeldoelen.Als uw depressie verband houdt met een vitamine D-tekort, kan het verhogen van uw vitamine D helpen om uw symptomen te verlichten.Praat met uw arts over uw behandelingsopties en wat voor u het beste zou werken.Mensen met een depressie kunnen ook stappen ondernemen om de symptomen van depressie te verlichten. Enkele van uw opties kunnen zijn:

Regelmatig sporten

Routinematige lichaamsbeweging kan de symptomen van depressie helpen verminderen door ‘feel-good’-chemicaliën zoals endorfine in de hersenen vrij te geven.Oefening kan ook de chemicaliën van het immuunsysteem verminderen die depressie kunnen verergeren.Begin met drie keer per week 30 minuten cardio en voeg zo nodig dagen en minuten toe.

Een regelmatig slaapschema aanhouden

Slapeloosheid, hypersomnie en andere slaapproblemen zijn in verband gebracht met depressie.Maak een regelmatig slaapschema om met deze symptomen om te gaan.Dat kan betekenen dat je een slaap- en wekker moet instellen.U kunt ook een dagboek bijhouden om bij te houden hoe lang u hebt geslapen en de kwaliteit van uw slaap.Dit zal u helpen uw voortgang bij te houden.

Contact opnemen met dierbaren

Uw vrienden en familie kunnen u steun en kracht geven bij het omgaan met uw symptomen.Het is belangrijk dat u uw dierbaren laat weten hoe ze kunnen helpen en wanneer hun acties niet bijdragen aan uw behandelplan.Vitamine D is essentieel voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder depressie.Enkele manieren om depressie te behandelen die verband houdt met onvoldoende vitamine D-spiegels zijn:

 • meer zon krijgen
 • het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet
 • een gezond gewicht behouden
 • voedingssupplementen nemen

Praat met uw arts over uw beste behandelingsopties.Bekijk Vitamine D Supplementen >

30 gedachten over “Vitamine D-tekort: zonlicht is belangrijk voor de gezondheid | dr. Wimmer | NDR”

 1. In de zomer minimaal 10 minuten in de zon tijdens de lunchpauze … in een tshirt is genoeg … Als dat niet werkt, neem dan dagelijks 5000 dwz vitamine D in combinatie met iets vets.

 2. Hallo Dr. Wimmer, mijn vitamine D is getest en die is 15,7, te weinig dus. Mijn huisarts zei dat de waarde vaak verkeerd is en dat ik gewoon moet gaan wandelen en 2 plakjes kaas per dag moet eten. Wat moet ik nu doen?

 3. Dr. Wimmer, er lijkt iets mis te zijn gegaan in je onderzoek.. Vit.D-vorming met zonbeschermingsfactor 30???? Hoe dat? Hoe kun je iets publiceren dat zo gebrekkig is!?Er is al genoeg valse en onwaarachtige informatie over vitamine D (hoewel je volkomen gelijk hebt dat vitamine D eigenlijk geen vitamine is). In plaats van mensen te helpen hun immuunsysteem te versterken, worden angsten aangewakkerd. Daarnaast worden belangrijke zaken gewoon weggelaten en worden minidoseringen aangeraden, zodat achteraf wordt gezegd dat vitamine D niets heeft gebracht. De meerderheid van de Duitse bevolking heeft een defect! Heb je jezelf voldoende onderwezen? Er zijn nu echt genoeg onderzoeken en goed onderbouwde bronnen waar je feiten over vitamine D te weten kunt komen, maar er worden voortdurend dingen verspreid die geen hand of voet hebben. Deze bronnen moeten ook bekend en toegankelijk zijn voor u Ik hoop dat u in uw eigen belang uw horizon zult verbreden !!!

 4. Maar goed Hier wordt feitelijk uitgelegd en niet wordt vitamine D aangeprezen als een wondermiddel voor alle ziekten, zoals sommige goeroes doen.

 5. Ik werk de hele dag aan mijn bureau en word blootgesteld aan zonlicht. Wel door een raam met dubbele beglazing. Heb ik het vastgestelde vitamine D-tekort vanwege het glas, zegt Dr. Wimmer?

 6. Ik vraag om een ​​antwoord, heel belangrijk, ik had een verkeerde belasting op één arm. Toen was er pijn bij de orthopedisch chirurg van de dokter, die zag er slecht uit toen hij de röntgenfoto's in zijn hand had. Meestal zijn de botten recht in mijn onderarm, maar ze waren naar links of rechts gebogen. Hij gaf me toen een OP maar kan het zijn dat het bijna een jaar geleden is dat ik de botten zelf heb gerepareerd 0:48

 7. Hier in Duitsland moet je altijd extra vitamine D slikken. Zowel in de winter als in de zomer. En het is het beste om het in de zomer zonder crème te doen. Tenzij je huidkanker wilt.

 8. Het verspreidt eenvoudigweg verouderde informatie die allang weerlegd is. De 10-20min zon is genoeg voor de 800 IU, wat neerkomt op een serumspiegel van minder dan 30ng/ml, wat volgens de laatste bevindingen al onvoldoende is. Er zijn 4000 IE per dag nodig om een ​​serumspiegel boven de 30ng/ml te houden. De man moet zichzelf onderwijzen en niet alleen iets napraten dat hij snel leest.

 9. OK MAAR “gezond” dieet? Er is nauwelijks iets meer over in het industriële voedsel dat door de massa wordt geconsumeerd, afgezien van vulstoffen.

 10. Mooie bijdrage, maar niet helemaal. Ik raad de leek aan: Hoog gedoseerd door Jeff T. Bowles. Eenvoudige uitleg van de aansluitingen. Belangrijk Vitamine D3 moet altijd samen met K2 worden ingenomen om weefselverkalking te voorkomen. Serieuze voorbereidingen komen sowieso meestal in een dubbele verpakking.

 11. Ik heb een vitamine D-waarde van 26ng/ml en voel me zo rot. Ik ben constant moe, paniekaanvallen, angst, depressie en kortademigheid. Tegen welke waarde gaan deze klachten weg 😭

 12. Het zou leuk zijn om een ​​meer diepgaand artikel te hebben over dit onderwerp, dat te vaak een kwestie van vertrouwen is in discussies Kernpunten: – Co-factoren vitamine K2 en magnesium. Maakt niet uit of belangrijk en zo ja: Hoe bereken ik het? – Let op: “Normale huisartsen” weten in mijn ervaring de weg niet. Ook een (ernstig) tekort gehad via zelf betaald bloedonderzoek > 2 weken hoge dosis vitamine D (zonder co-factoren), probleem opgelost. onbevredigend. – Is het echt mogelijk om voldoende vitamine D via de huid zelf aan te maken? Hoeveel huid is zichtbaar bij een normale baan/kleding? Is het voldoende om tijdens je lunchpauze je gezicht, onderarmen en misschien ook je onderbenen even in de zon te houden? Of moet je met Speedo een halve dag als badmeester in het buitenzwembad rondrennen? – Als dit volgens mij niet genoeg is voor 98% van de bevolking> hoe bereken ik mijn behoefte, wat moet ik dan doen op letten bij het kopen van supplementen? Is er een reëel risico op overdosering? – Een overzicht van lopende onderzoeken naar effectiviteit, dosering, contra-indicaties etc. en hoe verhouden deze zich tot de aanbevelingen van de DGE?

 13. Put 6, Herr Doktor Bedankt voor het verspreiden van achterhaalde feiten. Het is goed dat je er niet op wijst dat elke Duitser een tekort heeft: de zon brengt niets van oktober tot april. Wat je zegt klopt helaas niet. Je weet waarschijnlijk dat een gehalte van 80 ng/ml de kans op alle ontstekingsziekten enorm verkleint, maar je houdt mensen liever voor de gek. Je wordt er goed voor betaald.Je verkoopt de hypocratische eed als een prostituee……

Reacties zijn gesloten.