Waarom is vitamine D cruciaal voor atleten en kun je het uit je dieet halen? | Vitamine D uitgelegd

Vitamine D is iets dat vaak over het hoofd wordt gezien door atleten, ondanks dat supplementen op grote schaal worden gebruikt om gezondheids- en prestatieredenen. Dus waarom zou u denken aan het nemen van vitamine D, en zal dit enig verschil maken voor uw gezondheid of prestaties? Heather spreekt met expert Renee McGregor om erachter te komen! Abonneer je op GTN: Bekijk de GTN-winkel: In deze video praat Heather met sportdiëtiste Renee McGregor om vitamine D te bespreken en waarom het voor veel atleten een goed idee kan zijn, vooral op het noordelijk halfrond. Als je deze video leuk vond, geef hem dan een duimpje omhoog en deel hem met je vrienden. 👍 Dien uw inhoud hier in: Bekijk meer over GTN… 📹 Hoe u een triatleet wordt! 👉 📹 Hoe werkt Shimano Di2 synchroon schakelen? 👉 Muziek – gelicentieerd door Epidemic Sound: ES_Haw ​​Par Villa – Ooyy ES_Soaring – Brendon Moeller Foto's: © Triathlon / Getty Images Het Global Triathlon Network (GTN) is 's werelds grootste triatlon YouTube-kanaal, met elke dag nieuwe video's! GTN is voor iedereen die van triatlon houdt: van doorgewinterde triatleten tot beginners – en iedereen daar tussenin! Met de hulp van ons voormalige professionele en Olympische medaillewinnende team, zijn we hier om je te informeren, te entertainen en te inspireren om een ​​betere triatleet te worden; inclusief video's over: – Sneller zwemmen, fietsen en rennen met deskundige kennis – Probeer onze sessie-ideeën – Onderzoeken naar uiteenlopende onderwerpen – De beste triatlonfietstechnologie en uitrusting met professionele knowhow – Diepgaande, vermakelijke functies van de hart van de sport – Chat, opinie en communiceer met ons via het kanaal en op sociale media! Doe mee met ons op YouTube's beste triatlonkanaal om dichter bij de sport te komen en een betere, snellere en fittere triatleet te worden! Welkom bij het wereldwijde triatlonnetwerk. Dank aan onze sponsors: Canyon fietsen: Vilten fietsen: MET Helmen: ON Hardlopen: Orca: Park Tool: Selle Italia: Team Bad: Wahoo: Zwift: YouTube-kanaal – Facebook – Instagram – Twitter – Google+ – Strava Club – GMBN Tech – GCN Tech – EMBN – evitamine d supplementen de zonvitamine

Top 7 Vitamine D-supplementen

vitamine d supplementen de zonvitamine

Vitamine D Supplementen Kopen?vitamine d supplementen de zonvitamine

Vitamine D is essentiële voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Te lage vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een aantal gezondheidsproblemen. De volgende

supplementen

zijn van de beste kwaliteit, betrouwbaar en makkelijk in te nemen.1. Vitamine D in extra hoge dosis

Extra hoog gedoseerde vitamine Dextra hoog gedoseerde Vitamine D 197 microgram oftewel 3000 IE (Internationale Eenheden, ook wel Internationale Eenheden) per capsule. Zeer geschikt voor wie niet eerder een vitamine D supplement heeft gebruikt, en bij wie een tekort is gebruikt. Deze supplementen kunnen prima naast een multivitamine worden gebruikt, ook als die bijvoorbeeld al 10 van 25 microgram vitamine D bevat.

Super D3 Extra Sterk 62 mcg vitamine D

Super D3 Extra Sterk van Vitaminstore

bevat maar liefst 75 mcg vitamine D3 per softgel. De vitamine D3 in dit product bestaat uit Quali®-D vitamine D3. Dit wordt geproduceerd door een van 's werelds grootste van vitamine D3. Dit staat garant voor de stabiliteit en kwaliteit van de vitamine D3.

 

2. Vitamin D-3 4000 IU /100 µg (vitamine D uit wolvet)

Solgar is een bekende producent van de hoogste kwaliteit supplementen.Solgar Vitamin D-3 4000 IU/100 µg bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

3. Viridian Vitamin D3 (Vegan) 2000 IU (50 µg)

viridian_vitamin-d3-vegan-2000-iu-50-g_800Deze hooggedoseerde vitamine D3 van Viridian is geproduceerd uit veganistische bron (korstmos).Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en is goed voor de opname van calcium (bot)

 

4. Vitamine D3 Vloeibaar 25 mcg (1000 IE vitamine d druppels)

vitamine-d3-vloeibaar-25-mcg-1000-ie-vitamine-d-druppels_800Deze vitamine D in druppelvorm is zeer geschikt om de dosering naar eigen behoefte aan te passen en voor mensen met slikproblemen.Een flesje van 25 ml levert circa 450 druppels en devitamine D is opgelost in olijfolie.

5. Advanced Vitamin D-3 Immune Complex (vitamine D, vlierbes, zink, Ester-C)

advanced-vitamin-d-3-immune-complex-vitamine-d-vlierbes-zink-ester-c_800Solgar’s Advanced Vitamin D-3 Immune Complex ondersteunt het immuunsysteem (vitamine C, D-3, koper, selenium, zink, vlierbessen) en bevat een combinatie van vitaminen, mineralen en vlierbessen concentraat met anti-oxidatieve (celbeschermende) eigenschappen (vitamine C, selenium, koper en zink).

Boost voor het immuunsysteem

De formule mag het hele jaar door gebruikt worden maar is vooral erg nuttig tijdens de koude, donkere maanden en voor een boost van je weerstand en immuunsysteem.Levert o.a. 25 mcg vitamine D-3 (1000 IE), 200 mg vitamine C (als Ester-C), 7,5 mg zink, 62,5 mcg selenium en 750 mcg koper.Deze formule kan naast elke gewenste multivitamine worden gebruikt.

Vitamine D voor Kinderen

Vitamine D druppels speciaal gedoseerd voor kinderen.Handig om ongemerkt te geven in bv. eten of drinken zodat uw kind toch voldoende binnenkrijgt zonder gedoe van slikken etc.

ViridiKid™ (Vegan) Vitamin D3 400 IU (10µg)

vitamine-d-voor-kinderen_viridikid-vegan-vitamin-d3-400-iu-10g_800

Vitamine D Kauwtabletten

Als u moeite heeft met slikken of u vindt capsules innemen vervelend, dan kunt u kiezen voor handige kauwtabletten.solgar_vitamin-d-3-25-g1000-iu-vitamine-d-kauwtablet_800Solgar Vitamin D-3 25 µg/1000 IU Chewable Tablets bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

Wat is Vitamine D?

Vitamine D behoort tot de essentiële vitamines die je nodig hebt om je lichaam goed te laten functioneren.Officieel is het eigenlijk geen vitamine maar een verzameling van vet oplosbare hormonen die je lichaam zelf kan aanmaken.Dit gebeurt door een proces in het lichaam waar zonlicht voor nodig is, UV licht om precies te zijn.De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn vitamine D2 en vitamine D3.Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Vitamine D3, of cholecalciferol, is de dierlijke vorm.Vitamine D3 is de actieve vorm die vanuit UV licht door onze huid wordt gesynthetiseerd.Ook wanneer je kiest voor vitamine D suppletie, kies dan voor de actieve vorm vitamine D3 omdat die goed opneembaar is in je lichaam.Vitamine D2 is 66% minder efficiënt in het verhogen van de vitamine D waardes in het lichaam. Vitamine D staat bekend als de “zonneschijn” -vitamine.Het is een essentiële in vet oplosbare voedingsstof.Het helpt de botten gezond en sterk te houden, bevordert de celgroei en bevordert de immuunfunctie.Je lichaam neemt vitamine D voornamelijk op door blootstelling aan de zon, hoewel voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen ook bronnen van de voedingsstof kunnen zijn.Vitamine D-tekort treedt op wanneer uw lichaam de aanbevolen niveaus niet opneemt.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen ervoor zorgen dat uw botten misvormd, broos of dun worden.Het kan ook leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

 • bot verzachting ( osteomalacie )
 • lage botdichtheid ( osteopenie )
 • artrose
 • hartziekte
 • kanker
 • rachitis bij kinderen

Vitamine D en depressie

Studies hebben een verband aangetoond tussen vitamine D-tekort en depressie.Onderzoekers achter een meta-analyse uit 2013 merkten op dat studiedeelnemers met depressie ook lage vitamine D-spiegels hadden.Uit dezelfde analyse bleek dat mensen met een lage vitamine D statistisch gezien een veel groter risico op depressie liepen.De onderzoekers zijn van mening dat, omdat vitamine D belangrijk is voor een gezonde hersenfunctie, onvoldoende voedingsstoffen een rol kunnen spelen bij depressie en andere psychische aandoeningen.Een eerdere 2005studieVertrouwde bron geïdentificeerde vitamine D-receptoren in dezelfde delen van de hersenen die geassocieerd zijn met depressie.

Risicofactoren voor vitamine D-tekort

Beperkte blootstelling aan de zon, levensstijl en leeftijd kunnen bijdragen aan lage vitamine D-spiegels. Blijf lezen om meer te weten te komen over de risicofactoren voor vitamine D-tekort.

Beperkte blootstelling aan de zon

Blootstelling aan zonlicht is voor de meeste mensen de belangrijkste bron van vitamine D.Als u uit de zon blijft of te veel sunblock gebruikt, beperkt u uw blootstelling.Dat kan leiden tot vitamine D-tekort.De hoeveelheid blootstelling aan de zon die u nodig heeft, is afhankelijk van uw klimaat, het tijdstip van de dag en de tijd van het jaar.Mensen met een lichtere huid hebben de neiging vitamine D sneller op te nemen.U heeft mogelijk tussen de 15 minuten en 3 uur blootstelling aan de zon per dag nodig om voldoende vitamine D binnen te krijgen door alleen blootstelling aan de zon.De hoeveelheid blootstelling aan de zon hangt grotendeels af van de tijd van het jaar en uw huidskleur. 

Eetpatroon

Weinig voedingsmiddelen zijn van nature rijk aan vitamine D.Eet meer van deze natuurlijke bronnen van vitamine D om uw inname te verhogen:

 • Zalm
 • Makreel
 • Andere vette vis
 • Visleveroliën
 • Dierlijke vetten
 • Met vitamine D verrijkte voedingsproducten, zoals sinaasappelsap en ontbijtgranen

Als u een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, bestaat de kans dat u niet genoeg vitamine D binnenkrijgt.

Als u een donkere huidskleur heeft

Mensen met een donkere huid hebben grotere hoeveelheden melanine, een natuurlijk pigment dat de huid zijn kleur geeft.Melanine vermindert de productie van vitamine D in de huid.Een onderzoek uit 2006 wees uit dat vitamine D-tekort in de Verenigde Staten vaker voorkomt bij Afro-Amerikanen dan bij andere Amerikaanse populaties.Volgens The Cooper Institute heeft ongeveer 40 procent van de Afro-Amerikaanse volwassenen een vitamine D-tekort.Het is onduidelijk of lagere vitamine D-spiegels bij mensen met een donkere huid ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.Als u zich zorgen maakt over uw vitamine D-productie door blootstelling aan de zon, overleg dan met uw arts over wat u kunt doen.Het is ook belangrijk om meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet toe te voegen.

Zwaarlijvigheid

Er is een verband tussen vitamine D-tekort en mensen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger.Mensen met obesitas hebben mogelijk meer vitamine D nodig dan mensen met een gemiddeld gewicht om de aanbevolen voedingswaarde te bereiken.Als uw BMI 30 of hoger is, werk dan samen met uw arts om een ​​beheersbaar plan voor gewichtsverlies op te stellen, evenals een dieet dat u kan helpen uw vitamine D-inname te verhogen.

Leeftijd

Leeftijd kan bijdragen aan vitamine D-tekort.Naarmate u ouder wordt, wordt uw huid minder efficiënt in het aanmaken van vitamine D.Oudere volwassenen hebben ook de neiging de tijd in de zon te beperken en kunnen diëten eten met onvoldoende hoeveelheden vitamine D.

Symptomen van vitamine D-tekort

Als u een vitamine D-tekort heeft, kunt u last krijgen van:

 • pijnlijke botten
 • vermoeidheid of sufheid
 • zwakte en pijn van de spieren en gewrichten
 • U kunt ook symptomen van depressie ervaren, waaronder:
 • overweldigende gevoelens van verdriet, hopeloosheid en hulpeloosheid
 • slapeloosheid of overmatige slaperigheid, bekend als hypersomnie
 • verlies van interesse in activiteiten die u ooit leuk vond
 • lethargie
 • overmatig gewichtsverlies of gewichtstoename
 • verlies van eetlust
 • problemen met concentreren
 • vergeetachtigheid
 • verlies van seksuele interesse
 • hoofdpijn of rugklachten
 • ongerustheid
 • gedachten aan overlijden of zelfmoord

Als u een van deze symptomen van depressie ervaart, is het belangrijk dat u onmiddellijk een afspraak maakt met uw arts.

Diagnose van vitamine D-tekort

Om een ​​vitamine D-tekort te diagnosticeren, zal uw arts een test bestellen om de hoeveelheid vitamine D in uw bloed te meten.Om een ​​diagnose van depressie te stellen, zal uw arts u vragen stellen over uw symptomen.Mogelijk wordt u ook gevraagd om een ​​zelfbeoordeling te maken.Depressie kan niet worden vastgesteld met een bloedtest.Uw arts zal u ook vragen stellen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen of u een depressie heeft.En er kunnen andere examens en laboratoriumtests zijn om andere mogelijke onderliggende problemen uit te sluiten, en om te bepalen of uw symptomen van depressie mogelijk verband houden met een vitamine D-tekort. 

Vitamine D-tekort behandelen

U kunt vitamine D-tekort en de symptomen ervan behandelen door uw inname van deze essentiële voedingsstof te verhogen.Manieren waarop u meer vitamine D kunt consumeren, zijn onder meer:

 • vitamine D-supplementen nemen
 • het verhogen van uw blootstelling aan de zon
 • voedsel eten dat vitamine D bevat of verrijkt is met vitamine D

Om depressie te behandelen, zijn psychotherapie en antidepressiva veel voorkomende behandelingen.Ze kunnen afzonderlijk of in combinatie met dieetveranderingen worden opgenomen, afhankelijk van uw symptomen en behandeldoelen.Als uw depressie verband houdt met een vitamine D-tekort, kan het verhogen van uw vitamine D helpen om uw symptomen te verlichten.Praat met uw arts over uw behandelingsopties en wat voor u het beste zou werken.Mensen met een depressie kunnen ook stappen ondernemen om de symptomen van depressie te verlichten. Enkele van uw opties kunnen zijn:

Regelmatig sporten

Routinematige lichaamsbeweging kan de symptomen van depressie helpen verminderen door ‘feel-good’-chemicaliën zoals endorfine in de hersenen vrij te geven.Oefening kan ook de chemicaliën van het immuunsysteem verminderen die depressie kunnen verergeren.Begin met drie keer per week 30 minuten cardio en voeg zo nodig dagen en minuten toe.

Een regelmatig slaapschema aanhouden

Slapeloosheid, hypersomnie en andere slaapproblemen zijn in verband gebracht met depressie.Maak een regelmatig slaapschema om met deze symptomen om te gaan.Dat kan betekenen dat je een slaap- en wekker moet instellen.U kunt ook een dagboek bijhouden om bij te houden hoe lang u hebt geslapen en de kwaliteit van uw slaap.Dit zal u helpen uw voortgang bij te houden.

Contact opnemen met dierbaren

Uw vrienden en familie kunnen u steun en kracht geven bij het omgaan met uw symptomen.Het is belangrijk dat u uw dierbaren laat weten hoe ze kunnen helpen en wanneer hun acties niet bijdragen aan uw behandelplan.Vitamine D is essentieel voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder depressie.Enkele manieren om depressie te behandelen die verband houdt met onvoldoende vitamine D-spiegels zijn:

 • meer zon krijgen
 • het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet
 • een gezond gewicht behouden
 • voedingssupplementen nemen

Praat met uw arts over uw beste behandelingsopties.Bekijk Vitamine D Supplementen >

30 gedachten over “Waarom is vitamine D cruciaal voor atleten en kun je het uit je dieet halen? | Vitamine D uitgelegd”

 1. Just had a blood test from Forth Edge, they recorded me as significantly low on Vit. D and recommended that I take 10,000IU's of Vit. D for a month, then drop to 1,000IU's thereafter.!

 2. Thanks, really good insights.
  I would highly talk about the fact that it prevents respiratory deseases. There studys worldwide with covid19- patients. Doctors of all studys recognizef, that people who had high vitamin D levels had only easy symptoms of corona and were not in danger. Even hole nursing homes with old people who got infected had non deaths because all of them got vitamin D usually.
  Doctors now recommend taking high doses Vit D (5000 – 10000 a day) to get your levels over 70.

 3. Oh, that's great topic! Vitamin D is one of the most critical vitamins or maybe better said it's like "hybrid" as it behaves like hormone as can be synthetized processed from the sunshine :). Yes, I agree with supplementation of vitamin D as it was said by Renee it's hard to get enough of it from diet. But of course mostly during autumn and winter, maybe also early spring. It's always the most effective way to take it from sunshine, so let's get it from sun the most during summertime. 🙂 Thank you so much for discussing this topic! For instance I wasn't sure what is the best time to take vitamin D. I've seen somewhere was recommended to take in the evening together with omega 3. I tried that and can confirm I couldn't sleep well. So really works as the right time in the 1st half of day. And also great to know that for better absorption to take it before meal, consisting of some good fats. Thumb up! I haven't seen this topic in running channels so far 🙂

 4. 2 questions.

  What happens if you have too much vit D is it bad or does it just get wasted?

  Any recommendations for online bio marker kits? Looking for a overall blood test

 5. Great video and interview very insightful. I would love it if you can do another video or interview on magnesium supplements and their role in recovery for athletes. Thank you!

 6. In yoga the best way to absorb vitamin D is by exposing your spine to sunlight. Also, 4 hours of sunlight after sunrise is what is recommended, so not sure about 11am to 3pm slots as mentioned. One key aspect of low vitamin D is difficulty of getting out of bed.

 7. Thanks for this. I found out I ran really low in a regular blood test and my doctor told me to take vitamin d 1000iu a day from October to April (Western Europe). Actually what shocked me most was that low vitamin d can cause calcium to decrease in the bone structure and I just reckoned it would be good to keep my bones stable.

 8. Yup, after my thyroid failed and I developed an autoimmune disorder my vitamin D level dropped to 19 ng/ml. I ignored my doc's suggestions to take the supplements they provided and tried to do it with just diet alone. Didn't work, and got much worse on a vegan diet. I now take 4,000-5,000 IU a day and usually reach 30 ng/ml, adequate but not great. I split the dosage over two or three times a day, hoping to increase the efficiency and minimize interference with my diet and other supplements. I suspect most of it is excreted.

  And I get sunlight whenever possible. I quit using sunscreen a couple of years ago. Interestingly I no longer sunburn, even after hours in the midday sun in Texas. I don't even tan as dark as most people. There's some speculation that sunburn may be related to body fat, sugar intake, etc., but I haven't seen any definitive studies.

  However it's difficult to attribute any particular factor to my overall conditioning because I now take so many supplements and have made many changes to diet and exercise. I'd say only that my stamina has improved although my speed and strength have not. I can't say I notice any improvement in recovery. But past age 60 everything changes and I don't expect to have the same energy or recover as quickly. I still cycle 400-600 miles a month, and recently resumed running, around 50-75 miles a month.

 9. 1000IUs is nowhere near enough even for an average person that lives in the Northern Hemisphere. Min 5000 is just fine. I'm always lower on it so I take it year-round. I also take it easy on suncream as it totally blocks your Vit D absorption. Sunlight is not your enemy, we need it for maintaining health. 🙂

 10. Interestingly many athletes don’t know that the angle from the sun needs to be greater than about 31.5 (zenith angle) for you to get any vitamin D, so being outside in most northern winters even on a sunny day don’t contribute to vitamin D.

 11. Doc just put me on a supplement because of my low levels…What an eye opener that vitamin D has so many more affects on the body than I knew…and that it’s somewhat genetic among other health affects makes so much sense now! Thanks for this bit of info!

 12. Irresponsible of you to say you don't like vitamin D supplements. We don't need a non-medical professional interjecting your personal and baseless opinion. Feel free not to take them but don't poison the well.

Reacties zijn gesloten.