Vitamine D / Vitamine D-tekort bestrijden / Prof. Ingo Froböse

De belangrijkste vitamine heet D. Maar waar hebben we de voedingsstof voor nodig en hoe komen we eraan? Prof. Ingo Froböse legt uit. Wilt u regelmatig informatie ontvangen over de onderwerpen voeding, gezondheid, sport en fitness? Abonneer je dan op het kanaal: zonder de Vitmain D zie je er behoorlijk bleek uit rond de neus. Vitamine D-tekort is de oorzaak van veel ziekten en ook van uw gemoedstoestand. Hoe vitamine D je beïnvloedt en hoe je de winter doorkomt zonder de grootste bron van vitamine D, de zon, legt het hoofd van het Instituut voor Gezondheid, prof. Ingo Froböse, in de video uit. Weet u niet of vitaminesupplementen geschikt voor u zijn? In zijn blogartikel schrijft prof.Ingo Froböse precies over dit onderwerp: Meer over vitamines, voedingsstoffen en ziekten vind je in het boek van prof.Ingo Froböse: /

Top 7 vitamines D-supplementen

vitamine d supplementen de zonvitamine

Vitaminen D Supplementen Kopen?

Vitamines D is essentieel voor uw bijzondere en geestelijke gezondheid en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem . Te lage vitamines D-Spiegel kan dood lijden aan aantal gezondheidsproblemen. De volgende supplementen

zijn van de beste kwaliteit, betrouwbaar en makkelijk in te nemen.

1. Vitaminen D in extra hoge dosis

Extra hoog kan aarden vitamine D

66 microgram oftewel 2020 IE (Internationale Eenheden, ook wel Internationale Eenheden) per capsule. Zeer geschikt voor like niet eerder een vitamines D supplement heeft gebruikt, en bij like een tekort is vastgesteld. De supplementen kunnen net zo goed gebruikt worden als multivitaminen, ook als bijvoorbeeld al van microgram vitamine D bevat.

Super D3 Extra Kracht 66 mcg vitamine D Super D3 Extra Kracht van Vitaminstore bevat maar ran 66 mcg vitamine D3 per softgel. De vitamine D3 in het product bestaat uit Quali®-D vitamine D3. Dit wordt geproduceerd door een van de grootste producenten van vitamine D3. De staatsgarantie voor stabiliteit en kwaliteit van vitamine D3.

 

2. Vitamin D-3 4000 IU /100 µg (vitamine D uit wolvet)

Solgar is een bekende producent van de hoogste kwaliteit supplementen.Solgar Vitamin D-3 4000 IU/100 µg bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

3. Viridian Vitamin D3 (Vegan) 2000 IU (50 µg)

viridian_vitamin-d3-vegan-2000-iu-50-g_800Deze hooggedoseerde vitamine D3 van Viridian is geproduceerd uit veganistische bron (korstmos).Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en is goed voor de opname van calcium (bot)

 

4. Vitamine D3 Vloeibaar 25 mcg (1000 IE vitamine d druppels)

vitamine-d3-vloeibaar-25-mcg-1000-ie-vitamine-d-druppels_800Deze vitamine D in druppelvorm is zeer geschikt om de dosering naar eigen behoefte aan te passen en voor mensen met slikproblemen.Een flesje van 25 ml levert circa 450 druppels en devitamine D is opgelost in olijfolie.

5. Advanced Vitamin D-3 Immune Complex (vitamine D, vlierbes, zink, Ester-C)

advanced-vitamin-d-3-immune-complex-vitamine-d-vlierbes-zink-ester-c_800Solgar’s Advanced Vitamin D-3 Immune Complex ondersteunt het immuunsysteem (vitamine C, D-3, koper, selenium, zink, vlierbessen) en bevat een combinatie van vitaminen, mineralen en vlierbessen concentraat met anti-oxidatieve (celbeschermende) eigenschappen (vitamine C, selenium, koper en zink).

Boost voor het immuunsysteem

De formule mag het hele jaar door gebruikt worden maar is vooral erg nuttig tijdens de koude, donkere maanden en voor een boost van je weerstand en immuunsysteem.Levert o.a. 25 mcg vitamine D-3 (1000 IE), 200 mg vitamine C (als Ester-C), 7,5 mg zink, 62,5 mcg selenium en 750 mcg koper.Deze formule kan naast elke gewenste multivitamine worden gebruikt.

Vitamine D voor Kinderen

Vitamine D druppels speciaal gedoseerd voor kinderen.Handig om ongemerkt te geven in bv. eten of drinken zodat uw kind toch voldoende binnenkrijgt zonder gedoe van slikken etc.

ViridiKid™ (Vegan) Vitamin D3 400 IU (10µg)

vitamine-d-voor-kinderen_viridikid-vegan-vitamin-d3-400-iu-10g_800

Vitamine D Kauwtabletten

Als u moeite heeft met slikken of u vindt capsules innemen vervelend, dan kunt u kiezen voor handige kauwtabletten.solgar_vitamin-d-3-25-g1000-iu-vitamine-d-kauwtablet_800Solgar Vitamin D-3 25 µg/1000 IU Chewable Tablets bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

Wat is Vitamine D?

Vitamine D behoort tot de essentiële vitamines die je nodig hebt om je lichaam goed te laten functioneren.Officieel is het eigenlijk geen vitamine maar een verzameling van vet oplosbare hormonen die je lichaam zelf kan aanmaken.Dit gebeurt door een proces in het lichaam waar zonlicht voor nodig is, UV licht om precies te zijn.De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn vitamine D2 en vitamine D3.Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Vitamine D3, of cholecalciferol, is de dierlijke vorm.Vitamine D3 is de actieve vorm die vanuit UV licht door onze huid wordt gesynthetiseerd.Ook wanneer je kiest voor vitamine D suppletie, kies dan voor de actieve vorm vitamine D3 omdat die goed opneembaar is in je lichaam.Vitamine D2 is 66% minder efficiënt in het verhogen van de vitamine D waardes in het lichaam. Vitamine D staat bekend als de “zonneschijn” -vitamine.Het is een essentiële in vet oplosbare voedingsstof.Het helpt de botten gezond en sterk te houden, bevordert de celgroei en bevordert de immuunfunctie.Je lichaam neemt vitamine D voornamelijk op door blootstelling aan de zon, hoewel voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen ook bronnen van de voedingsstof kunnen zijn.Vitamine D-tekort treedt op wanneer uw lichaam de aanbevolen niveaus niet opneemt.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen ervoor zorgen dat uw botten misvormd, broos of dun worden.Het kan ook leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

 • bot verzachting ( osteomalacie )
 • lage botdichtheid ( osteopenie )
 • artrose
 • hartziekte
 • kanker
 • rachitis bij kinderen

Vitamine D en depressie

Studies hebben een verband aangetoond tussen vitamine D-tekort en depressie.Onderzoekers achter een meta-analyse uit 2013 merkten op dat studiedeelnemers met depressie ook lage vitamine D-spiegels hadden.Uit dezelfde analyse bleek dat mensen met een lage vitamine D statistisch gezien een veel groter risico op depressie liepen.De onderzoekers zijn van mening dat, omdat vitamine D belangrijk is voor een gezonde hersenfunctie, onvoldoende voedingsstoffen een rol kunnen spelen bij depressie en andere psychische aandoeningen.Een eerdere 2005studieVertrouwde bron geïdentificeerde vitamine D-receptoren in dezelfde delen van de hersenen die geassocieerd zijn met depressie.

Risicofactoren voor vitamine D-tekort

Beperkte blootstelling aan de zon, levensstijl en leeftijd kunnen bijdragen aan l age vitamine D-spiegels. Blijf lezen om meer te weten te komen over de risicofactoren voor vitamine D-tekort.

Beperkte blootstelling aan de zon

Blootstelling aan zonlicht is voor de meeste mensen de belangrijkste bron van vitamine D.Als u uit de zon blijft of te veel sunblock gebruikt, beperkt u uw blootstelling.Dat kan leiden tot vitamine D-tekort.De hoeveelheid blootstelling aan de zon die u nodig heeft, is afhankelijk van uw klimaat, het tijdstip van de dag en de tijd van het jaar.Mensen met een lichtere huid hebben de neiging vitamine D sneller op te nemen.U heeft mogelijk tussen de 15 minuten en 3 uur blootstelling aan de zon per dag nodig om voldoende vitamine D binnen te krijgen door alleen blootstelling aan de zon.De hoeveelheid blootstelling aan de zon hangt grotendeels af van de tijd van het jaar en uw huidskleur. 

Eetpatroon

Weinig voedingsmiddelen zijn van nature rijk aan vitamine D.Eet meer van deze natuurlijke bronnen van vitamine D om uw inname te verhogen:

 • Zalm
 • Makreel
 • Andere vette vis
 • Visleveroliën
 • Dierlijke vetten
 • Met vitamine D verrijkte voedingsproducten, zoals sinaasappelsap en ontbijtgranen

Als u een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, bestaat de kans dat u niet genoeg vitamine D binnenkrijgt.

Als u een donkere huidskleur heeft

Mensen met een donkere huid hebben grotere hoeveelheden melanine, een natuurlijk pigment dat de huid zijn kleur geeft.Melanine vermindert de productie van vitamine D in de huid.Een onderzoek uit 2006 wees uit dat vitamine D-tekort in de Verenigde Staten vaker voorkomt bij Afro-Amerikanen dan bij andere Amerikaanse populaties.Volgens The Cooper Institute heeft ongeveer 40 procent van de Afro-Amerikaanse volwassenen een vitamine D-tekort.Het is onduidelijk of lagere vitamine D-spiegels bij mensen met een donkere huid ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.Als u zich zorgen maakt over uw vitamine D-productie door blootstelling aan de zon, overleg dan met uw arts over wat u kunt doen.Het is ook belangrijk om meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet toe te voegen.

Zwaarlijvigheid

Er is een verband tussen vitamine D-tekort en mensen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger.Mensen met obesitas hebben mogelijk meer vitamine D nodig dan mensen met een gemiddeld gewicht om de aanbevolen voedingswaarde te bereiken.Als uw BMI 30 of hoger is, werk dan samen met uw arts om een ​​beheersbaar plan voor gewichtsverlies op te stellen, evenals een dieet dat u kan helpen uw vitamine D-inname te verhogen.

Leeftijd

Leeftijd kan bijdragen aan vitamine D-tekort.Naarmate u ouder wordt, wordt uw huid minder efficiënt in het aanmaken van vitamine D.Oudere volwassenen hebben ook de neiging de tijd in de zon te beperken en kunnen diëten eten met onvoldoende hoeveelheden vitamine D.

Symptomen van vitamine D-tekort

Als u een vitamine D-tekort heeft, kunt u last krijgen van:

 • pijnlijke botten
 • vermoeidheid of sufheid
 • zwakte en pijn van de spieren en gewrichten
 • U kunt ook symptomen van depressie ervaren, waaronder:
 • overweldigende gevoelens van verdriet, hopeloosheid en hulpeloosheid
 • slapeloosheid of overmatige slaperigheid, bekend als hypersomnie
 • verlies van interesse in activiteiten die u ooit leuk vond
 • lethargie
 • overmatig gewichtsverlies of gewichtstoename
 • verlies van eetlust
 • problemen met concentreren
 • vergeetachtigheid
 • verlies van seksuele interesse
 • hoofdpijn of rugklachten
 • ongerustheid
 • gedachten aan overlijden of zelfmoord

Als u een van deze symptomen van depressie ervaart, is het belangrijk dat u onmiddellijk een afspraak maakt met uw arts.

Diagnose van vitamine D-tekort

Om een ​​vitamine D-tekort te diagnosticeren, zal uw arts een test bestellen om de hoeveelheid vitamine D in uw bloed te meten.Om een ​​diagnose van depressie te stellen, zal uw arts u vragen stellen over uw symptomen.Mogelijk wordt u ook gevraagd om een ​​zelfbeoordeling te maken.Depressie kan niet worden vastgesteld met een bloedtest.Uw arts zal u ook vragen stellen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen of u een depressie heeft.En er kunnen andere examens en laboratoriumtests zijn om andere mogelijke onderliggende problemen uit te sluiten, en om te bepalen of uw symptomen van depressie mogelijk verband houden met een vitamine D-tekort. 

Vitamine D-tekort behandelen

U kunt vitamine D-tekort en de symptomen ervan behandelen door uw inname van deze essentiële voedingsstof te verhogen.Manieren waarop u meer vitamine D kunt consumeren, zijn onder meer:

 • vitamine D-supplementen nemen
 • het verhogen van uw blootstelling aan de zon
 • voedsel eten dat vitamine D bevat of verrijkt is met vitamine D

Om depressie te behandelen, zijn psychotherapie en antidepressiva veel voorkomende behandelingen.Ze kunnen afzonderlijk of in combinatie met dieetveranderingen worden opgenomen, afhankelijk van uw symptomen en behandeldoelen.Als uw depressie verband houdt met een vitamine D-tekort, kan het verhogen van uw vitamine D helpen om uw symptomen te verlichten.Praat met uw arts over uw behandelingsopties en wat voor u het beste zou werken.Mensen met een depressie kunnen ook stappen ondernemen om de symptomen van depressie te verlichten. Enkele van uw opties kunnen zijn:

Regelmatig sporten

Routinematige lichaamsbeweging kan de symptomen van depressie helpen verminderen door ‘feel-good’-chemicaliën zoals endorfine in de hersenen vrij te geven.Oefening kan ook de chemicaliën van het immuunsysteem verminderen die depressie kunnen verergeren.Begin met drie keer per week 30 minuten cardio en voeg zo nodig dagen en minuten toe.

Een regelmatig slaapschema aanhouden

Slapeloosheid, hypersomnie en andere slaapproblemen zijn in verband gebracht met depressie.Maak een regelmatig slaapschema om met deze symptomen om te gaan.Dat kan betekenen dat je een slaap- en wekker moet instellen.U kunt ook een dagboek bijhouden om bij te houden hoe lang u hebt geslapen en de kwaliteit van uw slaap.Dit zal u helpen uw voortgang bij te houden.

Contact opnemen met dierbaren

Uw vrienden en familie kunnen u steun en kracht geven bij het omgaan met uw symptomen.Het is belangrijk dat u uw dierbaren laat weten hoe ze kunnen helpen en wanneer hun acties niet bijdragen aan uw behandelplan.Vitamine D is essentieel voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder depressie.Enkele manieren om depressie te behandelen die verband houdt met onvoldoende vitamine D-spiegels zijn:

 • meer zon krijgen
 • het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet
 • een gezond gewicht behouden
 • voedingssupplementen nemen

Praat met uw arts over uw beste behandelingsopties.Bekijk Vitamine D Supplementen >

21 gedachten over “Vitamine D / Vitamine D-tekort bestrijden / Prof. Ingo Froböse”

 1. Die Hinweise und Empfehlungen im Video kann man nur unterstützen. Es sollte jedem klar sein, wie wichtig Vitamin D mit Hinblick, auf Knochen und Gesundheit ist. 80-90% (!) der Nord- und Mitteleuropäer haben ein Vitamin D-Defizit!! Jeder sollte seinen Vitamin D-Spiegel beim Arzt messen lassen, oft zahlt die Krankenkasse nicht bzw. der Arzt macht dies nur ungern. Bitte darauf bestehen! Mit diesem Wert kann man dann mittels Melz-Rechner (online verfügabr) seine tägl. Aufbau sowie Erhaltungsdosis an Vit.D3 ausrechnen lassen. Vit. D3 gibt es auch als Tropfen, was die Dosierung vereinfacht. Es sollte zusammen mit Magnesium und Vit. K2 (baut das Kalzium in die Knochen) eingenommen werden. Bitte informiert Euch über die Gefahren eines Vitamin D-Mangels, in dem sich leider fast alle befinden, da kaum einer Zeit hat, sich jeden Mittag in die Sonne zu setzen. Eine aktuelle Studie findet Ihr hier: http://www.iiar-anticancer.org/openAR/journals/index.php/anticancer/article/view/215/218 Einen interessanten Vortrag findet Ihr bei youtube einfach suchen nach Prof. Jörg Spitz – Vitamin D Hype oder Hope?

 2. Es  dürfte  keine Erstbesprechung beim Arzt geben, ohne  das  der Arzt nach dem Vitamin D Spiegel fragt. Fast  alle Patienten haben noch nie  einen D Spiegel gemacht- Keine Erstbehandlung  ohne   einen Bluttest auf  Vitamin  D- Sonne  ist Leben und  Leute lasst Euren D Wert prüfen. Guter  Wert lebennotwendig-

 3. im sommer creme ich mich immer ein, bevor ich in die sonne gehe. meine mutter sagt immer, gehe erst 20 minuten "ungeschützt" in die sonne und dann crem dich ein, um eben vitamin d zu produzieren. hat sie recht? inwieweit ist die vitamin d produktion durch sonnencremestärken (10, 20, 50, etc.) beeinträchtigt? kommen die benötigten strahlen noch bei 20 oder 50 durch oder filtert die creme strahlungen heraus, die eh nichts mit der vitamin d produktion zu tun haben?

 4. Nehme 15.000 ie – wenn ich merke das ich krank werde erhöhe ich den vitamine d3 Spiegel 50.000) ie vitamin d bevor ich das einnehme nehmen ich magnesium damit das vitamin d3 auch aufgenommen werden kann ^^ k2 muss man dazu suplementieren wenn man hohe dosen vitamin d3 nimmt ^^

 5. Vielen Dank für die hilfreichen Tipps. Dass Vitamin D auch in Pilzen enthalten ist, war mir gar nicht bewusst. Finde ich aber wirklich spitze, da ich total gerne Pilze esse. Ich nehme über die Wintermonate immer zusätzlich ein Nahrungsergänzungsmittel (Debora Plus K2) ein, damit mein Speicher aufgefüllt bleibt. Vor 3 Jahren hatte ich einmal einen ziemlich starken Mangel, der mir eine Lehre war. Mit dem Nahrungsergänzungsmittel bin ich nun auch über die Wintermonate gut aufgehoben und habe keine Beschwerden. Eine Vitamin D reiche Ernährung alleine reicht bei mir leider nicht aus, da ich sehr viele Lebensmittel die Vitamin D enthalten nicht vertrage oder mir grundsätzlich nicht schmecken.

 6. Ich habe noch nie so viel dummes Geschwätz gehört. Und wenn wir schon beim Duzen sind….geh doch bitte nochmal lernen…und probiere dann….dein Scheiß loszuwerden!!Ich glaub das nicht…soviel Falschinformationen und Halbwissen! Sowas gehört verboten!

 7. Klare Informationen und klares Statement für den Sinn der Supplementierung von Vitamin D. Dankeschön. 🙂
  Eine Mengenangabe und der Hinweis auf Vitamin K2 würden den Beitrag super ergänzen.

  Mein Tipp: 2000 IE für Erwachsene (Kinder 1000 IE) Vitamin D3 täglich sollten es meiner Erkenntnis nach schon sein. Und damit das Vitamin D3 in die aktive Form umgewandelt wird, braucht es Vitamin K2. Ein Supplement sollte also immer beide Vitamine in Kombination enthalten.

 8. Der Mann will ein Experte sein? Sollte sich erstmal auf der Seite von Dr. von Helden informieren. Unterarme in die Sonne oder Pilze essen – das reicht niemals um einen Spiegel über 60 ng/mal zu erreichen.

 9. 🤔 der Beitrag war etwas zu dünn 😅,da habe ich schon bessere gesehen. Der Grundgedanke ist trotzdem okay 👍😁,der Fehler bei den meisten anderen Menschen ist das Vitamin D nur mit Calcium in Verbindung gebracht wird 🧐😑. Früher war ich auch so 😅, heute bin ich schlauer geworden und sehe das große Ganze. Vitamin D 3 ist mehr als nur für den Calcium Stoffwechsel, es ist an sämtlichen Prozessen im Körper beteiligt. Das fängt beim Immunsystem an und es steuert andere Hormone und Stoffwechselabläufe. Persönlich vertrete ich die Auffassung jeder Deutsche sollte es supplementieren . Insgesamt gibt es so einige Stoffe wo man supplementieren sollte, den nicht jeder kann sich über die Ernährung abdecken.🧐 Kenne das von meinem kleinen Bruder 😅, wenn er Gelenkschmerzen hat nimmt er die Nahrungsergenszungsmittel sobald er Beschwerde frei ist setzt er sie wieder ab( kostet ja Geld ) . Ich sehe das als Fehler, weil man muss es länger nehmen um dauerhaft gesund zu bleiben.🤔🧐🤫😁✌️

 10. Oh bitte nicht noch einer der über Vitamin D erzählt. Ich kann den Mist nicht mehr hören. Auf keinen Fall D3 einnehmen! Raus ohne Sonnenschutz und fertig!

Reacties zijn gesloten.