Zo krijgt het lichaam vitamine D | Quarks

Uit het Quarks-archief (eerste tv-uitzending 4000). Vitamine D speelt een speciale rol onder vitamines. Veel mensen hebben een tekort, hoewel vitamine D in sommige voedingsmiddelen zit en ons lichaam het zelfs in voldoende hoeveelheden produceert als de zon schijnt. Omdat de meeste mensen in de winter echter minder zonlicht krijgen, krijgen ze niet meer voldoende vitamine D binnen en ontwikkelen ze een tekort, wat op de lange termijn een probleem kan worden. Auteurs: Sonja Kolonko, Eva Schultes — Bedankt voor het kijken! Vond je de video leuk? Abonneer je dan op het enige officiële Quarks-kanaal op YouTube: Quarks op Facebook: Bezoek ook: Quarks op Instagram: https://www.instagram.com/beautyquarks/ Hier vind je de clip in de WDR-mediabibliotheek: l

Top 7 Vitamine D-supplementen

Vitamine D supplementen Kopen?

Vitamine D is belangrijke voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. De locatie vitamine D-spiegels kunnen dodelijke gezondheidsproblemen hebben. De volgende

supplementen

zijn van de beste kwaliteit, betrouwbaar en makkelijk in te nemen.

1. Vitamine D in extra hoge dosering

Extra hoge potaarde vitamine D extra hoog gedoseerde Vitamine D 62 microgram oftewel 2006 IE (Internationale Eenheden, ook wel Internationale Eenheden) per capsule. Zeer geschikt voor zoals niet eerder een vitamine D supplement heeft gebruikt, en bij zoals een tekort is gebruikt. De supplementen kunnen net zo goed gebruikt worden als multivitaminen, ook als bijvoorbeeld al van 15 microgram vitamine D bevat.

Super D3 Extra Kracht 63 mcg vitamine D

Super D3 Extra Strength van Vitaminstore

bevat maar liep 100 mcg vitamine D3 per softgel. De vitamine D3 in het product bestaat uit Quali®-D vitamine D3. Deze wordt geproduceerd door een van de grootste producenten van vitamine D3. De staatsgarantie voor stabiliteit en kwaliteit van vitamine D3.

 

2. Vitamin D-3 4000 IU /100 µg (vitamine D uit wolvet)

Solgar is een bekende producent van de hoogste kwaliteit supplementen.Solgar Vitamin D-3 4000 IU/100 µg bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

3. Viridian Vitamin D3 (Vegan) 2000 IU (50 µg)

viridian_vitamin-d3-vegan-2000-iu-50-g_800Deze hooggedoseerde vitamine D3 van Viridian is geproduceerd uit veganistische bron (korstmos).Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en is goed voor de opname van calcium (bot)

 

4. Vitamine D3 Vloeibaar 25 mcg (1000 IE vitamine d druppels)

vitamine-d3-vloeibaar-25-mcg-1000-ie-vitamine-d-druppels_800Deze vitamine D in druppelvorm is zeer geschikt om de dosering naar eigen behoefte aan te passen en voor mensen met slikproblemen.Een flesje van 25 ml levert circa 450 druppels en devitamine D is opgelost in olijfolie.

5. Advanced Vitamin D-3 Immune Complex (vitamine D, vlierbes, zink, Ester-C)

advanced-vitamin-d-3-immune-complex-vitamine-d-vlierbes-zink-ester-c_800Solgar’s Advanced Vitamin D-3 Immune Complex ondersteunt het immuunsysteem (vitamine C, D-3, koper, selenium, zink, vlierbessen) en bevat een combinatie van vitaminen, mineralen en vlierbessen concentraat met anti-oxidatieve (celbeschermende) eigenschappen (vitamine C, selenium, koper en zink).

Boost voor het immuunsysteem

De formule mag het hele jaar door gebruikt worden maar is vooral erg nuttig tijdens de koude, donkere maanden en voor een boost van je weerstand en immuunsysteem.Levert o.a. 25 mcg vitamine D-3 (1000 IE), 200 mg vitamine C (als Ester-C), 7,5 mg zink, 62,5 mcg selenium en 750 mcg koper.Deze formule kan naast elke gewenste multivitamine worden gebruikt.

Vitamine D voor Kinderen

Vitamine D druppels speciaal gedoseerd voor kinderen.Handig om ongemerkt te geven in bv. eten of drinken zodat uw kind toch voldoende binnenkrijgt zonder gedoe van slikken etc.

ViridiKid™ (Vegan) Vitamin D3 400 IU (10µg)

vitamine-d-voor-kinderen_viridikid-vegan-vitamin-d3-400-iu-10g_800

Vitamine D Kauwtabletten

Als u moeite heeft met slikken of u vindt capsules innemen vervelend, dan kunt u kiezen voor handige kauwtabletten.solgar_vitamin-d-3-25-g1000-iu-vitamine-d-kauwtablet_800Solgar Vitamin D-3 25 µg/1000 IU Chewable Tablets bevat de meest effectieve vorm van vitamine D.Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.Extra vitamine D wordt gebruikt ter aanvulling van de voeding of bij verhoogde behoefte (zoals bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen).Mensen met een donkere huid of mensen die om enige reden de huid onvoldoende blootstellen aan daglicht, hebben eveneens een verhoogde behoefte.

 

Wat is Vitamine D?

Vitamine D behoort tot de essentiële vitamines die je nodig hebt om je lichaam goed te laten functioneren.Officieel is het eigenlijk geen vitamine maar een verzameling van vet oplosbare hormonen die je lichaam zelf kan aanmaken.Dit gebeurt door een proces in het lichaam waar zonlicht voor nodig is, UV licht om precies te zijn.De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn vitamine D2 en vitamine D3.Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Vitamine D3, of cholecalciferol, is de dierlijke vorm.Vitamine D3 is de actieve vorm die vanuit UV licht door onze huid wordt gesynthetiseerd.Ook wanneer je kiest voor vitamine D suppletie, kies dan voor de actieve vorm vitamine D3 omdat die goed opneembaar is in je lichaam.Vitamine D2 is 66% minder efficiënt in het verhogen van de vitamine D waardes in het lichaam. Vitamine D staat bekend als de “zonneschijn” -vitamine.Het is een essentiële in vet oplosbare voedingsstof.Het helpt de botten gezond en sterk te houden, bevordert de celgroei en bevordert de immuunfunctie.Je lichaam neemt vitamine D voornamelijk op door blootstelling aan de zon, hoewel voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen ook bronnen van de voedingsstof kunnen zijn.Vitamine D-tekort treedt op wanneer uw lichaam de aanbevolen niveaus niet opneemt.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen ervoor zorgen dat uw botten misvormd, broos of dun worden.Het kan ook leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

 • bot verzachting ( osteomalacie )
 • lage botdichtheid ( osteopenie )
 • artrose
 • hartziekte
 • kanker
 • rachitis bij kinderen

Vitamine D en depressie

Studies hebben een verband aangetoond tussen vitamine D-tekort en depressie.Onderzoekers achter een meta-analyse uit 2013 merkten op dat studiedeelnemers met depressie ook lage vitamine D-spiegels hadden.Uit dezelfde analyse bleek dat mensen met een lage vitamine D statistisch gezien een veel groter risico op depressie liepen.De onderzoekers zijn van mening dat, omdat vitamine D belangrijk is voor een gezonde hersenfunctie, onvoldoende voedingsstoffen een rol kunnen spelen bij depressie en andere psychische aandoeningen.Een eerdere 2005studieVertrouwde bron geïdentificeerde vitamine D-receptoren in dezelfde delen van de hersenen die geassocieerd zijn met depressie.

Risicofactoren voor vitamine D-tekort

Beperkte blootstelling aan de zon, levensstijl en leeftijd kunnen bijdragen aan lage vitamine D-spiegels. Blijf lezen om meer te weten te komen over de risicofactoren voor vitamine D-tekort.

Beperkte blootstelling aan de zon

Blootstelling aan zonlicht is voor de meeste mensen de belangrijkste bron van vitamine D.Als u uit de zon blijft of te veel sunblock gebruikt, beperkt u uw blootstelling.Dat kan leiden tot vitamine D-tekort.De hoeveelheid blootstelling aan de zon die u nodig heeft, is afhankelijk van uw klimaat, het tijdstip van de dag en de tijd van het jaar.Mensen met een lichtere huid hebben de neiging vitamine D sneller op te nemen.U heeft mogelijk tussen de 15 minuten en 3 uur blootstelling aan de zon per dag nodig om voldoende vitamine D binnen te krijgen door alleen blootstelling aan de zon.De hoeveelheid blootstelling aan de zon hangt grotendeels af van de tijd van het jaar en uw huidskleur. 

Eetpatroon

Weinig voedingsmiddelen zijn van nature rijk aan vitamine D.Eet meer van deze natuurlijke bronnen van vitamine D om uw inname te verhogen:

 • Zalm
 • Makreel
 • Andere vette vis
 • Visleveroliën
 • Dierlijke vetten
 • Met vitamine D verrijkte voedingsproducten, zoals sinaasappelsap en ontbijtgranen

Als u een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, bestaat de kans dat u niet genoeg vitamine D binnenkrijgt.

Als u een donkere huidskleur heeft

Mensen met een donkere huid hebben grotere hoeveelheden melanine, een natuurlijk pigment dat de huid zijn kleur geeft.Melanine vermindert de productie van vitamine D in de huid.Een onderzoek uit 2006 wees uit dat vitamine D-tekort in de Verenigde Staten vaker voorkomt bij Afro-Amerikanen dan bij andere Amerikaanse populaties.Volgens The Cooper Institute heeft ongeveer 40 procent van de Afro-Amerikaanse volwassenen een vitamine D-tekort.Het is onduidelijk of lagere vitamine D-spiegels bij mensen met een donkere huid ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.Als u zich zorgen maakt over uw vitamine D-productie door blootstelling aan de zon, overleg dan met uw arts over wat u kunt doen.Het is ook belangrijk om meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet toe te voegen.

Zwaarlijvigheid

Er is een verband tussen vitamine D-tekort en mensen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger.Mensen met obesitas hebben mogelijk meer vitamine D nodig dan mensen met een gemiddeld gewicht om de aanbevolen voedingswaarde te bereiken.Als uw BMI 30 of hoger is, werk dan samen met uw arts om een ​​beheersbaar plan voor gewichtsverlies op te stellen, evenals een dieet dat u kan helpen uw vitamine D-inname te verhogen.

Leeftijd

Leeftijd kan bijdragen aan vitamine D-tekort.Naarmate u ouder wordt, wordt uw huid minder efficiënt in het aanmaken van vitamine D.Oudere volwassenen hebben ook de neiging de tijd in de zon te beperken en kunnen diëten eten met onvoldoende hoeveelheden vitamine D.

Symptomen van vitamine D-tekort

Als u een vitamine D-tekort heeft, kunt u last krijgen van:

 • pijnlijke botten
 • vermoeidheid of sufheid
 • zwakte en pijn van de spieren en gewrichten
 • U kunt ook symptomen van depressie ervaren, waaronder:
 • overweldigende gevoelens van verdriet, hopeloosheid en hulpeloosheid
 • slapeloosheid of overmatige slaperigheid, bekend als hypersomnie
 • verlies van interesse in activiteiten die u ooit leuk vond
 • lethargie
 • overmatig gewichtsverlies of gewichtstoename
 • verlies van eetlust
 • problemen met concentreren
 • vergeetachtigheid
 • verlies van seksuele interesse
 • hoofdpijn of rugklachten
 • ongerustheid
 • gedachten aan overlijden of zelfmoord

Als u een van deze symptomen van depressie ervaart, is het belangrijk dat u onmiddellijk een afspraak maakt met uw arts.

Diagnose van vitamine D-tekort

Om een ​​vitamine D-tekort te diagnosticeren, zal uw arts een test bestellen om de hoeveelheid vitamine D in uw bloed te meten.Om een ​​diagnose van depressie te stellen, zal uw arts u vragen stellen over uw symptomen.Mogelijk wordt u ook gevraagd om een ​​zelfbeoordeling te maken.Depressie kan niet worden vastgesteld met een bloedtest.Uw arts zal u ook vragen stellen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen of u een depressie heeft.En er kunnen andere examens en laboratoriumtests zijn om andere mogelijke onderliggende problemen uit te sluiten, en om te bepalen of uw symptomen van depressie mogelijk verband houden met een vitamine D-tekort. 

Vitamine D-tekort behandelen

U kunt vitamine D-tekort en de symptomen ervan behandelen door uw inname van deze essentiële voedingsstof te verhogen.Manieren waarop u meer vitamine D kunt consumeren, zijn onder meer:

 • vitamine D-supplementen nemen
 • het verhogen van uw blootstelling aan de zon
 • voedsel eten dat vitamine D bevat of verrijkt is met vitamine D

Om depressie te behandelen, zijn psychotherapie en antidepressiva veel voorkomende behandelingen.Ze kunnen afzonderlijk of in combinatie met dieetveranderingen worden opgenomen, afhankelijk van uw symptomen en behandeldoelen.Als uw depressie verband houdt met een vitamine D-tekort, kan het verhogen van uw vitamine D helpen om uw symptomen te verlichten.Praat met uw arts over uw behandelingsopties en wat voor u het beste zou werken.Mensen met een depressie kunnen ook stappen ondernemen om de symptomen van depressie te verlichten. Enkele van uw opties kunnen zijn:

Regelmatig sporten

Routinematige lichaamsbeweging kan de symptomen van depressie helpen verminderen door ‘feel-good’-chemicaliën zoals endorfine in de hersenen vrij te geven.Oefening kan ook de chemicaliën van het immuunsysteem verminderen die depressie kunnen verergeren.Begin met drie keer per week 30 minuten cardio en voeg zo nodig dagen en minuten toe.

Een regelmatig slaapschema aanhouden

Slapeloosheid, hypersomnie en andere slaapproblemen zijn in verband gebracht met depressie.Maak een regelmatig slaapschema om met deze symptomen om te gaan.Dat kan betekenen dat je een slaap- en wekker moet instellen.U kunt ook een dagboek bijhouden om bij te houden hoe lang u hebt geslapen en de kwaliteit van uw slaap.Dit zal u helpen uw voortgang bij te houden.

Contact opnemen met dierbaren

Uw vrienden en familie kunnen u steun en kracht geven bij het omgaan met uw symptomen.Het is belangrijk dat u uw dierbaren laat weten hoe ze kunnen helpen en wanneer hun acties niet bijdragen aan uw behandelplan.Vitamine D is essentieel voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.Onvoldoende vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder depressie.Enkele manieren om depressie te behandelen die verband houdt met onvoldoende vitamine D-spiegels zijn:

 • meer zon krijgen
 • het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D aan uw dieet
 • een gezond gewicht behouden
 • voedingssupplementen nemen

Praat met uw arts over uw beste behandelingsopties.Bekijk Vitamine D Supplementen >

30 gedachten over “Zo krijgt het lichaam vitamine D | Quarks”

 1. Sehe ich auch so wie Kollege Gorileer. Der Endcut mit dem Hinweis auf andere Videos liegt weit unter dem Niveau eines öffentllich rechtlichen Senders. Das habt ihr nicht nötig, irgndewelche aufgedrehten Youtouber(innen) zu kopieren. Die Qualität Eurer Beiträge spricht für sich.

 2. So viel bullshit in dem Video. Guter Spiegel ist zwischen 60_-80 und in Sommer wird er nicht steigen in Deutschland. Bei einem schweren Mangel! Ich nehme täglich 10 000 ie mit vitamin k und mein Spiegel ist bei 65.!

 3. Die Frau am Schluß des Videos läuft voll bekleidet bei diffusem Wetter, wie soll da der Vitamin D Spiegel steigen? Besser wäre jemand in der Badehose liegend in der Mittagssonne zu zeigen weil nur so der Vitamin D Spiegel über die Haut aufgenommen werden kann

 4. Je nach welche Studie man hat sind 60 bis 90 Prozent der Menschen mit weniger als 20 Nanogramm pro Milliliter Vitamin D im Blut versorgt sogar im Sommer. Daher empfehlen Experten im Winter durchaus Vitamin-D-Präparate einzunehmen.
  Und noch eins Vitamin D3 ist kein Vitamin sondern ein Hormon das über die Haut durch das Cholesterin gebildet wird das ist jedoch noch keine aktive Form diese muss auch noch umgewandelt werden durch Magnesium und Bewegung! Und die neuesten Studien sagen bei 60ng Sind wir erst gut versorgt da jede Zelle ein Vitamin D3 Rezeptor hat.. was glauben Sie warum bloß? 🤷🏻‍♂️ (((es reicht nicht nur die Hände in die Sonne zu halten oder die Arme ist zeigen Studien dass der Rücken die ideale Aufnahme von Vitamin D3 da bietet also viel Haut zeigen und circa 25 Minuten bis 30 Minuten in der Mittags Sonne verweilen denn nur da ist die UVB Strahlung am besten!!! Wir Menschen haben vieles verlernt was es ist natürlich zu sein und natürlich ist es draußen in der Natur zu sein

 5. Das Video ist Schwach. Diabetes durch Vitamin D3 Mangel ist zu 100% nachgewiesen.
  Wurde hier aber nicht 1x erwähnt.
  Auch dass unser Immunsystem D3 benötigt, oder die Zellen ohne D3 Probleme bei der Erneuerung haben etc.
  Auch das ein Wolkiger Himmel kein D3 bringt, und im Norden Deutschlands ist es im April nicht machbar D3 zu Produzieren.
  Dies geht in NRW zb nur in den Monaten Mai bis September.

  Steht die Sonne tiefer als etwa 45 Grad am Himmel, findet keine Vitamin-D-Produktion mehr statt, weil die Intensität der UV-Strahlung nicht mehr für eine Vitamin-D-Produktion ausreicht.

  Ab dem 40 Breitengrad, auf der Höhe Roms, wird die Vitamin-D-Produktion von Oktober bis März eingeschränkt – da der Sonnenstand von Oktober bis März zu flach ist, um eine ausreichende Versorgung mit Vitamin D sicherzustellen.
  Auch die Uhrzeit ist sehr relevant.
  Verantwortlich für die Vitamin-D-Produktion durch die Sonne ist ausschließlich die UV-B-Strahlung.
  Zwischen 9-11 Uhr morgens, ist der UV-B Anteil mit nur 20% um 80% Schwächer.

  Zwischen 11-13 Uhr steigt der UV-B anteil der Sonnenstrahlen.

  Zwischen 12 und 14 uhr erreichen sie ihren Höhepunkt.

  Ab 16 Uhr ist der UV-B anteil wieder nur bei 20% des Maximal Wertes.

  AB 17 Uhr liegt er nur noch bei 12,5%.

 6. Und wer joggen geht, angezogen bis obenhin, bekommt auch nicht viel Vitamin. Ältere Menschen nehmen über die Haut nicht genug Vitamin D auf. Magnesium wird benötigt, damit das Vitamin D auch an die richtige Stelle kommt.

 7. Bei der Einnahme von Vitamin D spielt Vitamin K2 eine mindestens genauso wichtige Rolle. Ich habe auch jahrelang gedacht, dass mir die normale Vitamin D Aufnahme durch die Sonne & die Nahrung reicht. Die Symptome habe ich gar nicht richtig wahrgenommen, da sie für mich schon so normal waren. Gerade auch hinsichtlich Osteoporose spielt Vitamin D eine sehr wichtige Rolle, das wurde im Video sehr gut erklärt. Inzwischen nehme ich unterstützend über die Wintermonate Debora plus K2 ein (enthält Vitamin D und K2). So bin ich gewappnet und habe nun auch keinerlei Beschwerden mehr. Im Sommer komme ich meistens komplett ohne aus, da habe ich rein durch die Sonne und eine entsprechende Ernährung gute Werte und merke keine Beschwerden. 🙂

 8. Quarks & Co. haben immer noch nichts kapiert!!! Würdet ihr bitte mal seriös recherchieren und die Leute nicht damit irreführen, dass 20 ng/ml völlig ausreichen!!!
  Das mag in ganz jungen und noch gesunden Jahren gerade so ausreichen, ist aber schon bedenklich! Steckt Quarks evtl. mit der Pharmaindustrie unter einer Decke. Wie soll ein älterer kranker Mensch (krank deswegen, weil er nicht rechtzeitig über die Segnungen von Vit. D aufgeklärt bzw. darüber informiert wurde!) mit 20 ng/ml über die Runden kommen???
  Wachen Sie endlich mal auf und verteufeln Sie das wertvolle Vit., das ja ein Hormon ist, nicht ständig und überall. Gerade Herrn Ranga Yogeshwar hätte ich eine gründlichere Information zugetraut.
  Es ist unfassbar, wie die Menschen bewusst dumm gehalten werden.
  Mein Wert (76 Jahre) liegt bei 81 ng/ml dank eigener Recherche und Verantwortung. Denn für meine Gesundheit bin ich selbst verantwortlich, mein Arzt höchstens für meine Krankheit, und da habe ich genügend Reinfälle erlebt!

 9. Wir haben in sogut wie allen Vitaminen und Mineralien Mängel es gibt sogut wie keinen Menschen der Vollständig damit versorgt ist

 10. Haben Sie mal recherchiert, wieviele Ärzte von den Pharmafirmen Boni bekommen? Wenn die Pharmaindustrie Vitamine und Mineralien patentieren könnte, wären wir Patienten aufgeschmissen. Dann müssten wir auch für Mikronährstoffe horrende Preise zahlen!!! Ausserdem gibt es genügend Ärzte und Professoren, die mit der Herstellung und Vertreibung von Mikronährstoffen überhaupt nicht in Verbindung stehen. Haben Sie mal das Video von Giovanni Maio über unser Gesundheitssystem gesehen. Dann wissen Sie, worum es den mit der "Gesundheit" befassten Konzernen geht!!!!

 11. am ende mailab ? xD dann ist doch schon alles gesagt, diese pop wisenschaftliche jornalistin, die meinungsmache betreibt, ist sowas von nicht ernst zu nehmen…

 12. Da habt ihr leider nicht besonders gut recherchiert… Es gibt genug internationale Studien auch vom RKI, die einen ganz klaren Zusammenhang zwischen Vitamin D Mangel und vielen chronisch Krankheiten beweisen!
  Außerdem gelangen die UVB-Strahlen nur durch unsere Atmosphäre, wenn die Sonne höher steht als 45°.
  Guckt euch einfach mal diesen Vortrag von Prof. Dr. Jörg Spitz an…https://youtu.be/xEU7Hb8KrpM

 13. Okääy, Vitamin D ist also kein Gerücht? Es existiert doch und ist keine Erfindung des CIA um uns abhängig zu machen? Nee is klar 🤔

  Oh sorry, hab es mit LS D verwechselt. Alles gut! Ok

 14. Es sind Studien rausgekommen dass Vitamin D entscheidend für die Aktivierung von Makrophagen ist (= fresszellen dessen Aufgabe es ist Viren und Bakterien im Körper zu töten)
  Die wiederum aktivieren die Gene für die Synthese von antimikrobiellen Faktoren die nachweislich Viren wie SARS COV 2 zerstören

  Wäre schön wenn davon mal was erwähnt werden würde 🙂

 15. Bei mir passiert immer dass selbe. Selbst bei kleineren Dosierungen wie z. b. 2.000 i.e. Bekomme ich nach 7-10 Tagen Magen, Darm und Gallenblase schmerzen. Und es ist völlig egal ob ich Vitamin D3 von der Firma Dekristolvit oder Köhler einnehme. Jedes mal bekomme ich diese Probleme. Und deswegen kommt dann auch die Übelkeit und Appetitlosigkeit. Ich habe das Gefühl dass synthetische formen von Vitamin D, dem Körper nur schaden zuführen.

Reacties zijn gesloten.